Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
GANDHI --- 19:29:41 31.7.2014
???: moje google fu rika: That is a folding biltong knife made in South Africa by JD Ellis, one of the top knife makers in the world in my opinion. K460 steel (Bohler's equivalent of O1).
HENNYVILLE --- 17:53:45 31.7.2014
???: nebo tu, daval jsem ji sem primo ze svoji [https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/1422533_681930325204835_4130472530078535070_n.jpg]
mam ji i na Tanace a dobra, akorat na Tanace skareda, proto ji chci vymenit, ale za osmihran. mozna zjistim ze je uplne napicu :-)
VILGEFORTZ --- 16:11:32 31.7.2014
???: Přesně. Vypadá to jako řezák na lepenku kterej používaj pokrejvači.
Chvíli jsem pokrejval a dost ho používal.

Nůž k řezání lepenky zahnutý 230mm YT-7620 YATO od 131 Kč - Heureka.cz
http://pracovni-noze.heureka.cz/nuz-k-rezani-lepenky-zahnuty-230mm-yt-7620-yato_2/
??? --- 15:36:54 31.7.2014
TWORBO: Jeden funkcni aspekt ta machi mit muze, jak psal Broida v jednom z Wittgensteinovych odkazu: kdyz se povede prilis kratkej krcek a nevlezly by se tam pri krajeni pohodlne prsty, tak povytazenim trnu o par mm z rucky si to misto udelas. Vznikne machi.

Jinak kdysi se mi machi prirozene nelibily, jakoz ani tradicni rucky, ale co to mam uz trictvrte roku doma, tak jsem hodne zmenil nazor na estetiku jpn nozu. Ted si myslim, ze machi vypada skvele a mrzi me, ze ani jedna moje kudla ji nema.

Jo ak ruckam: Hennyvilleho Moritaka ma fantastickou rucku. Ne osmihran ale tvarovanou tak nenapadne na ruku. Zkusim ji najit na webu.
IHNAT --- 14:55:37 31.7.2014
WITTGENSTEIN: Ta kudla je moc pěkná, ale teda nevim jestli nemám nějakou obsedantní poruchu, ale ta machi mezera by mě tam nenormálně srala a asi bych měl nutkání doklepnout to kladivem...
WITTGENSTEIN --- 13:41:44 31.7.2014
TWORBO: Mám jednu kudlu s touhle mezerou - http://www.japanische-kochmesser.ch/...ror:::109_599/Konosuke-Mirror-Wa-Gyuto-240mm-Ebony::3074.html - a vůbec nehrozí, že by se za trnem hromadil nějaký bordel. Naopak je to docela cool :)
TWORBO --- 13:17:53 31.7.2014
???: diky za odpoved - ohledne fake nefake - jasny ja to dal jako ilustraci problemu - nepatral jsem..... ale vim ze se ta mezera u tech japoncu +- opakuje napric. cili s drzenim ci uchopem to nema co delat, jde o to ze se to nejak vyrobi, a pak se k tomu nejak vyrobi levna rucka, ktera se meni a je to spotrebka a nikdo to neresi a neni to tam chapany jako u nas, kdy nozir dava peci jak cepeli tak rucce, a ladi to materialove, tvarove a v pripade damasku i kresebne a i vselijak jinak do vzajemny harmonie...
- jako jo, to by davalo smysl.

proc se ptam - jak tak sjizdim ty galerie nozu a hledam tvary a velikosti pro obsleh a prekresbu a nasledny vylejzrovani z 17 029, tak tohle /jako cloveku ze zapadu:) mi tam trochu vadi. jen sem si nebyl jistej abych kdybych to trochu poupravil se nepripravil o nejakou me neznamou skrytou funkci, kterra by mi potom chybela...

btw. menil ste si nekdo rucku japonce nasaklou rybinou ci bordelem? nebo to jeste u nikoho nedoslo do takovy faze aby bylo nutno?
??? --- 12:39:17 31.7.2014
TWORBO: Jo a ještě si všimni, že ručky nejsou stejný, minimálně ne v této sadě. Popravdě ty kudly, cos dal:

http://www.ebay.com/...TsukasaKazu-kitchen-knife-set-of-three-A-10724-Japan-Best-Price-/251409157260

...mi přijdou jako šméčko, je to drahý, popis stojí za piču, značka neznámá, ocel neznámá. Hinoura Tsukasa existuje, ale stojí 1500 USD a vejš za kudlu: http://www.japaneseknifeimports.com/kitchen-knives-12/kitchen-knives/hinoura/tsukasa.html
??? --- 12:32:28 31.7.2014
TWORBO: No...
To úplný zúžení, který je vidět na kudle vlevo, je obnaženej trn, kterej jde do ručky. Dištanc mezi ručkou a čepelí, kde je vidět faktickej trn, se nazývá mezera machi.

[http://zknives.com/images/knives/kitchen/jbladeant.jpg]

Někteří výrobci ji přiznávají, jako ta kudla vlevo, jiní nabuší čepel až do ručky, takže machi zanikne, jako kudly vpravo. Názory na estetiku machi se různí, lidi ze západu ji nemají rádi, taky se v ní prej drží bordel, ale pravda je, že pravý japonský nože pro japonce ji vždycky mají. Je to proto, aby se snáze vyměňovala ručka, protože japonec bere ručku jako cosi spotřebního, na co vlastně sere.

Shigefusa Wa Re-Handle
https://www.youtube.com/watch?v=ZajZh8aps6Q


Často se japonský čepele prodávají úplně bez ručky, tu se očekává, že si vyrobíš/necháš vyrobit sám.

[http://ep.yimg.com/ay/chefknivestogo/konosuke-blue-2-honyaki-240mm-gyuto-37.png]
[http://ep.yimg.com/ay/chefknivestogo/konosuke-fujiyama-white-1-damascus-240-gyuto-no-handle-19.png]
[http://ep.yimg.com/ay/chefknivestogo/konosuke-fujiyama-white-2-yanagiba-300mm-no-handle-17.png]

No a co se týče tloušťky krčku, tak prostě ten je tlustej nebo tenkej podle toho, jak je tlustej nebo tenkej (spíš bych měl říct vysokej/nízkej) ten nůž samotnej. Možná mají dlouhý štíhlý yanagiby tenčí krček než tlustý nakiri, aby to líp vypadalo. Ale většinou je krček vždycky tak tlustej, aby tloušťkou nezasahoval do záštity, což na tvým obrázku nesplňuje nůž napravo v detailu a vypadá to fakt blbě. Ten navíc jak kdyby byl posunutej mimo osu, nahoře přechází páteří do ručky, dole má schodek. Nelíbí se mi to. Většinou tam ten schodek je na obou stranách symetrickej

[http://ep.yimg.com/ay/chefknivestogo/masakage-yuki-bunka-170mm-19.png]
[http://ep.yimg.com/ay/chefknivestogo/moritaka-yanagi-270mm-19.png]

Víc asi neporadím.