• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RAWNE1Zlato (rýžování, výlety na ložiska, muzea atd.)
    LEMMEN
    LEMMEN --- ---
    A co mysliš, že jsem to dělal doma ?
    Taky na poli za mirného větříku. Co kdyby se něco nepodařilo ?
    Akorat se páry neutralizovaly v nějakém roztoku. Nejsu chemik, neumím to popsat.
    Největším problemem je mět dostatečný zásoby materiálu utopeného ve rtuti. Jednou se zadařilo pěkně, pak už trochu méně a pak už to bylo zhruba v množstvích co kluci tady píšou. Pak jsem začal kopat kamínky. Přeci je k tomu třeba mět větší nosánek a štěstí. :-)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    LEMMEN: Ale ty jo, bys šel pryč. Ale pole by bylo kontaminovaný. :)
    LEMMEN
    LEMMEN --- ---
    Jasně že aparát s odsaváním a neutralizaci pár. Ale měl jsem to zapůjčený od kamaráda ze slovenska a ten to měl od někoho ze školy myslim. Ale jakou školu dělal si už nepamatuju.
    To bych tady už určitě nebyl, kdybych to dělal někde na poli. :D
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    LEMMEN: Tys dělal s amalgámem? Tos na to měl aparaturu, nebo na prase?
    LEMMEN
    LEMMEN --- ---
    Dik za připomínku. Já použival rtuť nebo jsem to dál udělat zlatnikovi,
    to už je taky víc jak 20 roků. :-)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    LEMMEN: Jenom detail - Borax nemá se sklem nic společného, je to boritan sodný.
    LEMMEN
    LEMMEN --- ---
    Co se tyče geologických map, nejsou přesný a jenom velmi zhruba naznačují snosovou oblast. To platí jak pro knihy a mapy Slovenska tak pro knihy a mapy Čech a Moravy. Lépe je pokoušet osud v historicky na těžbu rud známých oblastech, i když se dá předpokládat, že už jsou z 90 % vytěžený. A ještě jedno doporučení. Moc se neorganizujte. Existuje od staletí nepsané pravidlo, že kde se moc pije jsou i zkušení lapkové, kteří přišli pro exluzivní informace přímo od zdroje. :D

    LEMMEN
    LEMMEN --- ---
    Jinak v českých zemích se goldík ryžuje už bezmála 1000 let. Stařící nám toho v rozsypech moc nenechali a tak doporučuji výpravy do zahraničí. Přeji vše nejlepší v Novém roce 2016. :-)
    LEMMEN
    LEMMEN --- ---
    Zlato se taví nejlíp v šamotovým kotlíku (který si udělám ze šamotu a vypálím). Do taviccího sae zlata přidám skelný prášek tzv. Borax, který vytvoří na povrchu skelnou krustu.
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    PSYKO:Aha, ty stránky toho týpka co jsem ho kdysi potkal v Podmokách jsou zrušený... Zkus se optat tady, zagestrovanej nejsu:
    AuRUM Fórum - Obsah
    http://www.zlatokopi.sk/index.php
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    VISNAK: diky za info.. myslim, ze jsem nic nenasel proto, ze jsem vzal malo sedimentu... byly 3°C a hrozne lilo. Priste budu chytrejsi a dam si vic casu. Nevis, kde je ten Prekliaty potok? Google mlci...
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    PSYKO: Asi vzals nějakej čerstvej povodňovej sediment.
    Když jsem dělal šlichovku coby brigádu, tak jsme nabírali 4 kýble pokud možno ne z proudu, ale ulehlej štěrk buď se dna, nebo ze břehu. Černej šlich byl vždycky a to i ve flyši. Zpracování vzorků pak probíhalo tak, že se v nějaké těžké kapalině odseparoval zbytkovej křemen a těžkej podíl se prohlížel pod silnou binokulární lupou. Případný zlatinky se počítaly jednotlivě, magnentit, granáty, zirkon, staurolit, rutil apod. pak v procentuálním podílu.

    Jinak rejžování byla pro mě vždycky letní zábava. Rozebíral jsem skalní prahy a pečlivě vybíral písek ze spár, hledal jsem deprese v pravým dně potoka, umejval velký balvany ve štěrku na Otavě atp. Metodika různá lokalita od lokality.
    Matně si pamatuju, že bratři Slováci měli vyhlášenou lokalitu Prekliaty potok, proslulý asi jako u nás Podmoky...
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    VISNAK: zdar, mel jsem cestu kolem Nitrianskeho Pravna, kde podle atlasu bratru Slovaku na jednom potucku nasli 16 a 20 zlatinek na useku asi 500m. Ja byl presne v tom useku a nenasel jsem ani jednu a chci trochu zanalyzovat svuj neuspech. Potucek je to maly, ale hladina byla zvedla byl tam dost proud. Predne jsem proryzoval asi jen 3 velke panve sterku ze dna, coz je asi malo. Ocekaval jsem, ze na dne panve zustane cerny slich a pod nim zlatinky. Jenze zadny cerny slich na dne nebyl. Delal jsem neco spatne, anebo zlato v panvi nemusi souviset s pritomnosti cerneho slichu? Brehy potucku byly z materialu slin+pisek. Ma smysl ryzovat i takovy material, ktery je jak plastelina, anebo je zlato primarne jen ve sterku?
    Mozna priste bude lepsi vzit nejaky primitivni splav s kobercem a prehnat pres nej aspon 10 kyblu sedimentu..
    Jak to delas ty, myslim metodicky.. Jaky material vybiras, kolik, odkud?
    Predem dik za rady
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Ahoj,
    pritel chce k vanocum (ja vim celkem pozde se ptam) nejakou cernou sadu ryzovacich panvi. Nasla jsem Garrett, ale ty jsou zelene a on chce cerne. Cerne jsem nasla Estwing, ale jednotlive. Nevite kde bych sehnala celou sadu Estwing cernych? Snad i s nejakou brasnou a dalsimi udelatky na to.
    Diky!
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    PSYKO: Držím palec, jestli něco najdeš tak se pochlub!
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    PSYKO: Jasně že dá! - klidně plastovej lavór, pracuje se s tím skoro jako s pánví ale chce to určitou zkušenost. V dobách kdy se u nás normální pánve sháněly blbě jsem s tím narýžoval něco zlata, spoustu granátů, kyanitů a podobnejch záležitostí...
    V podstatě se to neliší od rýžování na banici - což je taková velká mísa o průměru asi 60cm s vypouklým dnem, dočišťování je ale lepší dělat na klasické pánvi typu malej čínskej klobouk
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    prave se na kratkou dobu nachazim v Severni Karoline, US, a cirou nahodou jsem zjistil, ze jsem primo uprostred tradicni zlatokopecke oblasti http://www.geologyforinvestors.com/wp-content/uploads/SE-gold-Trend-Belt.jpg
    chci se zeptat, jestli se pro ryzovani zlata da pouzit i nejaka miska/tac.. neco co se da bezne sehnat v obchodaku? Premyslim, ze bych o vikendu zkusil nekam zabrousit..
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    VISNAK: diky! uz jsem si udelal seznam...
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    Hledal jsem něco na geologickým ústavu u bratrů Slováků a narazil na tohle:

    AtlasTM
    http://mapserver.geology.sk/atlastm/

    U zlata se dá doklikat na souřadnice vzorku a počet zlatinek ve vzorku (!!!)

    Jestli měli při šlichovce stejnou metodiku jako my, tak vzorek znamená čtyři kýble nakopanýho sedimentu překatrovaný na frakci 4mm a přerýžovaný...
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    VISNAK: jj, zkousel jsem to a fakt nic :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam