• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    CYBERKOTLIK: njn. Klasika. Jak to člověk nevyzkouší několiktír s aspon 90% intenzitou, realističností, dá se tlachat klidně dva roky:)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    BRUKEV: (vse "dle meho nazoru":)
    1) no to zalezi na tom, jaky mas nacviceny pady. Pri podobny situaci jde o to dostat teziste co nejrychleji k zemi, a nejkratsi cesta k tomu je rovne dolu. Pad v zad se vetsinou dela s nakrocenim (zero ho dela dopredu, coz ale neni zo nicim xtra tlumeny a narazis zadkem na dlazky:)), to je zkratka cas navic. U padu do boku muzes letet rovnou k zemi (alespon v nasem podani:) Dalsi vec je ta, ze je asi lepsi bejt proti pripadny rane nozem, co projde, natocenej se zakrytymi vitalnimi castmi tela, nez lezet otevrenej jak ryba na vykuchani:)

    2) no pokud lezis na zadech, zvednes obe nohy (absy zastavil utocnika kerej si na tebe leha) a obe ruce (abys strilel) tak mas dost nestabilni pozici. a ted si to vyzkousej na zemi a rekni kudy budes strilet. Nebo staci, kdyz se podivas na to svoje video na Zera jak pada - kdyz to udela poprve necha nohy dost od sebe a na zemi - logicky, aby mohl strilet. Kdyz to udela podruhy, nohy mu letej do vejsky a miri si na nohu. A ta pozice na zadech s loktama ve vzduchu je zkratka i na mireni debilni, bejt oprenej pravym loktem o zem je daleko lepsi.

    3) kolik mas odstrileno na nepohyblivy papir ve stoje, a jak se zachovas v odobnym adrenalinovym stresu behem padu na zem bych rek ze jsou dve dost odlisny veci. Komplet vsichni co cvici nejakou taktiku resi zasadni navyky, tj aby zbran nikdy nemirila na buddyho, apod. Tohle beru jako neumerny a zbytecny riziko, vzhledemk tomu ze se to da udelat jinak. Ale tak kazdej at si to cvici jak chce samozrejme:)

    Jinak podobny nabehy obcas trenujem a ono nejefektivnejsi je stejne kvalitne natrenovanej uhyb, pac pokud ten utocnik takhle rychle nabehne, tak nedokaze zastavit na fleku nebo zatocit do pravyho uhlu a jen probehne okolo. To ti da vic casu na taseni nez nejaky kotouly.

    jinak tyhle veci se nedaj moc resit na netu, zkratka si to chce vsechno zkouset - je tam spousta faktoru, kery se projevej az pri treninku, kazdej ma jinou motoriku apod.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    Jinak, jak se koukám na seznam oblíbených stránek s budo, možná by stálo za zmínku i http://www.jujitsu-federace.cz/

    Docela světově rozšířená federace, která bohužel v minulosti v ČR byla lehce rozpolcena a zůstala v ní pouze malá základna. I tak, ale na mezinárodních soustředění, má především Vyškovská část největší zastoupení.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    CYBERKOTLIK: tady si dovolím nesouhlasit. Samozřejmě jsem nezkoušel v praxi, ale:

    1) v čem je pád nabok rychlejší, bezpečnější?
    2) ad nohy mi naopak přijde, že pořád ty nohy budou sloužit jako nějaká poslední bariéra, před rozstříleným útočníkem
    3) a pokud má nastříleno, tak si tu nohu neprostřelí, toho bych se opravdu nebál

    Ale jak říkám, nezkoušel jsem a mluvím z pozice člověka zvyklého střílet a nezvyklého bojovat nožem.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    JOPS: branit se to da, ale musis holt trenovat s podobne intenzivnim utokem

    COUDAK: ja toho Zera moc nemusim - napr u toho padu na zada dost slusne hrozi, ze si prostreli vlastni nohu a navic je treba pocitat s tim, ze i na zemi se na tebe vrhne pres ty nohy a zacne do tebe bodat. Je daleko lepsi (a imho i rychlejsi a bezpecnejsi) padat trochu bokem a nechat si otevreny vetsi palebnej prostor
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    BRUKEV: to prvni video nas mohli ucit u policie ... jedine co nas ucili bylo tasit řvát na něj a případně střílet...

    NAVARA
    NAVARA --- ---
    BRUKEV: Trénoval jsem obranu proti zkušenému "nožíři", zcela připraven,... a naprosto bez šance.
    I později s blbou fixou jsem byl schopen udělat na něm jednu-dvě čáry až za cenu útoku na plno, bez jakéhokoli krytí,... - a asi neni nutno říkat, že já sám jsem byl jak použité omalovánky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    REDSNAKE: Inosanto je klasika. Hezky k problematice se taky mluví tady:
    Elite Gun Fighter vs Elite Knife Fighter | Ep2 | Marcaida vs Zero | Gun vs Knife
    https://www.youtube.com/watch?v=aDPlWAq-11I

    6 Life Saving Rules to Survive a Serious Fight Doug Marcaida
    https://www.youtube.com/watch?v=2r7EzKQ3EQw



    JOPS: právě ten Marcaida to tady říká. S kudlou na tebe vyběhnou jen ve filmu ze dvou, tří metrů. Daleko horší je skiller, který ji vytáhne až se takřka dotýkáte.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BRUKEV: k rychlosti a z 50% OT je tohle pěkné video
    Knife vs Gun - The 21 Foot Rule - Great Demonstration
    https://www.youtube.com/watch?v=J_KJ1R2PCMM
    JOPS
    JOPS --- ---
    BRUKEV: mne se libi strasne tohle video, jak si predstavuju, ze probehne utok nozem.

    Nejsem zadnej specialista na bojova umeni, ale kdyz vidim ta videa, jak se branit proti nozi, chce se mi brecet.

    Mi prijde, ze utocnik nozem je v 90% dement, kterej udela jeden utocny pohyb a pak v te pozici zustane a jeste s obrancem spolupracuje

    ale tohle se mi proste libi, jak se pak proti necemu takovemu branit ? :)

    A real knife attack is likely to look like this
    https://www.youtube.com/watch?v=LRukPq1qTfI
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    BRUKEV: Jedno pravidlo pro napadení nožem zní : UTEČ ! Další pravidlo je: Pokud bojuješ proti někomu s nožem - budeš pořezán.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Rekl bych, ze se to bude hodne lisit kus od kusu. Opilecke eskapady muzou trvat dlouho a byt v podstate bez nasledku, kdyz se te odhodlany a trochu cviceny utocnik rozhodne zabit, neudela blbost a ty to necekas , muzes taky schytat nekolik "zraneni neslucitelnych s zivotem" behem prvni sekundy.

    Obecne z sermovacek a jinych her, kde na zacatku nastupuji oba pripraveni k akci, tak po ruzne dlouhe fazi manevru se vse rozhodne sakra rychle - od prvni do posledni rany stezi par sekund, casto oba "mrtvi".

    Na kratkou az kontaktni vzdalenost ma mit nuz proti strelne zbrani teoreticky vyhodu. V praxi je to o tech vecech, ktere teorie nezapocitava - manevry, uhyby, motivace, podvedome zabrany, ... ale porad staci jeden stastny zasah a protivnik je mrtev. Na druhou stranu bulvar prekypuje pribehy, kdy obet schytala desitky ran, utocnik jeste vic a odtrhli je od sebe privolani policiste ci nekdo jiny a ted oba stoji pred soudem...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Zaptám se i zde:
    Sháním informace k tématu "boj/napadení nožem". Nějaké slušné kanály na YT, nebo klidně text na netu?

    Nejde o snahu se něco učit (než mě z toho někdo začne podezřívat), nehledám videa na efekt. Spíše celkově o problematice. Jaká je šance se ubránit, jaký je reálný scénář napadení nožem, jak je to vše rychlé,...

    Klidně PM.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    BRUKEV: 12", tj. asi 30 cm. Zadny kyj to neni, ale porad lepsi nez hola ruka ;-).
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    NELDOR: kolik to má vytažené???
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    CYBERKOTLIK: Tak jasne :-). Jinak ESP dela myslim nejmensi asi 16" (17 cm ve slozenem stavu), nebo se mi aspon mensi nepodarilo dohledat... Ten co jsem linkoval je asi 12" (12 cm ve slozenem stavu).
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    NELDOR: kaleny nerovna se velky - esp dela i celkem malej obusek:) ja se ho mel treba v kapse od krivaka jeden cas a uplne vklidu.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    NELDOR: Hezký ! Útočník asi může bejt rád že tam maj jen udusanou hlínu a ne beton nebo asfalt :-)
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    GONDAR: Tady je neco podobneho: http://www.colosus.cz/teleskopicky-obusek-perfecta-cerny/

    GALENIUS: Na vylamovani dveri to asi nebude, ale zase to snadno strcis do kapsy kalhot nebo bundy, a na to, abys tim nekoho pretahnul, to imho taky staci - a jestli se to trochu o neci lebku ohne, tak holt koupis novy, no... Nevim jestli ma pro beznyho cloveka, ktery nedela ani u policie, ani u nejake ochranky, uplne smysl porizovat si velke kalene obusky, ktere pak clovek musi nosit na opasku, aby je mel po ruce. A zrovna ted v zime to pak ma beztak na tom opasku schovane pod bundou, ci kabatem, a tim padem to taky neni tak snadne v pripade nutnosti vyndat... Tuhle hracku mas v kapse bundy, ruku mas v zime v kapse bezne, takze v pripade potreby proste jen vyndas ruku z kapsy a muzes s tim hned nekoho pretahnout...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam