• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHfree community ☮ & traveller places
    VELADA
    VELADA --- ---
    Jdu sem s dotazem.. Co Sicílie v zimě? Chci se někam zašít do tepla a tak nějak si to plánuju už teď. Mám zkazky od lidí že super, tepleji i než na Peloponésu, spousta fleků na parking a tak. Ale poslední dny ke mě jdou info že jako jižní pobřeží průmyslovej hnus, chaluhy a prudný benga.. Tak co si vo tom mám myslet?
    CUKI
    CUKI --- ---
    FAKEQUAKE: Chorvatsko je v tomto fakt trága, ne že by se nedalo najít místo kde přespíš mimo kemp, ale dost se najezdíš sem a tam a těžko tam potkáš někoho dalšího. Některý ostrovy jsou prý sice o něco lepší, ale že by se tam koncentrovali free lidi, na to bych tedy nespoléhal. Obecně na jih se jezdí v zimě mimo sezónu a zrovna Chorvatsko je z celého jihu řádově nejhorší. Pokud je tam něco třeba přírodně zajímavého, většinou to vypadá spíš jako Disneyland.

    Navíc ekonomika té země je celá podřízená turistickému ruchu, takže to tam podle toho vypadá - turist nazi.

    Albánie, Makedonie, Montenegro, jsou daleko lepšími free destinacemi a Chorvatsko bych jen projel...
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    FAKEQUAKE: kdysi dávno super parking a místo v Kupari. Najet dovnitř autem může být ted problém a pár let jsem tam nebyl :-)

    Opuštěné Kupari. Zašlá sláva českého podnikání v chorvatském turismu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/opusteny-turisticky-resort-kupari-v-chorvatsku.A170825_181132_kolem-sveta_hig
    VELADA
    VELADA --- ---
    Tak co? Kdo mu řekne, že u moře v létě v Chorvatsku ani nezaparkuje? Natož traveller free style? Teda budu se ráda mýlit, když tu někdo vybalí nějaký friendly diy diving centrum, kde tě za útratu na baru nechaj jednu noc na parkále.. ale.. ehm.. myslim ze Chorvati (obzvlášť teď po koroně) budou i z parkování chtít vytřískat co nejvíc. Ale samozřejmě nechci být škarohlídka.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LOJZAK: Kterej vůl by tam teď v létě jel?

    KCE: To už nevlastní banka? Většinu těch ploch vlastnila dlouhá léta banka, alespoň co já vím.
    Proměna toho místa za posledních 20let, co to tam znám se mi taky nelíbí, ale dost se bojím že to zmizí úplně. Třeba prameny v Jafre už zlikvidovali těsně před Koronou.
    Sta Fe rozorali pád dní po našem odjezdu a od té doby slyším o tom místě různé story. Z jedné strany že se to tam vrátilo a z druhé že to už definitivně zmizelo.
    V každém případě nové ortofotomapy jsou prázdné...
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    Ahoj, někdo typ na dobré traveler místo v Chorvatsku u more? Nemusí se jednat vyloženě o free místo, ale byl bych rád kdyby to bylo místo kde se koncentrují lidé dobrého smýšlení a které tak nějak vybocuje ... Například u nějaké potápěčské základny, či ostrov? ☺
    KCE
    KCE --- ---
    jo, bohuzel tady nejde jen o pauzu a navrat ke korenum, jako jsme doufali drive (staci si vyfiltrovat moje prispevky), ale spis finalni konec. nekdo nevi co s prachama (kdo jinej by platil 24/7 hlidace) a rozhodl se investovat, asi nova generace. paco a jeho bracha, ktery radi pokecali s travelerama a obcas pridali litr mlika nebo par vajec uz sou davno pod kytkama a ted to ma v rukach nekdo mladej. roli urce hraje taktez dlouhodoba promena mista od "posvatneho hippies mista" (stara generace tracelers) k "odpuzujicimu radoby-hippies smetisti" (nova generace prevazne nemeckejch mazanku). osobne mam pocit ze to ma i spojitost s "finca rural termas de santa fe", ale to je skutecne jen pocit
    LOJZAK
    LOJZAK --- ---
    na google mapach je dva tydny stara recenze . Tipek musel vecer odparkovat . Vyhozen majitelem...
    Takze se tam projet da. Taky tam jeden cas byly prekopany cesty
    VELADA
    VELADA --- ---
    A někdo info o Santa Fe?

    Jsem teď u rodičů ve sklepě našla sklenici s nápisem "olivy s česnekem Santa Fe 2018" :-))) Asi se to báli otevřít..
    JOINATAN
    JOINATAN --- ---
    FOSSIL666: zakon vetovali, kvuli tomu ze je diskriminacni. Uz se tu normalne parkuje ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Jo, super místo (alespoň dvě desetiletí zpátky). Článek je pravděpodobně nějaký špatný překlad od někoho, kdo tam nebyl. Autem se tam totiž nedalo úplně zajet, ne že by to bylo zakázané. Shora cesta končí na parkovišti a tam bylo několik obytňáků a hlavně vykuchaných vraků u cesty a ze severu z údolí vede jen pěší cesta.
    Bydlel a pravděpodobně ještě bydlí Československý pár. Původně to byla taková rainbow komunita, jak to tam vypadá dnes netuším.

    Okolí je ale úchvatné a jsou tam super vodopády. Širší okolí je ale dost poznamenané těžbou z minulého století.
    Pro milovníky opuštěného industriálu je to skoro povinnost.
    TSOH
    TSOH --- ---
    Na severu Španělska funguje přes 30 let ekologická hippie vesnice - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...ky.web.nexttoart&dop_req_id=TTiRUFbs1Fw-202103130551&source=article-detail
    CUKI
    CUKI --- ---
    PPNEKK: No to Norsko taky na hodně místech není kdovíjaký. Hlavně na jihu. Řešej to zákazem parkování a pod. Je to ale hlavně kvůli kšeftu. Na severu je to ale jiný. Jak se dostaneš cca za polární kruh, je to úplně jiná země.


    FOSSIL666: Aby to nedopadlo jako v Chorvatsku. Vše pro turistický ruch, který je živý. Portugalci jsou na tom podobně. Ve Špáňu, zatím jen pomalu ale jistě ubývaj cesty vlivem zákazů, ale taky se bojím co se stane na globální úrovni.
    FOSSIL666
    FOSSIL666 --- ---
    PPNEKK: Hele treba se to uklidni...doufam.. a zalezi taky jak kde.. zapadni algarve je nejvic vytizeny, pac je posety instagramovejma hippies... v podstate je problem hlavne freecamp v narodnim parku Costa Vicentina...cili na pobrezi (nas se tyka nejvic kvuli surfingu), vnitrozemi je klidnejsi...i kdyz ofiko je freecamp zakazanej uplne vsude...
    PPNEKK
    PPNEKK --- ---
    FOSSIL666: to jsem z toho docela smutnej :/ na prespristi rok planujem trip Norsko, Španělsko, Portugalsko a jak to tak posledni dobu ctu, tak snad vynechame Portugalsko a zůstaneme dele v Norsku. V Norsku je to zatim stale hodne friendly co se tyce freekempingu. To Portugalsko me ale hodne mrzi :/
    FOSSIL666
    FOSSIL666 --- ---
    _A5_: Jo, je to tam v pr...kamos francouz mi psal ted nedavno, ze hlavne zapadni Algarve nesmysl..bud vsude prudej GNR nebo se mu i stalo, ze na nej vecer najelo 20 lokalu a musel okamzite vypadnout z plaze..a to ma jen malou toyotu dodavku...ve vnitrozemi prej lepsi, ale i tak se snazil prijet na spot vzdy az za tmy a rano pred svitanim vypadnout..co jsem procital ruzny diskuze pod clankama na Portugal news in english, tak jsou localos proste nasrany, pac lidi v obytnacich je tam nesmyslne moc, nechavaj po sobe bordel a dost lidem i vadilo, ze z nich nejsou zadny prachy... takze je chtej nahnat do kempu... myslim, ze covid frustrace to cely jen a jen umocnuje...na druhou stranu uz vloni jsem byl nasranej, kdyz dlouholetej surf secret spot byl plnej vocasu, ktery delali jak bordel na plazi, tak i ve vode a nejvic me dostalo, ze na hodne spatne dostupnou plaz jezdili i lidi s autama z pujcovny..to uz jsem vubec nechapal, jak na to prisli..pak jsem videl lokalniho tistenyho pruvodce a ta plaz tam byla normal uvedena.. takze podle me problem je celej zamotanej, pac si za to i lokalove muzou trochu sami...a btw.i po nich dost casto zustal na plazi bordel kdyz odjeli...sere me to, portugalsko je / byla moje srdcovka...
    CUKI
    CUKI --- ---
    _A5_: Tam už se k tomu schylovalo dlouho, ale že to udělají takto celostátně to mě nenapadlo. Doufám že se tato nemoc nebude šířit jako covid.
    _A5_
    _A5_ --- ---
    spatne zpravy z Portugalska
    The end of free Vanlife in Portugal?
    https://samsimillia.blogspot.com/2020/12/the-end-of-free-vanlife-in-portugal.html?m=1
    KCE
    KCE --- ---
    KCE: kompletni zneni zde
    vysvetlujici text zde
    FREEK303
    FREEK303 --- ---
    KCE: I helped organize the dragon from 2005 till 2008. and before that, I was a visitor. and I know that after Cigarrones,(i was never in Santa fe btw)there were a few people there from the dragon. but the main crew stopped and put their energy in the Freekuency Festival.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam