Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
SAP





*





odkazy






- jak na kávu

- cuketka

- home - barista




*


Kafe roku není:

*

JACOBS
*





Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
3MARIE --- 20:21:00 24.6.2013
Caffeine: For the More Creative Mind - James Hamblin - The Atlantic
http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/06/caffeine-for-the-more-creative-mind/277069/
TILIO --- 13:40:54 24.6.2013
LUKAS87: Diky, tohle jsem presne potrebovala vedet!
MR_DAN --- 13:19:45 24.6.2013
doplnim ze mlynek nemusi stat tisicovku
LUKAS87 --- 13:04:31 24.6.2013
TILIO: Jestli je to o jedovatym komentáři i na mě, tak se omlouvám - ačkoli jsem se výjimečně zdržel vulgarit i urážek.
Takže - popořádku:
1) Není upražená, jako přepražená: pražení je postupnej proces tepelný úpravy kávovýho zrna, kdy se ze zelené pecky plodu kávovníku postupně stává tmavší a tmavší pecka, až je z toho trocha uhlí (vhodná na kompost). viz http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_roasting#Degree_of_roast_pictorial vhodno si povšimnouti též toho, že čím tmavěji je káva upražená, tím pravděpodobnější je že se na jejím povrchu objeví mastnota a zrna se budou lesknout. To bude pravděpodobně souviset s těma mastnejma okama na polévce, kterou z toho vaříš.
Jak to celé chápu já tak se tohle velmi tmavé pražení ve Francii a Itálii (a mnohdy i jinde na světě) považuje pravděpodobně z historických důvodů za dobré (i když pravda snižuje to aciditu výsledné kávy) a většina kávy je pražena do takto tmavých odstínů. Dnes je trendem kávu pražit méně, čímž více vyniknou její specifické vlastnosti.
2) Není čerstvá jako z obchodu: káva je jídlo, není to nijak konzervovanej produkt a kazí se. Kávová zrna obsahují oleje a převážná většina chuti kávy je důsledkem aromatickejch látek a olejů v zrnu. Oleje na vzduchu co? Žluknou. A žluknou rychle. Jakmile je olej i na povrchu zrn, je oheň na střeše.) Noa když se to zrno ještě pomele, tak se mnohonásobně zvětší povrch každé částice, tím se zvětší plocha dostupná vzdušné oxidaci a tedy i rychlost, s jakou se káva kazí. Mimoto taková káva během pár desítek minut vypustí všechny zbytky CO2 co v ní ještě zůstaly a chránily oleje před vzdušnou oxidací, a tomu už pak nepomůže ani svěcená voda ve frenčpressu.
Řešení je jednoduché - nekupovat kávu v obchodě, nýbrž tam, kde se praží, čili v pražírně. Dobrých pražíren kávy je v Naší vlasti poměrně dost, nedávno se tu objevil i odkaz na mapu pražíren čerstvé kávy - projdi si diskuzi trochu dozadu.

Ještě je vhodné podotknout, že kávu je záhodno zkonzumovat do jednoho měsíce od upražení. Namletou do patnácti minut od pomletí. Ano, je dobrý koupit si domů mlýnek - nemáš-li velkej rozpočet, pak lze doporučit ruční mlýnek spíše, než levné elektrické (ty kávu ničí, ne melou).

Stručně řečeno namletá káva v krabičce jakkoli renomované značky v obchodě to už prostě má dávno za sebou (schválně zkus na tý krabičce najít datum pražení) a nestojí za to si jí kazit chuť. Ještě naše prababičky si kávu doma pražily a mlely samy...
??? --- 12:28:44 24.6.2013
TILIO: zkus jinou znacku kafe ;)
TILIO --- 12:17:24 24.6.2013
Diky za sprsku jedovatejch komentaru. :) A mohl by mi to ted nekdo nejak vecne vysvetlit?

Jako, to ze to patri na kompost je pekny, ale proc je to teda mastny?
A co mam koupit a delat jinyho kdyz je tohle evidentne hnusny? Podotykam, ze nedisponuju ani moznostma, ani casem, ani kapacitou na to, kafe prazit a mlejt sama. Jakkoli je to mozna cool a jedinej spravnej zpusob pripravy a kdesi cosi. Takze co je druhy nejlepsi reseni?
Diky. :)


JAKOUBEK: To bych docela i udelala. Kde to je? (Nedari se mi to vygooglit...)
TEREZZZKA --- 10:37:04 24.6.2013
Však píše, že už je to namlety...tomu už nic nepomůže :) kompost nebo proti slimakum. Life is to short to drink bad coffee ;)
LUKAS87 --- 10:21:10 24.6.2013
TILIO: Máš zahrádku? Kompost? Ano, tak přesně tam to patří (myslim to kafe, ne frenčpress).
JAKOUBEK --- 9:57:53 24.6.2013
TILIO: Jak moc je to upražené? Je ta káva hodně tmavá? Zrnka se lesknou? Pokud ano, tak by to mohla být jedna z příčin. Pak bych zkusil jiné mletí nebo jiné dávkování kávy... a nezalíval úplně vroucí vodou. Nicméně jak už tu "naznačil" twarr, chyba by mohla být v surovině jako takové... prostě nekvalitní komoditní káva upražená na smrt v atraktivním obalu pod renomovanou značkou.

Pokud jsi pražská, zkus vzít kafe do kabelky a zastav se někdy u nás v pauzičce... můžem porovnat s našimi vzorky a přijít záhadě na kloub .)
TWARR --- 9:48:43 24.6.2013
aha, on je to stejny brand jako tu v cechach. to bude teda parada, renomovana parada. dobrou chut ...