• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    MYBLAMAGE: Neobvyklej řez, ale hádám jasan, ten má tendenci stářím dělat takovouhle strukturu.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    mooozna jasan.

    ja mam dobrr zkusenosti s panem z
    Kontakt - Dýhy Acer
    https://dyhy-acer.cz/kontakt/
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    MYBLAMAGE: Zběžným pohledem to tipuju na dub. A jinak doporučuju dýhárnu v Horních Počáplech - i nějaký ten vzorník se tam najde.
    MYBLAMAGE
    MYBLAMAGE --- ---
    Ahoj, pomůžete mi, prosím, určit tuhle 100 let starou dýhu? Můj tip je jilm, ale jistý si vůbec nejsem..
    A máte nějaký tip na maloobchodní prodej dýh v Praze či okolí?
    Díky!

    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    BLOWUP:: viděl jsem to před nějakými 10 lety náhodou na živo, když to stavěli.
    A přišlo mi to naprosto neuvěřitelný, že někdo postaví konstrukci pro takhle velkou budovu ze dřeva.
    O nějakých lepených CLT deskách a podobném materiálu jsem tehdy neměl ani tušení.
    Díky KOUDY, fajn to zas vidět ještě s trochou omáčky navíc :-).
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KOUDY: jj, Zürich ;)
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    MARTYYNO: spis bude polymerizovany, koupil jsem ho v drogerce v hypermarketu (jsem ve francii). Prvni vrstva vsakla skoro hned, druhou jsem dal na druhy den, ta uz evidentne bude schnout par dnu. Prebytky jsem utrel hadrem ale i tak je videt, ze to potrebuje cas. Diky
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    STEFAN: Zase tolik zkusenosti nemam, ale u vareneho tungoveho oleje cekam cca 5 dni, nez povrch neni na omak mokry. Po tech 5 dnech uz je ten tungovy olej uplne suchy na dotyk. S lnenym primo zkusenost nemam, ale tusim ze to bude o dost vice. Jeste to muze ovlivnit zda ho mas vareny (polymerovany) nebo ne.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Shigeru Ban Architects are constructing the Tamedia Office with innovative prefabricated wooden assembly systems.

    STEFAN
    STEFAN --- ---
    Ahoj, mám dotaz ohledne dalšího nátěru. Koupil jsem lněný olej a dle receptu pro impregnaci dřeva naředil 1:1 s terpentinem. Tím jsem dřevo natřel zatím prvním nátěrem. Nikde jsem se ale nedocetl, jak dlouho musím čekat před dalším nátěrem. Jde o venkovní aplikaci. Můžete mi prosím někdo poradit? Díky!
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: já ti do toho nechcu házet vidle, ale když jsem ted čistil lino v místnosti, kde sem vylíval desku jídelního stolu (už před několika lety), tak sem seškrábnul epoxidový flek, asi 10x30cm 1mm tlustý a normálně sem tech 30cm ohnul okrajema až k sobě aniž by cokoliv prasklo a tak. mícháno podle návodu na tvrdost, nikoliv pružnost. viz příspěvky níže o prutech apod.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    CUKI: jedine s cim se da experimentovat je pouzit jine tvrdidlo nebo zcela jiny system.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Ok ok ty epoxidy se kterými pracuji já tohle moc neumí, netvrdím že nejsou. Tedy ono je něco jiného to nalaminovat tvrdou neohebnou desku a nebo nějaký takovýto tvar, kde ten ohyb je vyloženě vlastnost.

    INOX: Je tam dán přesný poměr, protože je většinou předpoklad pro určité použití. Ale některé univerzály dovolují poměrně experimentovat. Ale má to své limity a vždy je lepší použít produkt přímo na danou činnost. I ty jednotlivé komponenty nejsou úplně stejné. Možná nějaký chemik zde to vysvětlí.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ja bych to podlepil paskou aby to nikde nevyteklo, koupil wsb e-lw, dal ho do injekcni strikacky a vstriknul do te diry. Stahnul sverkama, za pet dni odlepil, prebreousil pretrel a je vyreseno - https://www.epoxio.cz/epoxidove-stabilizacni-pryskyrice/veropal-wsb-e-lv-epoxidova-stabilizacni-pryskyrice/
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Ono se ze sklolaminátu dělají třeba rybářské pruty (a běžně se opravují epoxidem). A asi není sporu o tom, že jsou pružné a kupodivu vydrží i na slunci - ten co mám po dědovi vydržel už takových 60 let
    INOX
    INOX --- ---
    CUKI: vždy když jsem pracoval s epoxidem, tak měl přesně napsaný mísící poměr takže nechápu proč bych měl dávat míň tvrdidla. Pokud ho tam není dostatek tak dostatečně nevytvrdne a je pořád takový otevřený a lepkavý. Pokud je ho tam moc tak to vytvrdne rychleji a je křehčí s tím souhlasím. Nicméně v síle vlasu a méně je pružný až až. Třeba sklo je taky křehké a nepoddajné když je silné, ale součást sklo-laminátu je jak už z názvu zřejmé je skelná tkanina, která je ohebná a pružná.
    A bavíme se o opravě konkrétního prvku a ne o obecných vlastnostech materiálu.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    CUKI: laminace preklizky, velka cast multiplexu a stejne tak i oblibeny sklolaminat je oboji bezne lepeno epoxidovyma pryskyricema.

    plus teda v tomhke pripade by me zajimalo, kterak se slunko vplizi mezi ty vtstvy dyhy.
    CUKI
    CUKI --- ---
    INOX: Epoxid je oproti PU řádově méně pružný. Jasně dá se trochu pohrát s množstvím tvrdidla a jsou nějaké epoxidy které s tím přímo počítají, ale obecně je v takovém případu použití epoxidů nežádoucí. Druhý problém je UV. Ale věřím že nějaké epoxidové lepidlo má tohle vyřešeno, jen ho neznám.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    penetracni epoxid a da se to naredit acetonem, takze to krasne zatece a ten aceton se odpari a pak to tuhne.
    INOX
    INOX --- ---
    CUKI: jaký konkrétní problém je s epoxidem?

    Použití nízko viskózního epoxidu s dlouhou otevřenou dobou v rámci hodin nalít to tam až začne vykapávat spodem a stáhnout svěrkou.
    Takhle bych to lepil já. D4 - titebond III je poměrně hodně řídký, ale oproti epoxidu s kterým jsem jednou pracoval a MDF ho sála jak houba to samozřejmě nemá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam