úvod
témata
události
tržiště
Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
K dispozici jsou také mobilní aplikace
přihlásit
přihlásit
pamatovat si přihlášení
neviditelný
bez kontroly IP
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
jít na ...
nejnovější
12/2020
09/2020
06/2020
03/2020
12/2019
09/2019
06/2019
03/2019
12/2018
09/2018
06/2018
03/2018
12/2017
09/2017
06/2017
03/2017
12/2016
09/2016
06/2016
03/2016
12/2015
09/2015
06/2015
03/2015
12/2014
09/2014
06/2014
03/2014
12/2013
09/2013
06/2013
03/2013
12/2012
09/2012
06/2012
03/2012
12/2011
09/2011
06/2011
03/2011
12/2010
09/2010
06/2010
03/2010
12/2009
09/2009
06/2009
03/2009
12/2008
09/2008
06/2008
03/2008
12/2007
09/2007
06/2007
03/2007
12/2006
09/2006
06/2006
03/2006
12/2005
09/2005
06/2005
03/2005
12/2004
09/2004
06/2004
03/2004
12/2003
09/2003
06/2003
03/2003
12/2002
ZIVOTNI STYL, AKTUALNI UDALOSTI
»
modni trendy, zdravi a kosmetika
KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
SAP
*
odkazy
-
jak na kávu
-
cuketka
-
home - barista
*
Kafe roku není:
*
JACOBS
*
<<
<
>
>>
Máte k tomu co říct?
Vložte se do diskuze
.
MOMENT
---
0:45:19 31.12.2011
(
+1
)
pro ilustraci: nase konvicka je na tri espressa, ale pri nasem snazeni o dokonaly pozitek vytecou behem 15 - 20 vterin maximalne dve z portafiltru nadupaneho 23,5 g kavy.
konvicka klasik aluminium, starsi (berlinskej blesak), ale puvodni, naprosto perfektne slouzici tesneni. "M" in ITALY.
omlouvam se za vycerpavajici prispevky, ale tuhle pripravu kavy radim k jedne z nejlepsich.
MOMENT
---
0:37:14 31.12.2011
1 odpověď
(
+1
)
a ke konvicce: clovek nikdy nevi, kdyz kupuje novou, jak to dopadne. moje zena poridila klasickou hlinikovou novou a byla uplne na nic. dulezite je kvalitni tesneni a v poradku zavit. a u levnejsich novejch se klasicky urve to umelohmotne ucho pri "utahovani"*, ktere je mimochodem taky dost dulezite, protoze jakmile mame kavu jemneji namletou, portafilter uplne plny (ja nasypu vzdy uplne, ale uplne vrchovate a vznikly kopecek, vycnivajici nad okraj, nacpu a srovnam s okrajem suchou spodni casti konvicky a pak jeste jednou nasypu kopecek o neco mensi a jeste jednou upechuju), tak proteka voda obtizneji, tedy pomaleji, coz je nas cil, jelikoz se timto priblizujeme k principu klasickeho espressa. ale pokud je konvicka nedotahnuta, unika zavitem voda a tim padem je vsechno blbe.
takze zakladni pravidla
-cerstve uprazena a spravne (spis jemneji, ja melu skoro stejne jako do stroje) namleta kava
-konvicka s dobrym tesnenim (hlinikova pro lepsi tepelnou vodivost) a z logiky veci konvicku spise mensi, s portafiltrem tak na 20 az 30 g kavy
-portafilter napechovat co to de (kvuli eliminaci tvorby kanalku, jak rika PRDELMRDEL a pro pomalejsi extrakci kavy)
-po vyteceni kavy do horni casti konvicky ihned sundat! (nebo sundat jeste drive, pro PLNEJSI extrakt - doporucuju)
(-taky doporucuju ubrat plamen v momente, kdy kava zacina vytekat, je to opravdu znat)
-nahrate suche kalisky :)
* v mem pripade :)
???
---
0:06:31 31.12.2011
PRDELMRDEL
: aha a jak a kde koupit bialettovu konev s tím ventylkem?
PRDELMRDEL
---
22:40:38 30.12.2011
2 odpovědi
(
+2
)
TERRA
: Hele ja, jakmile zacne kafe vytejkat do horni nadobky, stahuju plamen na min. a tak pri polovine horni nadoby sundam uplne. Kdyz clovek necha sporak naplno, teplota vody muze bejt prilis vysoka, jelikos se voda pro extrakci bere tesne od rozpalenyho dna. A driv sundavam, jeslikos mam raci silnejsi kafe a pride mi, ze tak i lip chutna:)
Kazdop. sitko cpat urcite plny, klidne az trochu preplneny, a kafe v nem sklepat, prip i lehce upechovat dnem spodni nadoby, aby se pokud mozno pri protejkani vody ani nehnulo a nedochazelo ke tvorbe kanalku.
TEREZZZKA
: Ta konvicka na ty fotce ma prave takovej jednodychej mechanickej ventylek nahore na ty trubce, jen zavazi, kery lezi na tesneni a zvedne se, az dyz je dole dostatecnej tlak, diky nemuz se prave crema vytvori. Jinak v normalni bialettce de udelat krema u jemeji namlety a poradne upechovany cisty robusty:)
TEREZZZKA
---
21:46:18 30.12.2011
^
(
+4
)
Nemůžu si vzpomenout, kde jsem četla rozhovor s některým z nedávných vítězů WBC (ani který z nich to byl :)myslím, že Mike Phillips ) kde popisoval, jak si udělat v moka konvičce nejlépe kávu, ještě to zkusím najít. Jak je ale vidět tady
http://fromcoffeewithlove.wordpress.com/tag/italian-coffee/
tu pěnu to mít může, ale přesně, musí to být čerstvě pražená a těsně před přípravou namletá káva. Pokud si vzpomínám, neměla by se právě nechat úplně dobublat, v té chvíli už se pálí, ale počkat na takový specifický zvuk "pfff" a pak hned stáhnout :)
MAJA
---
18:28:49 30.12.2011
(
+1
)
TERRA
: klasický plynový sporák - jen jsem postup trochu vylepšil, abych zkrátil zbytečně (pře)hřívání kafe - dávám do toho vodu o teplotě cca 80 st. C a na sporáku jenom to během pár chvil dojede.
Se šroubováním nemám problém - ale mám pocit, že už mají v Ikea nějaký novější typ - alespoň tvar se mírně liší.
TERRA
---
17:13:05 30.12.2011
^
MAJA
: Jaky mas sporak, ja plyn a nejak se mi ocoudila...dost:-D
TERRA
---
17:12:23 30.12.2011
MAJA
: Zrovna jsem chtela napsat (si ted konecne davam kafe), ze to kafe neni spatne, ze netrvam na pene...ale to sroubovani neni dobre, fakt to je problem...
MAJA
---
17:09:11 30.12.2011
2 odpovědi
(
+1
)
Tu mocca konvičku z Ikea už min. rok spokojeně používám - dokonce jsem se dočetl, že je to víceméně Bialetti (možná to pro ně vyrábí) tj. i těsnění jsou shodná.
TERRA
---
16:57:31 30.12.2011
???
: Presne, pri nalevani vyteka kava z sroubovaciho dilu, to je fakt k vzteku:-)
<<
<
>
>>