• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STHENOBARF - kvalitní výživa psa
    Tak Vas vitam v klube o krmeni psov a maciek prirodzenou stravou. Ocenim tu rady pre zaciatocnikov, skusenosti, tipy a odkazy na predajcov, takisto odkazy na literaturu. Proste vsetko okolo danej temy.
    rozbalit záhlaví
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    WESSNA: já jsem mu před tím právě do toho zamíchala i vajíčko a nic.. pak lososový olej a pořád nic.. pak když to už i druhej den odmítal, tak jsem mu to uvařila a uvařené to sežral. Holt to nebyl barf, ale nechtěla jsem to vyhazovat... No budu ještě zkoušet jiné kombinace... a nebo to někomu nabídnu.. Jinak u granulí částečně taky zůstaneme, protože různě cestujeme a to je na granulích...
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    JANCAA: Mě psiska vetamix taky baštili, ale já mam hladové popelnice (mám sporťáky, takže je musim i kvůli kloubům držet hodně hubené), ale jsou prostě vybíravější psi, takže snáz detekují, že některá masa nejsou úplně ono (a to neznamená starší, nebo nemusí, psiska na to nejsou cimprlich, naopak to mívají dost rádi), ale i ti moji odmítli jednu dávku tuňáka a když jsem je donutila to zbaštit, tak blili jak alíci :D tak jsem jim to už příště věřila, protože moji si nevymýšlí a neofrňují se.
    Osobně bych k tomu zkusila něco přimíchat, aby se pejsek aspoň trochu najedl a zkrmila bych to postupně (já dávám ráno asi 1/3 krmné dávky v granulých kvůli akcím, aby byli zvyklí, takže nikdy nejsou úplně hlady :) )
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    WESSNA: Takže myslíš, jestli to dobře chápu, že mu to mám dávat a čekat dokud nevyhladoví a nesežere to? Protože toho hovězího tady mám 6kg, tak potřebuji, aby to nějakým způsobem postupně sežral... To jsem zvědavá, až vytáhnu další balíky... Od Vetamixu brala kamarádka a její psi to normálně žrali, tak jsem to zkusila taky, ale už teda asi naposled... Každopádně díky za radu.
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    JANCAA: Příště doporučuju jinou značku :) jestli je trochu vybíravka, tak to bude chtít kvalitnější masíčko. Já beru od Žufriků, ale tam je to takový ideální poměr cena / výkon (třeba Vetamix už přestali brát úplně, počítám, že kvůli kvalitě), dřív jsem brala od Do psí misky a určitě je spousta dalších firem ;)
    Jinak bych to zkrmila stylem "zdraví pes s plnou miskou hlady neumře" ;) a hlavně si dej bacha abys střídala mletiny s vnitřnostma a mletiny s kostma (třeba Vetamixí kuře), ať se moc nepotento, ani nezacpe :)
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    Zdravím. Mám dotaz. Mám ročního psa, konečně jsem se odhodlala začít s barfem a objednala 16 kg masa a ejhle - pes mi to nežere.. Nevíte, co s tím? Do teď jsem mu občas dávala barfové mixy, třeba 1-2x za měsíc, občas jsme dostali kus srny, ovce nebo slepici, tak jsem mu to dávala a bez problému to žral (až na nějaké vnitřnosti), dokonce i se zeleninou, ale zkoušela jsem mu dávat hovězí mix svalovina+vnitřnosti od Vetamixu a nežral mi to ani se zeleninou ani bez zeleniny.. dala jsem mu i několik kachních pařátů a to taky nechtěl moc žrát, nakonec to snědl, když jsem mu to rozsekala sekáčkem, ale uplně s chutí to nejedl... Nemáte někdo tip, jak ho k tomu přimět? Díky za rady a zkušenosti.
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Za odnos z Nusli venuju skoro plnou pikslu Fit Barf MicroMineral, trvanlivost 03/2022
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    NA_PYCZU: Ráda se toho ujmu :) Puttýsek baští všechno (krom kapra a trochu se šklebí i na mořské ryby, prý si dá radši salát :D ).
    dopo bývám v Letňanech, po poledni na Vinohradech a navečer Braník :)
    NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    Není tu někdo z Prahy, kdo by zkrmil https://www.dopsimisky.eu/masove-komplety/79-akce-hovezi-svalovina-s-droby.html
    Nerozmrazeno, koupeno teď v úterý, odnos z Ládví nebo Výtoně
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    JANCAA: ja to zase dělám tak že kupuju sušenou zeleninu a krmný těstoviny a zaleju to na pár minut horkou vodou a smíchám s tím studeným rozmrazenym masem z lednice. Vozí nám vše zufrik už osm let a jsme spokojeny. Když jsme na cestách tak konzerva nebo granule a granule máme i bezne za pamlsky. U jednoho psa jsem dokonce musela po letech přejít zpátky na granule protože po barfu se doma několikrát tydne pokakavala a pocuravala a na granulích se to už dva roky nestalo. Ale naší psi snědí všechno a ani střídání jim nevadí.
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    Jojo, návody si samozřejmě nastuduju, abych nic u štěněte nezanedbala. hlavně budu (aspoň ze začátku) všecko vážit, abych dodržela všechny poměry... Myslím, že začneme granulema, jak je štěně teď zvyklý, a barf budeme zařazovat postupně... Tak ok, díky všem za rady! ;-)
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    JANCAA: Jak psala OPI. I když já svého posledního psa začala syrovym krmit už jako štěňátko, ale já mám ten pro BARFisty punkerskej přístup k míchání granulí a syrového ;) takže a) štěňátko dostávalo víc jak 1/2 krmné dávky v granulých b) krmná dávko syrového seskládala nejen z "masa" (čti: svalovina, kosti, vnitřnosti), ale i z ovo-zelu a příloh, protože takové štěňátko má správně dostávat masa míň než polovinu krmné dávky.
    Krmila jsem odmala i kvůli jehličkovému efektu - trávicí ústrojí psa, když je na to zvyklé odmala si umí převrátit kost tak, aby šla ostrym vzadu a nic nepořezala.
    Jinak co se kostí týče, začni masitýma, drůbežíma kostma tak 14 dní potom, co začneš krmit masem, ale to se dozvíš v každé knize nebo BARF manuálu :)
    OPI
    OPI --- ---
    JANCAA: jasně že se dá rozmrazit a opět zamrazit..psovi ani nevadí když už to i trošku smrdí, naopak ty největší smrady jsou pro ně dost často nejlepší..ale já tam kde beru tak prodávají kilovky a ty hodím do mrazáku tak jak mi je přivezou a zeleninu dávám samostatně do pytlíků které potom do misky přimíchávám s tím masem
    jinak já osobně krmím masem až od nějakých dvou let psa, u štěněte bych si asi úplně netroufla abych neposrala něco v jeho vývinu takže na to fakt pozor, pokud chceš barfovat už u štěněte tak si to nejdřív raději pořádně prostuduj
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    NA_PYCZU:
    WESSNA:
    OPI: Díky za tipy a zkušenosti..
    Já právě asi budu muset řešit nějaký dovoz, jsem z malý vesnice, kde skoro nic není, pouze řeznictví ve vedlejší vesnici, ale tam jsou ceny dost jiné. A lze teda rozmrazit dovezené maso, namíchat se zeleninou a pak zase zamrazit? Děláte to tak normálně? Vím, že některé potraviny by se znovu zamražovat neměly, ale nevím, jak je to s masem. Já jsem téměř vegetarián, takže masu obecně moc nerozumim.. :-)
    A ještě dotaz ke štěňatům - četla jsem, že by v jídle měli mít větší procento kostí, tak přemýšlím, co všechno je tříměsíční štěně (kříženec NO, váha v dospělosti 30-35kg) schopný rozkousat - třeba kuřecí křidélka, krky, pařáty?
    OPI
    OPI --- ---
    JANCAA: já zase nejsem moc zastánce kombinování pokud to není nutné (hlavně z důvodu jiné délky trávení)...mám psa čistě na mase a maso objednávám 1x za 6 týdnů...taky mají i komplety, beru z: dopsimisky.eu no a jednou za těch 6 týdnů si to trošku předpřipravím, nastrouhám zeleninu do pytlíků a vše zamrazím a pak celý měsíc a půl jen vytahuju balíčky...ale mám taky velkého psa a kilovku mám vytaženou na 3 dávky - ráno, večer a zase ráno, pak vytahuju další...taky mám v rezervě pár masových konzerv od https://www.falcokrmiva.com/ kdybych náhodou zapomněla rozmrazit ale to už se mi po těch letech téměř nestává..
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    JANCAA: Protože jezdím se psama na akce, dávám ráno asi 1/3 krmné dávky v granulých (Canine Caviar, N&D, Brit Care, ... dobrých je hodně, Canine Caviar je asi nejvhodnější k barfu, má správné PH) a večer dostávají zbytek - 2/3 v mase, přílohách a zelenině.
    Mám velké psy, takže neni problém, že rozmrazim kilovku, dávám ji několik dní, vždy k tomu přidám nějakou přílohu a nějakou zeleninu, a protože mám psy všežravce, co si moc nevymýšlí dostávají zeleninu v kuse...
    A granulky milují, klidně jako odměny.. ale mám sporťáky a snažim se, aby nebyli tlustí ;)
    Maso si můžeš předpřipravit jak píšeš, nabalíčkovat, dá se tak předpřipravit i zelenina (rozmixovat a nabalíčkovat).
    Já beru na https://shop.zufrikteam.cz/ a jsem dlouhodobě moc spokojená, když nějaká firma začala ztrácet kvalitu, sami od nich přestali brát a mají i zmiňované komplety.
    NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    JANCAA: v Praze chodím do Akoiry u Vinohradské tržnice, po Praze mají rozvoz, dříve jsem si nechala vozit domů objednávky od Masožravců myslím, že ty stránky byli něco jako masoksezrani, ale několikrát mi přivezli maso rozmražené, prý měli starou a pomalou dodávku
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    NA_PYCZU: Díky za tipy. A kde kupuješ maso a ty komplety? Teprv se po obchodech rozhlížím... napadlo mě teď, že ty komplety si vlastně můžu připravit sama - udělat různé mixy, napytlíkovat to dle porcí a strčit do mrazáku...
    NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    JANCAA: Rozhodně nejsem profík, ale když třeba jedu se psem na čundr, tak je celý víkend na granulích, kupuju yoggies (plus mu dávám takovou energy “cokoládku”, ale to jen kvůli výkonu), Horác ty výlety snáší v pohodě, ale má mnohem větší hovňajze a mnohem víc pije a co se týče rychlotipů, většinu týdne krmím už koupenýma kompletama (maso se zeleninou a často i s droby a kostmi), prostě rozmrazím a je to, lososový olej, kelpu, kolagen, kvasnice atd. taky nedávám každý den a podle veterináře prospívá dobře, takže na dny, kdy nestíháš doporučuju nakoupit ty komplety
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    Zdravím. Mám dotaz.. Lze kombinovat barf a krmení granulemi? Do teď jsem své psy krmila především granulemi. Za měsíc budeme mít nové 3-měsíční štěně z útulku, které je zvyklé na granule. Přemýšlím, že bych začala s barf, ale trošku řeším časovou náročnost (máme 2 malý děti). Tak mě zajímá, když někdy nebudu mít čas připravit barfové jídlo a dám mu místo toho granule, jestli psovi pak granule chutnaj, když je zvyklý na syrové maso. Je mi jasný, že asi záleží na psovi i na druhu granulí a na dalších okolnostech... zajímají mě vaše zkušenosti.. nebo doporučujete nekombinovat? nebo máte nějaký tipy na rychlé přípravy? Díky.. Jsem absolutní začátečník, tak případně odpusťte hloupé dotazy ;-)
    DOLORES
    DOLORES --- ---
    NA_PYCZU: Co říká zákon: Paroží patří uživateli honitby (zákon o myslivosti).
    NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    Zdravím, jen taková otázka možná trochu mimo, ale dnes mi Horác při vycházce přitáhl paroží, leželo kousek od cesty, tak bych se chtěla pro příště (i když moc nepředpokládám, že bych ještě někdy měla takový štěstí) zeptat, jestli je možnost si ho odnést domu pro psa, nebo bych to musela někde nahlásit, případně, jak ho očistit do nějaké zdravé míry a dá se toho vůbec dosáhnout? Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam