• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    začínáme....

    ---trocha historie Žižkostela---

    Jedná se o husitský kostel na Nám. Barikád 1, původně stavěný jako prozatímní sbor, který se měl do 10-20ti let zbourat. Vznikl tak, jak za první republiky husitské kostely vznikaly - lidé se na stavbu složili a svépomocí ji postavili, aby se měli kde setkávat. V plánu bylo Na Barikádách vystavět objekt mnohem větších rozměrů - husitská církev byla v té době velmi mladá a obce čítaly tisíce členů. K tomu ale nikdy vzhledem k politickým a společenským změnám nedošlo, a tak budova, projektovaná na začátku 20. let, stojí dodnes.
    Vlivem různých okolností došlo k postupnému zpustnutí kostela, stal se prakticky nevyužitým a nikdo z duchovních nadále nestál o to působit v náboženské obci Žižkov a mít na starost správu a údržbu této budovy. Čím dál silněji se ozývaly hlasy, že by se budova měla zbourat (...a postavit tam podzemní garáže. ...a udělat tam malou kapli a dětské hřiště. ...a mít za 2 mega (odhad ceny demolice) obrovskou díru v zemi :)

    ---přítomnost---
    Rozhodla jsem se zkusit jinou cestu. Od 1.5. 2013 mám na starosti správu a údržbu celého objektu, který je nadále majetkem Náboženské obce Žižkov, ta se však bude transformovat do experimentální podoby. Postupně zde má vzniknout komunitní, kulturně-sociální centrum, které by bylo pro obyvatele (nejen) Prahy 3 inspirativní a otevřené místo, kam budou rádi chodit a něco společně tvořit a sdílet, bez ohledu na to, zda jsou, nebo nejsou věřící.

    ---budoucnost---
    Konkrétní nápady jsou (vezmu to od země):
    - komunitní zahrádka
    - vytvořit ve sklepě hudební zkušebny pro mladé a experimentální prostor pro výstavy, nebo nějaké pop-up akce
    - přednáškový sál (besedy na různá společenská témata, projekce filmů, vzdělávací semináře). Možnost spolupráce s okolními školami (Univerzita J.A. Komenského, Husův institut teologických studií), free-WiFi infocentrum.
    - sdílený prostor pro DIY workshopy pro mladé i seniory, herna
    - největší prostor - chrám - rozdělit např. mobilními stěnami, nebo vestavět patro - vznikly by prostory pro sportovní - dramatické - taneční aktivity, možná je také horolezecká stěna + nějaká klidová zóna s občerstvením.
    - možnost vytvořit tréninkový byt pro mladé rodiny v obtížné životní situaci, případně zázemí pro nějaké sociální podnikání

    ---nutné opravy a finance---
    To jsou zatím vize, problémem je nedostatek financí. V husitské církvi je to tak, že každá náboženská obec si samostatně spravuje svůj majetek a ještě přispívá do fondu, který se přerozděluje na potřebné projekty, kde peníze chybí. Žižkov teď žádné prostředky nemá, ale je zde možnost právě z onoho fondu nějaké menší peníze získat. Celý objekt má prastarou elektroinstalaci, která snad pamatuje ještě Křižíka a naprosto neodpovídá dnešním nárokům, objekt není zateplený a v tuto chvíli ani v zimě vytopitelný. To vše plánuji řešit postupně, v tuto chvíli začít tím, co se dá dělat svépomocí (zahrada, vyklízení sklepů a namoření trámů proti červotoči), opravit střechu (na to peníze jsou), aktuální jsou také projektové studie, dále bude v pořadí elektroinstalace a zateplení a výměna (alespoň části) oken.

    ---co dodat---
    Od církve mám zelenou využít prostor na církevní poměry velmi experimentálně, pouze to musí být v rámci křesťanských duchovních hodnot. Důležité pro mě je, aby objekt dobře sloužil lidem ze sousedství, místní komunitě, reagoval na její potřeby a zároveň ji pozitivně rozvíjel a formoval.
    Jedná se o neziskovou aktivitu, projekt nesleduje žádné politické cíle ani zájmy nějaké skupiny.

    Míša
    Tel: 722 228 328
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam