Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
TYPOGRAFIE / Typoslezina se blíží každým rokem!
BINARY_PARANOIC
[http://i.nyx.cz/files/00/00/07/26/726187_4ca96b71e2e414d1b674.png]
V tomto klubu vítáme jakékoliv teoretické i praktické přispěvky týkající se typografie, odstrašujíci či naopak následováníhodné příklady, odkazy na zdroje kvalitních informací o typografii atd.
Zároveň by měl tento prostor sloužit i jako typografická poradna, pokud si například nebudete jisti správným zápisem data, volbou fontu, rozpaly v logotypu či při sazbě textu. Nebojte se zeptat, rádi odpovíme, budeme-li s to.
Vlastní tvorba typografie se týkající je více než vítána!

Na nástěnce jsou nějaké základní rady a odkazy, jejich seznam je průběžně doplňován a aktualizován.
[ TYPOFOTOGRAFIE / Nevšední a inspirativní typografie ve fotografiích ] / [ Type Design — tvorba autorských písem ] / [ EXPERIMENTALNI TYPOGRAFIE + + + ] / [ Kaligrafie... Krasa rucne malovanych symbolu a pismen ] / [ FONTY shanim font XXXX . nema nekdo ? ] / [ QuarkXPress, InDesign, PageMaker + PDF workflow /Acrobat, Distiller, PitStop atd./ ...zkrátka PrePress ]

Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
DMAGICIAN --- 16:03:11 29.9.2005
2BFREE: uff to vazne chces aby som za teba urobil nejaku vec? Kde je nejaka programatorska hrdost alebo nieco... naviac co ked to spravis sam lepsie ako moja krepa rutina.. a vobec.. je to offtopic ako hovado. ;-) Ja mam za sebou 20 riadkov str_replace.. ale niekto fajnovejsi by to trebars robil v dvoch poliach ... atd.

ok tuna je zhruba princip

function add_nbsp($text) {

$text=str_replace (" k "," k ",$text);
$text=str_replace (" s "," s ",$text);
$text=str_replace (" v "," v ",$text);
$text=str_replace (" o "," o ",$text);
$text=str_replace (" i "," i ",$text);
$text=str_replace (" a "," a ",$text);
$text=str_replace (" z "," z ",$text);
$text=str_replace (" s "," s ",$text);
$text=str_replace (" Na "," Na ",$text);
$text=str_replace (" na "," na ",$text);
$text=str_replace (" so "," so ",$text);

return $text;
}
DMAGICIAN --- 21:55:05 28.9.2005
2BFREE: Ja som si na to spravil funkciu v php.
JOHNYB --- 16:24:20 28.9.2005
2BFREE: Texy! to dela za letu, tudiz to staci teba protahnout samplerem na http://www.texy.info/cz/try
ESTEN --- 17:03:56 27.9.2005
2BFREE: plus bacha na zarovnani do bloku, mas tam obcas strasny diry mezi slovama. Na takhle uzky plose ma asi smysl jen klasicky zarovnani doleva, prohlizece nemaj dostatecne silny algoritmy na to, aby v bloku zachovaly citelnej text...
DMAGICIAN --- 16:34:37 27.9.2005
2BFREE: len tak z rychlika to co najviac bije do oci: 1. "Na konci řádku nesmí zůstat jedno písmeno: o-kolo, u-pravit. Další zvláštností češtiny je, že na konci řádku nesmí zůstat viset jednohlásková předložka s S, k K, v V, z Z, o O nebo spojky A, i I. Výjimkou je spojka „a“, ale uděláme lépe, pokud ji také převedeme na nový řádek.
" viz. http://www.typomil.com/sazba/deleni.htm

2. Oddelovanie odstavcov medzerami a zaroven odsazenie prveho riadku odstavca by sa asi nemalo kombnovat pretoze vlastne tie medzery nahradzaju prave to odsadenie (aby bolo zrejme kde zacina dalsi odstavec). Bud robis odsadzovanie prveho riadku odstavca a tym padom odstavce su na sebe natlacene (zacina dalsi hned na novom riadku) alebo nedavas odsadzenia a robis medzery.

a este som si vsimol ze pri nizsom rozmere okna (na vysku) ti v exploreri zmizne vrcha hlavicka.. asi tam mas natvrdo height a nejake divne absolute/relative pozicionovanie (ze by nejaky negative margin centering?

ROUMEN --- 10:40:10 15.9.2005
Z dotazu do poradny UJC:

Potrebuji zkratit text "zdanitelné plnění".
Logicky bych napsal "zdan. pln.", ale videl jsem navrh, kde bylo "zdaň. plň.", coz zdanlive odporuje logice zkratek, ale pri cteni to vypada pochopitelneji.
Ten kdo to navrhoval postupoval zrejme foneticky, jednocha logika veli hacky nepsat, protoze se v tech slovech nepisi, ale pri hlubsim zamysleni je v tech slovech meka souhlaska "ň", ktera je vyjadrena mekymi samohlaskami za "n". Ve zkratce ty meke samohlasky nejsou, tak by mohlo byt pripustne to zmekceni "n" vyjadrit hackem nad nim. Pokud se ale zkratky tvori pouze "mechanickym" zkracenim, pak je pochopitelne hacek nad "n" nepripustny.

A z odpovedi poradny UJC:

zkratky tvoříme v češtině různými způsoby (v mluvnicích bychom o tom našli poměrně podrobné výklady). Pro slovo zkrácené zpravidla jen v psaném projevu a čtené pak jako plná forma slova, a to v příslušném mluvnickém tvaru podle větné platnosti, platí zásada, že grafická zkratka tvořená z počátku slova (ze skupiny počátečních písmen) musí končit souhláskou. Souhláska je v tomto případě ň, i když grafika nezkráceného slova je jiná. Čistě graficky se zkracují hlavně slova a slovní spojení ustálená: např., atd., pseud., ved. odd., apod. Otázka je, proč vlastně zkracovat, co zkrácením ušetříme, a také jde o to, aby ze zkráceného slova bylo možno jednoznačně identifikovat jeho plnou podobu. Proto obvykle grafickými zkratkami v textu pokud možno šetříme.

Takze ZUZU a SIGI, uvazovali jste asi podobne jako ja pri prvnim zamysleni, ale spravne je varianta s hackem, protoze nejde o ustalenou zkratku.
TONNY23: Klidne se rozdychej, protoze tve lat. je velmi ustalena zkratka, takze tam se hacek psat nebude, narozdil od "zdaň. plň.", ktere vzhledem k pochybnostem evidentne ustalene neni a bude tedy s hacky.
TONNY23 --- 9:15:26 15.9.2005
Souhlas se Sigym a Zuzu, to by se ve zkratce ze slova latinsky muselo psát lať. a to sorry, to bych asi nerozdejchal :)
ROUMEN --- 13:55:38 14.9.2005
Byl jsem dotazan na zpusob psani zkratek a fakt nevim. Jde o zkraceni slov
"zdanitelné plnění" bud jako "zdan. pln.", jak by z logiky vyplyvalo, nebo jako "zdaň. plň.", coz zase pri cteni vypada pochopitelneji. Ale netusim co je spravne.
JOHNYB --- 14:00:27 1.9.2005
DRACONIK --- 11:16:19 26.8.2005
10/12 ? bych musel vyhrabat sesity z typografie. ale asi je to tak