Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
SAP





*





odkazy






- jak na kávu

- cuketka

- home - barista




*


Kafe roku není:

*

JACOBS
*





Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
KUKIDE --- 10:45:43 17.1.2019
UMIAKI: já návštěvě vrazím do ruky mlýnek, ať je k užitku :)
UMIAKI --- 10:36:35 17.1.2019
SICKBOY4000: Já teda pro návštěvy dělám french press - udělám kafe a okamžitě přeliju do servírovací konvičky. Jinak bych se uaeropressoval:-)
XMARGE --- 10:06:54 17.1.2019
ADAM: už ho máme doma a spokojenost:o)
ADAM --- 9:55:13 17.1.2019
Tenhle mlýnek je imho ok XMARGE
SICKBOY4000 --- 8:07:39 17.1.2019
Blby dotaz, ty levne (do 500Kc) elektricke mlynky nema smysl porizovat, co? Aeropress pro jednoho mi rucni mleti nevadi, ale jakmile mam delat vicekrat najednou (pro navstevy), zacal jsem premyslet o elektrickem...ten Encore je pekny a vpodstane kamen stejny jako u rucniho, ale ty levne el. mlynky, nevim nevim...
MAASHA_PHIRZT --- 22:00:34 3.1.2019
JINX: Na to má vliv řada věcí; pomíjím kvalitu a čerstvost zrnkové kávy a postup přípravy (především poměr káva:voda, hrubost mletí a čas) - ty jsou všechny hodně důležité, ale předpokládám, že zrnkovou kávu máš čerstvou (ideálně do měsíce od pražení) a stejnou jako v kavárně, a na postup přípravy je potřeba přijít (může pomoct https://baristahustle.com/blog/the-coffee-compass/ ) a pak se ten funkční pokoušet replikovat (přičemž jiná zrna budou pravděpodobně potřebovat jiné parametry). Např.:
- čerstvost mletí - je potřeba mlít těsně (tj. v řádu minut) před přípravou kávy (ale to předpokládám děláš)
- konzistence mletí <=> kvalita mlýnku - určitě je potřeba nějaký mlýnek s mlecími kameny (ne s čepelemi), alespoň něco jako ruční mlýnky hario nebo porlex; úroveň, od které podle mě ani pokročilý domácí uživatel nepozná rozdíl, začíná u ručních mlýnků od cca 3000 výš (aergrind/handgrind, commandante, lido, helor, kinu) nebo několikanásobně dražších elektrických
- způsob přípravy - překapávaná káva (předpokládám, že tím myslíš nějaký automatický překapávač) je v principu stejná jako Hario V60 nebo Kalita Wave a podobné "ruční" překapávače v tom, že v kontaktu s namletou kávou je vždy jen část vody a jen relativně krátký čas - oproti tomu french press (a v zásadě i clever dripper nebo aeropress) jsou "immersion" metody, kdy je většinu doby v kontaktu s namletou kávou všechna voda (v případě frenchpressu dokonce celou dobu)
- filtr - kovový (tj. typicky frenchpress) na rozdíl od papírového (typicky Hario V60/clever dripper/Kalita Wave) propustí oleje, což má typicky za následek plnější tělo (což ale zároveň může některé jemnější chutě zastřít)
- voda - velmi zjednodušeně je potřeba "tak akorát tvrdá" voda

Subjektivní názor: Hario V60 má podle mě větší "rozptyl" než clever dripper - na V60 jde udělat lepší káva, ale je to výrazně náročnější na postup přípravy, a snáz člověk (zvlášť než se s tím víc naučí) udělá kávu nepříliš dobrou; v clever dripperu člověk nedosáhne na ten strop, ale nepotřebuje tolik tréninku/zkušeností a většinou se mu podaří aspoň "docela dobrá" káva.
Kavárenskému překapávači bude blíž V60, ale i ten clever dripper díky papírovému filtru víc než ten frenchpress.
ADAM --- 22:13:58 2.1.2019
JINX: clever dripper je best. Máš možnost ovlivnit čas extrakce
MILAZAJICEK --- 21:24:45 2.1.2019
JINX: V tom ti těžko radit. Příprava kávy je hrozně individuální. Pokud chceš překapávanou zkusil bych tu Hario V60, pokud nemáš možnost to prostě připravit stejně jako v té kavárně kde ti chutná.
JINX --- 20:57:17 2.1.2019
MILAZAJICEK: Takze je lepsi pouziti dripperu? Nebo neceho jineho?