• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CYLAHDIY pěstební systémy - hydroponika, aeroponika - rady, tipy, zkušenosti
    ZEDDICUS
    ZEDDICUS --- ---
    Prosím poradíte mi s osvětlením - chci si namíchat barvy z LED pásků na 3-4 rostlinky kečíčkových cherry rajčat v kapičkovém systému

    na růst 2 m a na květ ubrat 1 m
    * Příkon: 17W/m, Světelný tok: 2880 lm/m, Barva: 3/1 studená bílá/modrá (Studená bílá 6000-6500K, Modrá 455nm)
    LED pásek GROW PLANT studená bílá/modrá 17W/m 72SMD5630/m, hliníková lišta, délka 50cm
    https://www.smdledzarovky.cz/...w.plant.studena.bilamodra.17wm.72smd5630m.hlinikova.lista.delka.50cm

    0,5m * Příkon: 24W/m, Světelný tok: 2160 lm/m, fialová
    https://www.smdledzarovky.cz/...uly/led.pasek.fialovy.24wm.72ksm.smd5630m.hlinikova.lista.delka.50cm

    na růst 1 m a na květ přidat další 2 m *
    Příkon: 12W/m, Světelný tok: 2160 lm/m, Barva: 4/1 červená/modrá (Červená 630-660nm, Modrá 455nm)
    LED pásek GROW PLANT 12W/m 72SMD5630/m ,hliníková lišta, délka 50cm
    https://www.smdledzarovky.cz/.../led.pasek.grow.plant.12wm.72ksm.smd5630m.hlinikova.lista.delka.50cm

    celkem:
    růst 25,50W studená bílá, 8,5 + 2,4 = 10,90W modrá, 12W fialová a 9,6W červená = 58W
    květ 12,75W studená bílá 4,25 + 7,2 = 11,45W modrá, 12W fialová a 28,8W červená = 65W

    je ten poměr barev a výkonů dobře?

    předem moc děkuji

    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Zrovna salaty se pestuji o hodne jinak, nez cokoliv jinyho. Nejen, ze potrebuji min hnojiv, ale potrebuji obecne vetsi pomer dusiku k ostatnim slozkam. A navic potrebuji nizkou teplotu, v noci maji rady klidne jen 10°C. Jinak je horkej, coz je problem 90% tech barevnejch salatu nakoupenejch v supermarketech.
    BURAN
    BURAN --- ---
    DOKKTOR: u salatu bych hlidal koncentraci tak, ze bych pouzil nejnizsi davku hnojiva, a kdyz by to vypadalo, ze to nestaci, tak bych pridal. ale ono to stacit bude. vyhoda u salatku je, ze te zajima jen rustova faze, ktera trva ke vsemu kratkou dobu, takze je mozny v jednom systemu mit ruzne stary rostliny a jet kontinualne, s tim samym zivnym roztokem.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    BURAN: no na to narazim, ze si musis hlidat koncentrace, coz u salatu, ktery skoro nic nechce, jeste v takovem minimnozstvi, nebude uplne simple. Cili keramzit vubec, tam bude bordelu vic nez vody, natoz funkcniho hnojiva. Radsi hydroton a poradne proplachnout. Za me predhnojeny kokos znacka ideal na zacatek, nez zjistim, jak to funguje.
    BURAN
    BURAN --- ---
    DOKKTOR: nevidel bych ten salat tak problematicky. u jistych rostlin se bez vyplachu pred sklizni neobejdeme, ale tem se taky pred tou sklizni pere nekolikanasobne vetsi hodnoty EC, nez kolik staci pro pohodovou vegetativni fazi - coz je to o co u salatu jde. salat staci krmit hodnotama co uvadej tabulky pro prvni, maximalne druhej vege tyden. takze bych to s tou kontaminaci nevidel tak cerne :)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    TOMAS3333: keramzit je strasne spinavy a ma vysoke ph,neda se stabilizovat-shanej hydroton. Problem u salatu vidim,ze vyroste hrozne rychle a nepotrebuje tolik zivin,takze pokud ho prehnojis,tak to vsechno snis. Kratky metodu nemam vyzkousenou,ale dycky de primarne o to, aby v dobe sklizne byl substrat bez zivin a rostlina se snazila stravit vlastni rezidua. Jinak ty hnoje proste snis ty. Na salatupoznas jednoduse,ze zacne menit barvu,pravdepodobne odspodu do zluta z nedostatku dusiku.
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    TOMAS3333: prohledej si v historii prispevky tady v diskusi ode mne a jeste nekdo zminoval, ze s tim ma zkusenosti.
    mam to ve sklepe, ale na zimu to zase mozna zapojim, jestli se nedokopu k tomu udelat skrin se silnejsi lampou.
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    DOKKTOR: preco nie keramzit, resp. podla coho zistim ktory substrat je na co dobry?

    Ikea je v podstate kratky method, ze jo? Tak co by si v tom pestoval, ak nie salaty? Bylinky? Som si povedal ze skusim na zaciatok toto a casom to nejak prestavam na ebb n flow alebo nieco ine.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    Keramzit urcite ne. Pokud maji v ikea porad ten nahnojeny kokos tak to na salat bude stacit tak,jak to je asi.jinak zrovna salat bych z neakeho simple hydra bez hlidani vyzivy nejedl-fura hnojiva v tom zustane. Hnojivo mas teda prast jak uhod. Asi bude jistejsi organika, ale zas to smrdi. Salat bych dal do hlineneho substratu bez hnojeni.
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    chcel by som si skusit nieco vypestovat, 0 skusenosti. Kupil som si VAXER z ikei, povedal som si ze na zaciatok good enough, aj ked som cital ze to teda asi nebude ziadne terno, ale nemali hnojivo, substrat ani tie srandy na klicenie.

    Keramzit/pemza/kokosove vlakna sa daju zohnat v pohode co som pozeral - co by bolo najlepsie?

    Na klicenie mala mat ikea tie take growing pods, ktore sa potom po nakliceni cele presunuli do substratu - jak to nahradit? Vyklicit to iba nejak v miske a len presunut jak to vyklici do substratu?

    Najvacsi problem mam ale s hnojivom, vobec netusim co potrebujem a kde to kupim. Chcem skusit nejaky salat (semienka tiez z ikei)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    THERIDANE: extrudovany polypropylen? O tom ctu prvne,kouknu co to umi...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    LINKOS: EPP třeba
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    cim by se dal nahradit polystyren,u plovouci hydroponie?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: ale deska pekna
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BRKODLAK:ok,zkusim priste,ted jsem koupil nejake hnojivo u nas v zahradnictvi na hydroponii.
    Substrat jsem pouzil keramzit,dolu do nadoby jsem udelal nalivaci trubicku. Druhy truhlik bude dole vrstva keramzitu,nad tim kokosove vlakno... Tak jsem zvedav co to bude delat
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    LINKOS: canna aqua. jinak biohydro je treba biosevia od gh ale je potreba mit filtr ve kterym jsou nejaky ty bakterie ktery se asi staraji o rozklad na vstrebatelny prvky.bohuzel ten filtr a ta napln do nej neni vubec levna zalezitost...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DOKKTOR: jeste k tomu kvaseni,kvasit by to nemelo pokud je ve vode dostatek kysliku a muzou tam zit aerobni bakterie. Delal jsem si takle hnojivo v sudu,hodne okyslicena voda a i kdyz by to bez toho vzduchovani byl hroznej puch,tak takle to nesmrdelo.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DOKKTOR: ja jsem nad tim premyslel a rozhodl jsem se zkusit klasicke hydroponicke hnojivo,muzete nejake doporucit,budu skouset salat...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LINKOS: možná? Tady tu linii biohydro mam nastudovanou pouze v rezimu slozité-seru na to :-) taky brat v potaz ze kdyz to kvasí, tak to smrdí. To uz mi jednodussi a elegantejsi prijde akvaponie
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DOKKTOR: neni to tak ze by tim kvasenim dochazelo k rozkladu na ionty ktere mohou rostliny prijimat? Jen dosahnout toho aby to probihalo aerobne,tedy by bylo asi potreba nejaky vzduchovani.
    Nepomohli by treba i mykorhyzni houby?

    To co pestuju na zahrade je vse v rezimu bio,nepouzivam zadny postriky,umela hnojiva,chtel bych neco podobneho zkusit i v hydroponii. Na druhou stranu vetsina duvodu proc delam bio u hydroponie odpada,takze bych klidne zvazil i nejake umele hnojivo,pokud by bylo dostatecne komplexni,v tom se neorientuju
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam