• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    LACIF
    LACIF --- ---
    Tak při čtení toho tady
    musí bejt psychicky trosku “rozlodanej” minimálně kazdej, kdo má maly deti…
    Nás se to nejvetsi psycho (snad) netýká…
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PULNOC: z mého pohledu se to (média) zvrtlo když lidi z univerzit pozapojovali internet zadarmo pro všechny. Z médií se tak stal podivný útvar soutěžící o pozornost lidí kvůli reklamám. ML algo pak zjistily že nejvíc přitahuje hejt a strach. Část médií jede hejt (třeba ty woke média), část ten šok/strach

    Je to prostě nová situace. Když Gutenberg vynalezl knihtisk, vedlo to na sto let náboženských válek (každý si náhle mohl tisknout svoje pravdy). Pak se nalezla nová rovnováha. V našem případě si myslím že to bude AI, nějaký evidence-based sběr fakt, tvorba modelů, vycucy relevantních info pro tebe

    Zklamaní že věda, politika, veřejná správa, .. nefungují tak jak nám říkali ve škole. Jako jo, no. Pokud nezačne třetí světová s jadernými zbraněmi, tak furt dobrý (racionální)

    Ohledně klimatu - za mě je situace otevřená. Nevíš. Modely se vybiji. Ptačí chřipka má úmrtnost 50-100 procent :)
    Souhlasím že mít po ruce cajk sebevražednou metodu se vždy hodí, ale ještě tam nejsme

    V minulosti taky byly brutální poklesy populace a lidi to dali. Záleží s čím se identifikuješ, jestli s tou Půlnocí jako jedincem, nebo v čem vůbec vidíš smysl se tady o něco snažit...
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    PALEONTOLOG: ty jsi ale tak neprijemny clovek. kdepak se v tobe bere ten hnev, jizlivost, sikanerstvi? a hlavne - to se ti libi, tahle persona? ja nevim, proti gustu zaden disputat, ale...🤷🏻‍♀️
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PULNOC: vědečtí pracovníci jsou lidi a ne nějací superhrdinové. Nejdřív musí zaplatit hypotéku, nákup, složenky a pak můžou řešit prospěch lidstva.

    Ale jinak jsi prostě příliš naivní optimista. Prý že "kdokoliv tento svet ovlada nebo se o to snazi". :))))

    Jako po tom co jsem absolvoval nějaký čas u vládních struktur, v Bruselu atd. , považuju každého kdo má pocit že ten bordel na kolečkách někdo řídí za bezbřehého optimistu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PULNOC: do role konspiračního blázna ses pasovala sama tím, co napříč tímhle serverem trousíš. problémy s pychikou ti nyx nevyřeší, musíš se objednat někam jinam
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    PALEONTOLOG: Jo. "Overene pravdy".

    Jako ja te chapu. Pred tremi lety jsem si normalne myslela, ze tak nejak globalne spolecnost vi, co dela. Ze vedecti pracovnici vesmes opravdu maji zajem na tom, vynalezat veci, ktere budou ke prospechu lidstva.

    Zit v tom svete bylo mnohem, mnohem jednodussi. A kdyz se tato iluze rozpadla, byl to hodne zahul pro psychiku. Ztrata jistot zpravidla boli.

    A taky trosku moc projikujes, pasoval sis mne do role nejake prastene konspiracni...neco. Protoze komplexita, to je taky neco, co nas stavi pred ruzne vyzvy. Je mnohem jednodussi, kdyz je vsechno hezky rozdeleno do patricnych supliku.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PULNOC: doba postfaktická se ale vyznačuje tím, že lidi jako ty vydávají ověřená pravdy za fikce, ne obráceně :D
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    SHEFIK: No mne to normalni neprijde. Je to jakysi "new normal", ktery jsme bohuzel uz asi jako spolecnost akceptovali - ne ze bychom dostali na vybranou.

    Media by mela informovat. Faktualne. Pro masaz verejne minky existovaly vyhranene typy clanku, jako nejake "letter from the editor", fejetony, a ruzne jine "opinion piece", ktere vzdy byly podlozeny patricnym disclaimer.

    Dneska uz tady mame post-informacni dobu a to neni dobre. Ja osobne neverim nicemu, co si v mediich prectu, a proto je moc nekonzumuji. Jenze tohle mne nenaplnuje radosti. Mam tento svet rada, chci vedet, co se kde deje, je to dulezite - ovsem nemozne. Protoze media dnes neinformuji, ale "vytvareji verejnou minku", coz je prachsprosta propaganda. Goebells by byl nadsen.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PULNOC: to je ale naprosto normalni, ze media se snazi ovlivnovat tim, nebo druhym smerem. Media reprezentuji nejaky vysek spolecnosti (ctenari, kteri plati, nebo konzumuji rekalmu) a proto pro ne dana media vytvareji clanky. Zaroven tim pusobi na politickou reprezentaci (jednotlivcum se to dela vyrazne hure). Cela lidska spolecnost vzdy byla a bude o ovlivnovani druhych, neni to nic spatneho.

    To ze vychazeji horsi prognozy se zaroven muze (a nemusi) opirat o fakta. Uz je na kazdem z nas, jak moc si to dohleda a overi z duveryhodnych zdroju (napr. pravidelne zlravy IPCC, IEA, atd). Osobne verim tomu, ze budoucnost mych deti nebude tak ruzova jak muj zivot, ale s kolosem spolecnosti se v kratkodobem horizontu velmi tezko hybe. Coz neznamena, ze by to mel kazdy ihned vzdat, protoze pak je jiste, ze dojde spis k tomu horsimu. Tou nejlepsi akci je, pridat ruku k dilu. Nemusi ani jit o nic zasadniho, dulezity je zacit. Pokud to tak udela kazdy, neceho vyznamnyho jako spolecnost dosahneme.

    Musi te to samozrejme i naplnovat, jinak to dlouhodobe nejde zvladat. Souvisi to s tim strachem jak rikas, pokud lidi budou delat veci, ve kterych vidi smysl, je vyrazne vetsi pravdepodobnost naplneni potencialu a dosazeni lepsich vysledku... a tim padem i mensim uzkostem z toho, co se kde pise nebo rika
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    PALEONTOLOG: Jasne. Kdo neni s nami, je proti nam. Bud jsi woke nebo MAGA dezolat. Izrael nebo Palestina. Losna nebo Maznak.

    Rozdelovani spolecnosti, ktere dnes dosahuje urovne takoveho exponencionalniho tristeni, kdy se kazdy po aplikaci tech Y rozdvojek octne ve velmi malem echo chamber, je taky fantasticky zpusob, jak drzet obcanskou spolecnost ve stavu, kdy skomira a preziva, nez aby zila. Protoze zivotaschopny organismus je proste silnejsi nepritel, to je jasny.

    V dharme existuje koncept "middle way". Je prekvapive aplikovatelny nejenom na spiritualni zalezitosti.

    Snad sis to minuskovani uzil a vytvoril sis na mne hezky naslaply nazor. Je to fajn pocit, myslet si, ze ty vis, jak se veci maji, ze? Je to neco, ceho se muzes chytit, a ty zatracene potrebujes neceho se chytit, protoze jinak bys mel pocit, ze v tom plaves, a citil by ses na psychiatra. Takze se drzis ideologie, a jakz-takz to davas. Zatim.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PULNOC: nemám pro tebe slušného slova, takže se omezím na mínus.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Ale je tady jeste jeden aspekt. Ja urcite nejsem climate change denier. Ale...

    Za COVIDu jsem pochopila, ze kdokoliv tento svet ovlada nebo se o to snazi, pouziva strach jako hlavni metodu kontroly nad populaci. Velmi zjednodusene receno, pokud drzite masy v permantnim stavu paniky a uzkosti, lide nemaji kapacitu na to, aby projevili svuj potencial. Potencial, ktery by treba mohl vest k spolecenskym zmenam, ktere by vzaly moc z rukou tech, kteri ji aktualne maji (a fakt se mne neptejte, kto to je, protoze vubec netusim).

    Kdysi jsem cetla The Guardian jako primarni zdroj informaci. Po tom proctnuti ke konci COVIDu jsem uplne prestala cist masmedia a tak nejak a priori neverim nikomu a nicemu. Kdyz si ted otevru Guardian, vnimam tam ty propagandisticke, minkotvorne aspekty tak silne, jako bych cetla komunistickou Pravdu nebo nejaky statni dennik Severni Korey.

    Jak jsem rikala, jasne ze nepopiram fakta. Ale ptam se sebe, kdo a za jakym ucelem rozdmychava ten horecny neustaly prival horsich a horsich prognoz a vyhledu. Jak se v tom vyznat. Docela by mne zajimaly vase nazory na to.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    SHEFIK: Tak zhruba kazdy clanek ktery je sem nalinkovan je v duchu "zijeme v hororvem filmu a vsichni se uskvarime zaziva".

    Suicidalni ideace neni racionalni, je to reakce na situaci ktera je pro psyche prilis zatezujici a deprimujici.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PULNOC: co te na diskuzi presne tolik rozrusuje?

    Ptam se vazne. Z myho pohledu tam jednou vsichni musime, tak proc spechat, kdyz si to muzes cely zazit?

    Sebevrazda je jak odejit v pulce filmu. Ani nevis jestli to dobre dopadlo...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PULNOC: proč? Klimatická změna je fascinující z hlediska vzorců chování klimatu.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Jak dáváte být v tomhle auditku? Já když to tady občas sleduji budím se s myšlenkami na sebevraždu.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    ZAHRADKAR: udělali anketu, asi půlka vědců z IPCC jim odpověděla, nejčastější očekávání jsou 3C oteplení, buckle up
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    World’s top climate scientists expect global heating to blast past 1.5C target | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/article/2024/may/08/world-scientists-climate-failure-survey-global-temperature
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Why the global temperature record streak continues | DW News
    https://youtu.be/f19tOHS8j1Y?si=PIEeg1AbD2NpCZlD
    PER2
    PER2 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam