• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANEQWIM HOF a jeho metoda
    Držitel mnoha rekordů - propagátor lásky k chladu - evangelista dechových technik to je nizozemec Wim Hof. https://cs.wikipedia.org/wiki/Wim_Hof
    rozbalit záhlaví
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    JANEQ: ahoj, několik doufám, že věcných oponování:

    1) Někdo, kdo rozebíral WH dýchání vědecky a s přístroji vysvětloval, že se právě nejedná o hyperventilaci a výsledky této metody dělají v těle jiné věci než hyperventilace. Bohužel nemůžu nějak najít už :(
    2) Že většina lidí v západní civilizaci v těle a mysli rovnováhu právěže nemá, je známý fakt. Tohle dýchání ji má spíš pomáhat zpátky...?
    3) Nevím jak je to s účinkem a vedlejším účinkem u lidí, kteří mají nějaké konkrétní větší potíže (srdeční, mozkové, dýchací - cigarety atp.). Je fakt, že když s tímhle půjdu za doktorem, většina mi řekne, to jste se zbláznil, to je nějaký kec a ublížíte si tím. Na jednu stranu jednají z pozice bezpečí a jejich rady budou oprávněné. Na druhou stranu my modří už víme taky své... Tohle je oblast, kde se asi bude chtít spolehnout na vlastní kritické myšlení a konzultovat pouze s odborníky, kteří jsou přiměřeně otevření a přiměřeně vzdělaní zároveň.
    4) WH tvrdí (a už opakovaně dokázal), že naučí každého to co umí on. Takže být stejným "supermanem".
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    SHAOLIN81: Pokud se bavime o medicinskem zakladu metody, je to cista hyperventilace, ktera je samozrejme take vybocenim, nebo narusenim rovnovahy v lidskem tele.

    Muj osobni nazor je, ze pokud clovek dlouhodobe nepraktikuje cinnosti, ktere vyzaduji takto, pro cloveka, obrovske mnozstvi nuklearni energie, nemel by to s timto typem dechovych cviceni prehanet. Zakon zachovani energie, totiz mluvi zcela jasne, nema to kam zmizet, musi se to vypotrebovat, coz ale logicky vede k potrebe tu energii znovu doplnit.

    Prijde mi obecne, ze to spousta lidi bere jako navod jak se stat superhrdiny (ted nemyslim nikoho konkretne), s hlavne instantne... to co hodne lidem nedochazi je, ze Wim Hof takhle zije uz opravdu hodne dlouho. To o cem bohuzel moc nemluvi jsou ty bolesti a breakdowny, ktere musel logicky za celou tu dobu prekonavat... ted uz se totiz prodava produkt. Produkt, ktery funguje, ma 1000 a 1 benefit, ale zaroven marketingovou strategii.

    Snazim se cely svuj zivot poskladat nejakou mozaiku toho jak zit. Wim uvaznul v moji siti. Nedam mu 450€ za videa a nejspis nepujdu na jeho kurz, ale to co si z toho beru je uvedomeni souvislosti a vhled do problematiky sebekontroly, kazne, obetovani se.

    Plus te otuzovani pripravi na pristi dobu ledovou ;-)
    SHAOLIN81
    SHAOLIN81 --- ---
    VESPER_INDIGO: Dobry vedet. Pred par tydny mi zacalo piskat a sumet v usich a jako mozne priciny me napadaly WHM dychaci techniky a caste zatezove klikovani. Jedine tyhle veci by casove korespondovaly se zacatkem piskani. Snad to tedy WHM zpusobene neni.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    PRDELOID: Dobrej nápad.

    Co se týká druhé části, ty studené koupele, to radši ať poradí někdo jiný nebo jak říká NTR23 s tím workshopem. Doporučuji se přihlásit k odběru Wima Hofa na youtube, ta videa má docela krátký a názorný.

    Jinak tady máš jak začít s tím dýcháním.

    Wim Hof breathing tutorial by Wim Hof
    https://www.youtube.com/watch?v=nzCaZQqAs9I&t=1s
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    NTR23
    NTR23 --- ---
    PRDELOID: doporučuji nějaký workshop, kde budeš rovnou i dobrovolně vhozen do ledu.
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    Hele a nechcete vy moudřejší pro nás nezkušené udělat nástěnku s odkazy a návody jak začít?
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    JANEQ: jo, to dává docela smysl.
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    VESPER_INDIGO: Osobne bych rekl, ze je to jeho osobou. Ve spouste lidi a instituci je zakorenena neduvera k tradicni vychodni moudrosti a i kdyz by jim to mohlo pomoct, neprijmou to. Wim je clovek ze zapadu, ktery rika, naucil jsem se a pochopil hodne z vychodni tradice. Zkombinoval jsem to s nasim ledovym naturelem a pripravil metodu, ktera funguje a navic je posvecena zapadni medicinou/overena vedecky.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    JANEQ: díky, pane, je to fakt síla.

    Zajímavý je, že pár lidí, kterým jsem o téhle technice říkal povídali, že znají něco podobného z jógy (nemyslí se tím klasický trojdílný nádech, ale přímo celá ta metoda). Vlastně o tom mluví i v jednom videu Wim Hof. Ale proč se tahle metoda rozšířila až skrze ledového muže? Informační bouře internetu je tu už kolem patnácti let. Že by prostě vhodná doba?
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    VESPER_INDIGO: Gratuluju a drzim palce!
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Mám odjakživa lehký tinitus, po dýchací technice Wima Hofa přijde vždycky značné uvolnění a zvnitřnění a také (a pravidelně až po druhé nebo třetí sérii) se mi rozhučí hlava o sto šest a pak se na chvilku tinitus zmírní uplně, až skoro vypne (ve skutečnosti je to i docela zajímavé a příjemné :).

    Obvšem, co jsem zde chtěl napsat: Dneska se mi z čista jasna spolu s vizualizační technikou na uvolnění a vciťováním pomocí doteku (to druhé už je trochu ezoterická haluz, ale co mám dělat, když to funguje a normálně se to říct nedá) podařilo na dobrou minutu naprosto vypnout tinitus z levé strany a asi na 90% procent z pravé! Kdo kdy zažil tinitus ví, jak je hrůzně složité se ho zbavit a nic nepomáhá - buď jsi v jednom procentu šťastlivců a nebo máš jako 99% lidí smůlu a zvykej si a hledej berličky.

    Neskutečný. Podařilo se mi to pak udělat ještě podruhé a pak mi šlo nějakou dobu s tím tinitem "bojovat" vůlí. Vrací se jako zažranej zvyk, jde mu jakoby oponovat, kdy se dokáže vrátit jenom napůl nebo chvílemi slábnout.

    Tak reportuji, k čemu dalšímu Wim Hof dýchací metoda pomáhá a jak to jenom dokazuje, jak mocně je mysl spjatá s tělem a hlavně, že jde vědomě ovládat procesy, které "normálně" vědomě prý :) ovládat nejdou. Přesně jak říká WH.
    BLAHOVEJ
    BLAHOVEJ --- ---
    4. WHM tyden, 10 minut ledova sprcha. Luksus.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    TOMIS: Praktikoval jsem loni přes zimu. Byl jsem i na workshopu v Bratislavě a poprvé v ledovém bazénu.
    Ad snášení zimy. Hodně to cvičení pomůže ke zvládání stresových stavů a to jakýýchkoliv. Práce s dechem. Dokázat se zklidnit. Když jsme vylezli z vody, obrovské návaly horka. A věta ke které se vracím "Byli jste ve vodě 3,5 stupně. Takže teď už zvládnete vodu venku kdykoliv. Protože pravděpodobně bude mít více stupňů. A doma vám teče tak 13)

    I když už nedýchám WHM, dokážu vlézt do vody i bez přípravy.

    Co jsou pro mě obrovská muka, je studená sprcha. To nedávám. Ty kapky jak stříkají kam se jim zachce jsou týrání. Ponoření doe naprosto v phododě.


    Ad WHM. Nevyhovuje mi to samotné dýchání. Je to pro mě obrovská námaha, do které se musím nutit a to není úplně to co bych chtěl. Ta klidová fáze se zadržením, je ale velice příjemná. Bohužel ji předchází ta nepříjemná. Usínám u ní, přestávám dýchat.

    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    GIMEL: skvělý report, dobře se to četlo, díky.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    Jinak hofova metoda je take dobra kdyz se do ni zapoji rajsky plyn :D
    YERRO
    YERRO --- ---
    BRKODLAK: Děkuji! Je to něco obdobného, jako když jistá veganka zemřela při pokusu zdolat Everest, aby dokázala, že i vegané jsou schopni těchto výkonů. Celý svět se smál, zatímco pravda byla taková, že ona jej i sdolala, jen na cestě zpět někam propadla, myslím, nebo prostě zemřela na nějakou nešťastnou náhodu...
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    VESPER_INDIGO: tak možné vysvětlení z komentářů:
    "Uz ste sa dorozculovali? Fajn, teraz par info od ludi co tam boli (verte si komu chcete)
    a) teple oblecenie mali v zalohe so sebou
    b) doteraz sa zadarilo ca 30 takychto vystupov (nie celkom tii isty ludia)
    c) tentoraz nevydalo, necakany mrznuci dazd, ludia mali macky na sneh a nie na lad (nabuduce zoberu oboje)
    d) tak to zabalili a sli po vlastnych do chaty kusok pod vrcholom, kam pre istotu zavolali zachranarov
    e) zachranari checkli ludi, traja mierna hypotermia plus skrabance kvoli klzkemu povrchu.
    f) troch zviezli dole autom (nie na chrbtoch!), zvysok siel dole po vlastnych
    g) inac aj v otuzileckej komunite sa hovori, ze by sa na takychto akciach malo dbat na bezpecnost este este este viac ako doteraz

    Zvysok je novinarska fantazia.

    PS1: Teplomilcom sa taketo pokusy tazko vysvetluju. Tiez by som to pred par rokmi povazoval za sialenstvo, teraz uz nie.
    PS2: Ludia robia aj sialenejsie veci, napr sa v lete cely den prazia na priamom slnku, co je bez debaty sialenstvo hehe"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam