• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    VORONDE
    VORONDE --- ---
    ANNONKA: Máme je druhým rokem, je to hodně tvarově a barevně variabilní odrůda, chuťově fajn, za mě spíš sladší. Loni stihly odplodit před největší vlnou plísně. Jsou docela citlivá na vápník, rozhodně dobře připravit půdu a pak hnojit něčím na rajčata.
    Možná mi případně zbude pár sazenic, pokud už si to nerozebrali sousedi.

    Jo a taky máme nejradši oranžový ;)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    KASTA: Rakovnicko to není, jsme na hranicích Čech a Moravy :)

    A rozhodně souhlasím, pozorování a praxe po tom co člověk nabyde alespoň nějakou teorii je potom nesmírně důležitá. Trochu pomáhá i projetí satelitních snímků, optání v okolí co lidem roste, jaké mají zkušenosti. Zjistit na jaké hornine půda leží, no, je toho mraky kde se dá něco zjistit, přiučit a následně zkoušet a praktikovat.

    Naštěstí jsme zatím v situaci, kdy si člověk může dovolit, když se něco nedaří a nevyjde a na úrodě není existenciálně závislí.
    KASTA
    KASTA --- ---
    CHOSIE: tyjo mám pocit, že přesně kolem tohohle jsme teď o víkendu jeli. rakovnicko? :)¨

    ohledně tý permakultury, moje zkušenost, že úplně nějdůležitější je dobře poznat místní podmínky a to znamená na té zahradě co nejvíc být a pozorovat, případně něco pokusně vysadit a zase pozorovat.... hodně se toho dá odhadnout: typ půdy, slunce, voda, vítr, geomorfologie, taky co roste kolem dost pomůže, ale nestačí to. každý místo je jedinečný, a na každým se daří něčemu jinýmu, nemluvě o mikrozónách v každě zahradě a je jich využití. já teda všech těch pár zahrad tvořím postupnou "organickou" přeměnou a nechávám se "vést" těma rostlinama, jak se jim tam daří.

    samozřejmě to co, jak a kde tam zkusím vysadit vychází z různých permakulturních postupů, ale zdaleka ne všechno mi všude funguje, jak říká teorie :)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MART1NKA: Jo to je tak nějak náš plán, alespoň nějaké stromky na podzim, přes léto upravit terén a materiál.
    Momentálně máme za sebou vytyčení pozemku, vzroky odeslané na rozbor, ještě mě čeká zmapovat a identifikovat stromy a rostliny co se na pozemku nachází.
    Pak mám už něco málo digitálně připraveno, vektorový 2D plán kde budu rozmisťovat a 3D vizualizaci :)

    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CHOSIE: Minimalne stromy by som mala rozmyslene aby ste na to mojli v listopadu vlitnout. Kazdy rok sa pocita :)
    Ja mam samozrejme jahory, rybizy, angresty, maliny atd od roku 1 :) ale jablka zacinaju az teraz, ak teda nezmrzli, nebola som tam este :)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    MART1NKA: Dost záleží na podmínkách a stádiu ve kterém člověk stromek pořídí, ale ano počítam s nějakým 5-10 letým horizontem co se týče stromů.
    Pak zde ale také jsou byliny, keře, a další víceleté rostliny, které lze využívat po 1-2 letech. A vysázet okolo dokud je stromy nezastíní.
    Je pravda, že v našem případě se možná věci protáhnou ještě o něco víc vzhledem k prvotní péči o půdu, které se chci věnovat.

    Nicméně právě kvůli tomu časovému horizontu je třeba začít co nejdříve :) - aneb včera bylo pozdě
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CHOSIE: Mám oba diely Edible Forest Gardens a je to skvelá četba na úrovni vysokoškolských učebníc. Takový menší forest garden som si posadila v roku 2020, niektoré stromky už začínajú plodiť a vrhať tieň. Veškeré posadené rastliny sú jedlé. Nestriekam. Akurát je potreba to cca 3x ročne pokosiť a odrážať kritiky susedov ohľadom toho, že tam nemáš anglický trávnik :).
    Jediný problém s tým celým je, že pokiaľ nekúpiš už rostlý sad tak to vlastne robíš pre svoje deti. Stromy rastú pomaly, niektoré neprežijú, než sa pozemok zalesní, prejde 10 rokov.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    CALPURNIA: Díky, aspoň vím kam někoho případně odkázat, mně knihy asi už moc nového nedají.
    Máš nějaké info o tom filmu? Zní to zajímavě a do Brna to též nemám daleko
    CALPURNIA
    CALPURNIA --- ---
    V češtině jsou o jedlém lese vydané knihy Jak se dělá lesní zahrada https://obchod.permakulturacs.cz/jak-se-dela-lesni-zahrada/ a Lesní zahrada v praxi https://obchod.permakulturacs.cz/lesni-zahrady-v-praxi/. Vznikl i film o existujících jedlých lesních zahradách v ČR, zatím je promítaný na různých místech v republice, pomalu se chystá promítání v Brně co vím.

    Jinak vejce ptáka ohniváka, teda odpověď trošku pozdě, ale je to perfektní odrůda, pro mě jedna z nejchutnějších, je sladká, ale zároveň má i kyselinu. Musím, ale říct, že osivo je hodně variabilní, mohou být plody kulaté i oválné, v barvách žlutá, červená, oranžová a chutnají také trošku odlišně. Mě nejvíc chutnají oranžové, takže si schovávám semínka oranžových a vysévám.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Zdravím, toto je zde můj první příspěvek a kam jinam než do permakulturního tématu.
    O principy permakultury se zajímám už pár let, ale až nedávno se nám povedlo sehnat větší pozemek, takže praktické zkušenosti mám omezené z menší zahrady - pár stromů, keřů, bylin a nějaké ty jednoleté rostliny.

    Moc bych všem doporučil set knih (učebnic?) "Edible Forest Gardens"; řekl bych, že jde o nejlepší literaturu, která je určena pro naše podnebí/zóny (i když primárně pro spojené státy). První díl celkem do hloubky představuje samotnou teorii a vizi ekologie a druhý zase do detailu popisuje samotné plánování a provedení. Včetně obsáhlých tabulek popisujících všechno možné od A do Z o rostlinách, půdě, kořenech, hmyzu, zvířatech. Bohužel pouze v ENG, na internetu lze najít PDF zdarma, tištěná podoba něco stojí, ale taky je to cca 1000 stran.
    Home | Mysite
    https://www.edibleforestgardens.com/

    Četl a nastudoval jsem toho víc, ale hodně projektů a knih je situováno spíše v subtropickém pásmu. Taky jsem přečetl vše od rakouského souseda Seppa Holzera a i navštívil jeho projekt v Alpách, ale musím říct, že po přečtení výše uvedených knih musím podotknout, že jeho knihy jsou dost obecné a nepříliš založené na nějakých datech apod., ale rozhodně mě v začátku jeho přístup a výsledky dost motivovaly a toto téma mi přiblížily.

    Na našem pozemku, cca 2 akry, plánujeme tuto ovocnou lesní zahradu - cílem je se co nejvíce přiblížit soběstačnému ekosystému, který časem vyžaduje méně a méně údržby. To znamená zázemí pro hmyz, ptactvo, vzájemně si prospěšné rostliny, houby, a musím říct, že velký důraz na půdu a život v ní.

    Jinak k dotazu níže, Permasemínka znám, ale nic jsem tam zatím nekupoval, dříve jsem objednával z Brown Envelope Seeds a mohu doporučit - https://brownenvelopeseeds.ie/
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Měli jste někdo loni z Permasemínek rajčata Vejce ptáka ohniváka? A můžete o nich něco napsat?
    XL1
    XL1 --- ---
    A celkově ted mam docela hodně řízků-meruňky, třešně, broskve,kaki. Tak kdo má zájem A UMÍ si to sám naroubovat tak věnuju
    XL1
    XL1 --- ---
    MALA_MISIA: MINIKIWI : muzu venovat řízky na zakořenění/ potřebuje to 25 stupnů, jinak nepustí kořínky/
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    Hoj, nemate nekdo neco z tohoto a nepodelil byste se?
    minikiwi
    klanopraška
    hlízola
    akebie
    plamenky
    XL1
    XL1 --- ---
    Takže totéž bych chtěl, ale ne třešeň ale višeň...měl jsem kdysi kontakt na databanku kde vám poslali rouby starých a krajových odrůd..nemyslim Peška...jiná banka ale nemuzu to najít...
    XL1
    XL1 --- ---
    XL1
    XL1 --- ---
    Jasny . Uz mam tresne klasiku ruzny odstiny cerveny a ruzovy.Bilou tresen mam taky. Pak odstíny žlutý také. I černý který jsou opravdu černý. Takže shánim ted višeň která je fakt bílá.
    EADENN
    EADENN --- ---
    XL1: je to jen anecdotal, ale můj děda zahradník nazýval různé odrůdy ovoce takovými zevšeobecňujícími názvy a znám to teda o třešních - byly černé a bílé, černé byly prakticky všechny tmavě červené a tmavší, bílé byly od světlého odstínu červené až po žlutou ty ostatní.
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    XL1: Třeba by o ní mohl něco vědět pan Pešek (stareodrudy.org) Neříkám, že ji má, ale mohl by něco vědět.......
    XL1
    XL1 --- ---
    ARMADA: fajn. ale myslim normální stromovou višeň...ne tu mini keřovou, to je nepravá višeň
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam