Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Dřevo
GREGI
Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 20:42:53 5.9.2016
ZATAMOKO: Kantovka je dobrá volba. Dobře drží, nehýbe se a taky se s tím fakt dobře dělá. Velká výhoda je, že když tu dlaždici potřebuješ zúžit, tak prostě kudlou přeřízneš tu izolepu a uloupneš si tolik špalíků, kolik potřebuješ. V bytě jsem kvůli hluku docela ocenil, že se toho maflem musí řezat půlka ve srovnání s jinými dřevěnými krytinami.
ZATAMOKO --- 20:33:15 5.9.2016
???: nj, proto jsem tu, abych se vědomostně obohatil :)
Každopádně díky za nasměrování.
??? --- 18:54:52 5.9.2016
GHOSTDOGG: Co si vzpomínám, tak na přímý styk s potravinami osmo není. Ale jsem to tak dva roky, co jsem to řešil. Nasvědčovalo by tomu, že je suchý druhý den. To si bez sikativ moc neumím představit, přičemž sikativa jsou na bázi těžkých kovů. Mám taky vyzkoušeno, že osmo do druhého dne spolehlivě vytvrdí i surový lněný olej, když se použije jako základní nátěr. Všechno do kuchyně beru čistým lněným olejem nebo sušenou fermeží. Vařená fermež je blbá, jeden chemik mi vysvětloval, že tím vařením tam vzniká cosi ne úplně zdravého. Chemicky sušená fermež je špatná ze zjevných důvodů.

ZATAMOKO: To není zrovna moc chytrý nápad. Dřevo zkrátka pracuje, pro začátek si vystačíš s tím, že se mění jeho šířka, nikoli délka. Děje se to vždycky v % šířky. Tzn. sesychání na špejli je neznatelné, na kmenu znatelné velmi. Když uděláš podlahu ze spárovky, tak bude sesychat po celé šířce, což může v roce v závislosti na topné sezóně dělat centimetrové změny. V závislosti na tom, jak bude chycená k podkladu může dojít k podélnému roztržení desky, utržení od podkladu atd.
Řešením je to, co popisuje DOKKTOR:, akorát to není spárovka. Navíc ty desky na kuch. linky jsou vesměs ještě ke všemu délkově napojované. Ta krytina se jmenuje kantovka. Prodává se to v takových "dlaždicích", které jsou tvořené nasucho sesazenými špalíky a je to přelepené izolepou. Ty dlaždice se celoplošně lepí k podkladu, pak se to obrousí, čímž zmizí izolepa, a případně přetmelí. Výhoda je, že sesychání/bobtnání se děje jen na úrovni každého jednotlivého špalíku, které mají průřez tak 2*2cm, tzn. objemové změny jsou minimální a spáry zůstávají vlasové. Mám to v ložnici už čtvrtým rokem a ani se to nehne.
ZATAMOKO --- 15:52:11 5.9.2016
DOKKTOR: tyjo, tak to je parádní! Na tom ani nebude vidět bordel :)
Podklad bude beton nebo anhydrid, ikdyž teoreticky bychom mohli použít i OSB či fermacell. Vše každopádně izolováno od zdrojů vlhkosti.
Práce mi nevadí, budu to dělat sám jako relax od kompa :) S přebroušením a lakováním počítám.

Btw. nešlo by místo tmele použít PU stěrku, která by do případných spár zatepkla?
Kde se takové špalíčky/odřezky dají sehnat?
DOKKTOR --- 15:31:30 5.9.2016
DOKKTOR: čili defacto spárovka, ale lepená po špalíku přímo k podlaze.
DOKKTOR --- 15:30:53 5.9.2016
ZATAMOKO: ono pokud to bude taková ta spárovka ze špalíků, jak se z toho dělají kuchynské linky, tak ta by se asi moc kroutit neměla, pokud to z jedné strany nebude extrémně vlhnout. když si necháš přesně nařezat ty spoje, tak asi vpohodě. známý si ted dělal podlahu z takových (tuším dubových) špalíčků, odžezků. lepí se to přímo na podklad, vypadá to fest dobře, je to hodně levný materiál, ale zas je to pracné na položení, tudíž dražší práce a musí se to přetmelit. neco jako
[http://drevene-podlahy.org/katalog/anglickyvzor-dub.1.jpg]
ZATAMOKO --- 15:11:36 5.9.2016
DOKKTOR: no koukal jsem, ze se dela sparovka 1250x3000mm, takze by to přesně sedlo do toho prostoru cca 8x3m a napojovaly by se ty 3m strany. Ikdyby to bylo na polodrážku, tak furt lepší spoj, než natupo. Nebo udělat jen drážky a vsadit tam pera, možná to neříkám správně odborně, ale takový spoj jsem viděl někde popsanej.
A máš asi pravdu, že na tom mirelonu by to hodně pracovalo.

Známej známého si udělal podlahu z podlážek do lešení, je to taky spárovka, jen ne tak fajnová, občas nějakej kaz. Předpokládám, že to vyspravil, kde bylo potřeba, přebrousil a nalakoval. Zkusim zjistit víc.

GHOSTDOGG: jj, to vím, ale díky za připomenutí .)
GHOSTDOGG --- 14:51:44 5.9.2016
???: Jsem myslel, že tenhle může do styku i s potravinami? Nechám se rád poučit. V technickém listě tam nic nemají, jen že to může být použito na kuchyňské desky, kde bych tak nějak očekával (možná mylně), že to do styku s jídlem přijde.

ZATAMOKO: Ať už to bude z čehokoliv, tak je dobré nechat dřevo vybalené odpoučinout tak týden v prostoru, kde bude položené.