• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    DR_NIKITA: Feel ya sister :)
    DR_NIKITA
    DR_NIKITA --- ---
    Achjo.. Zavidim lidem kteri muzou vypit kavy, kolik maji chut. Dala jsem si vcera dve a prisla jsme si jako bych si dala caru neceho fakt spatnyho..
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Ja som dnes uplne marna. K vsetkemu sa musim hodiny strasne dokopavat a jak som nevyspata a boli ma hlava, tak strasne moc chaosim. Ovela viac jak normalne. Napr. len blbu kavu som varila 3x a nakoniec nevypila ani jednu.

    A do toho vsetkeho som si este omylom dropla kus produkcnej db, ked som uz teda konecne nieco dokoncila a chcela to nasadit. Nastastie som naucena robit zalohy, takze sa "nic moc" nestalo. Len teda pri tom vsetkom ma chytla fakt velka panika a kolega mi musel nakoniec radit, jak to obnovim. Hlava sa proste uplne vypla a odmietala cokolvek dalej spravit.

    Asi nejak dorobim este jednu nutnu a nastastie bezpecnu vec a tak to na dnes zabalim. Bude rozumnejsie sa k tomu vratit zajtra. Aj efektivnejsie.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    GNm3-JOj-XYAAKv0g
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    GNsj9-Rf-XMAAz-Tv-I
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    ALONSY: "Ale taky si říkám, je to fakt adhd nebo jsem lempl?"

    Několik kolegů mi řeklo, že já rozhodně nemůžu mít ADHD (no, nejvíc přesvědčený o tom byl týpek, který mě ten den viděl poprvé a bylo to asi po půl hodině v hospodě, protože "já znám HODNĚ ADHD lidí a chovají se ÚPLNĚ jinak" - tam mi to bylo jedno, ale kolegové mě překvapili, jelikož spolu trávíme poměrně dost času). Když mě kdysi poslala moje psychiatrička za psycholožkou, protože mi chtěla předepsat léky na ADHD a prý to nemůže jen tak, z psycholožky se vyklubala hrozná kráva, která mi oznámila, že ADHD samozřejmě nemám, protože mám vysokou školu (a jako bonus mi vysvětlila, že jsem nikdy neměla ani deprese, protože člověk v depresi nemá sílu se najíst, co zcela evidentně není můj problém :-D)

    Každopádně tehdy jsem si řekla, že si sice myslím, že mám ADHD, ale ne tak strašné, abych kvůli němu musela být medikovaná, takže na to, jestli to mám diagnostikované, kašlu. Je mi jedno, jestli mám ADHD, nebo ne - když zjevně funguju tak jak funguju a jinak fungovat neumím. V takovýchto diskusích se prostě cítím jako mezi svýma a je mi jedno, jestli vy jste nemocní a já jenom nepoužitelná :-D

    (Jak je možné, že mě dodnes nenapadlo, že ADHD auditko musí být i na Nyxu??!!)

    Každopádně chtěla jsem se podělit o video:
    https://www.youtube.com/watch?v=uMK4gdR7c18 (ještě jsem ho neviděla celé, je v angličtině a dlouhé, ale líbí se mi)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    KOIRA: Mne pomohlo prijmout a pochopit, ze jsou veci, ktery nezmenim + si praci s detma postupne nastavit mindset “nevadim ja, vadi moje chovani”. S nejblizsima mam vety typu “ted nechapu jak to myslis, nevyznam se v tonu tvyho hlasu” a naucila jsem se uznavat pocity a souhlasit neironicky (zase diky detem, pubosum hlavne) a to casto zastavi / pribrzdi utok (kterej casto neni vubec utok). A taky se ucim se postavit sama za sebe. Ja to umela, ale odnaucili me to. Byla jsem “moc”. Mam sklony k agresi, kriku, i bych se porvala (rvala jsem se jako dite). Takze se nejak zdrave vymezit, pracovat na svym sebevedomi.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Byla jsem okolnosti donucená jít ven, tak jsem si koupila tu čokoládu.
    Ale nepomohlo to. A nekoupila jsem si hlavně pořádný jídlo, což jsem si skvěle odůvodnila, ale...
    Prostě některý dny jsou extra speciální, no. :D
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    ALONSY: Často přemýšlím, zda mám problém, nebo jsem jen líný se k něčemu dokopat.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ALONSY: Já teď pomalu rozděluju všechno na hlavní práci, melouchy a volný čas, s tím že každé bude na jiném účtu a na přepnutí se musím odhlásit/přihlásit.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: To mám na tu "hlavní" práci, ale na ty moje zakázky to moc nefunguje. Ale jo, je to poměrně super. Jen bych musela mít málem na každého klienta jeden. :D Ale asi si s tím nastavením zkusím ještě pohrát.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já mám dva prohlížeče, jeden na práci a jeden na zábavu. A ten jdu teďvypnout. V pracovním nemám uložené přístupy a hesla na zábané stránky.
    Docela primitivní a dobrá metoda.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ALONSY: :admiral ackbar meme:
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: Pití.
    Jo, pití, kvůli tomu se fakt musím zvednout, dík. :)
    Jako fakt jsem po ránu měla snahu i optimismus. Semlelo mě to právě, když jsem si k tomu sedla a ono nic.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    AXTHEB: Já do ní právě znovu vlezla po sprše (normálně to ani ráno nedělám, ale dneska jsem si řekla, že musím dělat maximum pro mentální pohodu), snídani a pokusu pracovat u stolu.
    No, ale jsem kompletně ve špatném bytě, kde nemam 100% zázemí, ale zase se tu cítím... no nemusím chodit ven, no. Takže pohodlně. Ale druhej je na práci po všech stránkách lepší,a le smůla.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: vstát, umýt, obléknout, udělat pití a sednout ke stolu. Jen za tohle úsilí se po dokončení odmeň kusem čokolády nebo něčím.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ALONSY: V posteli IMHO ležíš z té paniky, a dokud z ní nevylezeš, tak se to bude obtížně zlepšovat.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Mam dneska asi naprosto příkladnou paralýzu. Naprosto nutně MUSÍM napsat minimálně 5 věcí (reálně výrazně víc, ale jako to nehrozí).
    Sedím u toho 3 hodiny, před hodinou jsem si vzala ritallin a scrolluju, a píšu sem a koukám po všech čertech a mam jeden odstavec. Protože je toho moc, jsem vyděšená, "nejde to zvládnout" (lol, no nejde když budu vypisovat kraviny na nyxu) a úplně typickej případ.
    Ale taky si říkám, je to fakt adhd nebo jsem lempl?
    No.. fakt to dělat chci, a fakt jsem totálně vystreslá.
    ...klasika....
    A ještě u toho ležím v posteli, protože... nevím, ale jde to trochu líp asi...
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Žena mě dnes ráno označila za "frenetické energetické pole" 😂
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    RANDOM_NIGHT: je to tak. Já se v takovejch chvilich začnu obhajovat, zpravidla mám pocit, že ten clovek kritizuje něco, co se nestalo a dělá ze me ještě větší fail než už jsem. Asi kvůli tomuhle to nesu tak blbě. Nicméně- máte nějaké tip, jak z toho ven? Ono to pak působí defenzivne a nepristupne, lidi mi to dávají sežrat na druhou. Odejít umim, ale to není řešení. Přizpůsobovat se není dlouhodobý řešení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam