• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    Micro 4/3 představuje nový fotografický standard (Micro Four Thirds System standard), který vyvíjí společnost Olympus společně s firmou Panasonic.

    Nový micro 4/3 standard přináší menší těla i objektivy při zachování velikosti snímače 1/2 kinofilmového políčka, a to odstraněním optického hledáčku a zrcátka z těla fotoaparátu podobně jako u Dálkoměrných fotoaparátů. Vznikají tak malé kompaktní sestavy, které mohou těžit z velkého snímače a kvalitních objektivů a pomocí jednoduché redukce objektivy takových legendárních značek minulosti, jako jsou Leica, Zeiss, Contax, Voigtlander.

    Budoucnost ukáže, zdali i Canon, Nikon, Fuji, či Pentax rozšíří řady tohoto exklusivního klubu.

    Zatím se o tom jenom "šušká" ... ;-)

    ODKAZY:
    43 Rumors – Panasonic and Olympus Digital Camera News
    http://43rumors.com/
    Micro Four Thirds
    http://www.four-thirds.org/en/index.html
    dpreview.com/Micro Four Thirds Talk Forum
    OLYMPUS PEN
    PANASONIX LUMIX
    http://e-p1.net/
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: aha bych cekala ze ma tu bln1 jak ma em1mk1.
    jestli ma tu bls-1 tak to je je pro me necekany zjisteny
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Ale EM5III ma mensi baterku nez EM1/OM1. Je to stejny format jako ma Stylus1s nebo EPL-6, jen kapacita o par susnu vetsi. Baterky samo novy nejsou, ale vzhledem k tomu, ze mel fotak nabehano jen asi 5k, tak necekam ze by je predchozi majitel nejak zdevastoval.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: kolik to probuh zere, ze si mel 500 fotek na celou baterku? neni uz hyn? ja su zvykla ze mi baterka udrla treba 4000 fotek nebo cca 4-5 dni na vylrte kde fotim treba 150 fotek denne... tam by to tech 600 cca bylo...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Letos jsem na foceni hodu misto K3 + 18-135WR + 70-200/2.8 + 8-16 vzal EM5III s 12-100/4. Prace s tim je dost podobna, z 508ks jsem mel jen dve blbe zaostreny fotky. Obraz i uplne u kraje perfektni, jde pocitat jehlici na stromech v rohu zaberu.

    Jedine ta zravost baterek to kazi. Ale vzal jsem si ctyri. Nakonec zbastil jednu uplne a jednu napul a to jsem mel zapnuty ECO EVF rezim a dost casto fotak vypinal uplne. K3 zvladal v klidu takovej pocet s jednou baterkou aniz bych cokoliv vypinal.

    Nu.. priste uz nemusim tahat nic jinyho. Mazec. Je to jak delany na tyhle denni reportaze. Dost siroky i na skupinovku, dost dlouhy na obliceje.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Jeste ad 12-100/4. Ten objektiv by byval byl ultimatni reportazni nastroj. Mit to pred deseti rokama kdyz jsem fotil do tydeniku 5+2, tak bych na vetsinu reportu nemusel brat nic jinyho nez EM5III s pidibleskem, 12-100/4 a 25/1.7.

    Posbira to plno detailu, svetelnost je tak akorat aby to slo pouzit na horsim svetle, ale zaroven to ma hloubku ostrosti na pokryti i par lidi vedle sebe nebo cloveka u nejake veci (obcas dulezitejsi nez mit vsude rozmazane pozadi). Je to dost siroky na vetsinu zaberu z ruznych kulturnich i sportovnich akci. Dost dlouhy na obcasny zaber na neci hlavu nebo neci v dalce. Nocni fotku s tim jde udelat z ruky klidne s 2-3s zaverkou. Teoreticky by to melo preckat lijak. A neni to nejak prehnane velky, tak to neplasi lidi, jako kdyz vytahnu DSLR s 70-200/2.8.



    Mival jsem tehdy bud mensi kabelu s K5 + 18-135/3.5-5.6WR + 55-300/4-5.8 + 40/2.8 nebo vetsi kabelu s K5 + 8-16/4.5-5.6 + 17-70/2.8-4.5 + 18-135WR + 70-200/2.8 + AF540FGZ blesk.

    Dneska bych asi bral na vetsinu objizdek bud jen Olyna, nebo na vetsi veci pak K3 + 8-16 + 17-50/2.8 + 18-135WR + 50-135/2.8 a 55-300PLM nebo velkej 100-300/4 podle tematu. + Do auta hodit EPL-6 s 14-42 a malym bleskem jako zalohu/druhy fotak k ruce kdyby neco.

    Na Olyna nemam krome 9mm F8 fish sirokac, ale asi ani nevidim potrebu neco resit. 12mm (24mm eq. zaber) na bezny veci staci a uz jsem v tom utopil az dost.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: I tohle je zajimavy pokus

    OM Systems OM-1 vs Olympus E M5 Mark III S-AF in Low Light ep 429
    https://www.youtube.com/watch?v=Lt-5UFcIIOc


    Rob tam ma i tabulku
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: mas autofocus dokonce lepsi nez ja:D
    Olympus OM-D E-M5 III vs E-M1 II - Five Key Points Analysed - Mirrorless Comparison
    https://mirrorlesscomparison.com/olympus-vs-olympus/omd-em5-iii-vs-em1-ii/#autofocus

    a zajimavy ty cisla tam
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Vcera jsem zase cvakal hokejisty a opakovane mi treba fotak odmital zaostrit na jedne strane brankare v brance. Af prolitlo sem a tam a nic. Nebyl videt nejaky divny odlesk nebo tak, co by mohlo mast AF. Pri prezoomnuti na vic tele nebo zaostreni trochu jinam to locknulo hned. Zvlastni. Mel jsem pak nastaveny i limiter 5-50m ale nepozoroval jsem, ze by to nejak rozeznatelne zrychlilo ostreni s tim 12-100/4.
    Holt nekde ma asi to staromodni fazovy DSLR jeste porad navrch. Na druhou stranu se malokdy stava, ze by fotak prohlasil zaber za zaostreny a on nebyl.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    OXYMORON: uka nejaky fota :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: sem stary zuika 12-60 a 50-200 loni prodala :D protoze to fakt pouziju 1x za 3 roky a naznala sem strelit, dokud to ma kupce a misto toho sem vzala panaleicu, ze sem si rikala ze to bude to samy jako oly... neni... neni a neni. Proste je to stejny ale oly 4/3 12-60 sem milovala, panaleicu... chladne toleruju a nenasla sem si k ni cestu :D

    OXYMORON: tak klido muzes sbirat co nechci :D
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    XMEDA: já jsem si na lidi oblíbil Youngnuo 42.5 1.7M II STM. Ač mám vlastně docela dobrej portrétní objektiv od Oly, tenhle poslední dobou preferují.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    KRISKA: taky jsem psal, že jsem spíš sběratel 😀
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: jeden 50-200 je na bazosi za 6k

    Na lidi beru 45/1.8 a 25/1.7. Ten prvni je fakt povedenej na to ze me stal 2.5k. Da se s tim vesele fotit bez cloneni.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Ten objektiv je vicemene novej, minimalne pouzivanej a zoomovani tomu odpovida + je vysouvak.

    Oproti treba te DA*50-135/2.8 nebo Sig70-200/2.8, ktery jsou internal zoom a otocis to malickem. A treba DA18-135WR mam uz vychozenou, protoze s tim fotim 13 let v kuse. Ne, ze by to creepovalo ven kdyz s tim jdes, ale neni to uz tak tuhy a taky je tam vic plastu.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: a chtela sem se zeptat, co myslis tuhym zoomem? me prijde ten zoom uplne v pohode tak jetsli tvuj nejka hur chodi, nebo ti prijde tuhy neco, co me prijde uplne normal?

    dneska mi po letech chybel zuiko 4/3 50-200 f2,8-3,5. na portrety bezkonkurencni, lidi zasadne nefotim az na par vyjimek a dnes nastala vyjimka, kamoska tyden pred terminem porodu... chybi mi ten mekkej bokeh :D tak su zvedava co bude z 12-100, jeji portrerova premiera
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: EM5III ma i fazovy, ma to stejny system jako EM1II. Rozhodne je to uplne jinej level nez EPL-6.

    Ale rychle se hybajici objekty v seru..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: a ma i fazovy ostreni, nebo jen kontrastni?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam