Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Cidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
NABUKHADNEZAR
Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
ERWIN_GOJ --- 22:13:24 26.10.2016
DRON: plastelína se sundává dobře, jediný co, tak že se s ňou špatně pracuje při nízkých teplotách, ale stačí ju zahřát rukou
DRON --- 18:15:22 25.10.2016
interni poznamka... pokud netesni korek, vykaslat se na vosk (ve skutecnosti spis parafin) bo popraska a stejne neutesni. Plastelina je ultimatni reseni. Jen sem zvedavej co budu rikat, az ji budu sundavat :-)
IZSTVOCH --- 23:18:51 22.10.2016
tak sem to dneska po trech tejdnech stocil, chutove je to trosku plochy ale nic neprijemnyho ztoho necni, uvidime po mesici to stocim znova jestli si to sedne... ale teda vypil sem ze zbytecku neco pres litr a kope to jak hatatitla :))
DRON --- 0:02:44 20.10.2016
ackoli se pri te kvantite neni moc cim chlubit, ale mam z toho radost. odhalil jsem znacne nekvalitni korek na vetsim z demizonu. Po zakapani voskem to uz bubliny tlaci. jinak jedou oba zhruba stejne, jen to neni na prvni pohled videt. Se stacenim jeste chvili pockam.

KING_JOHN_KILL --- 19:10:13 19.10.2016
DRON: Po dokvašení se vyčistí = blbost. Mně se to teda po prokvašení nikdy nezprůhlednilo. Vždycky se mi to vyčistilo až po cca měsíci stání v klidu a přetočení..spíš bych řekl až po druhym. Po prokvašení to max zesvětlá/zbělá, ale je to kalný.
Myslim, že pokud je to dost sladký, tak by to buď mělo dál kvasit, nebo je něco špatně. ...co, nevim. Možná už to kvasí pomalu, že bublání nevidíš. Zkusil bych to stočit do petek, před zavřenim vymáčknout cca 3dl vzduchu a každej den kontrolovat, jestli to petky tlakuje. (10 l neni zas tak moc petek :) Jestli je to ok, tak ti to natlakuje a rovnou se ti to začne drobnym přetlakem samo trochu sytit. Kdyby mi to za den nenatlakovalo cca 3 dl vytlačenýho vzduchu z petky, tak bych to asi doočkoval tim kvasícim moštem, nebo rychle vypil.
Jinak chuťově nejlepší zkušenost mám s kvašenim v cca 8-10°C, kdy to trvá dlouho. Kvasil jsem třeba v 18°C a to mi to vykvasilo během třeba 10 dnů, že to fak nakládalo po pár douškách, ale chuťově docela prázdný.
DAVE_PAGE --- 11:09:21 18.10.2016
DRON: vem vzorek ve cvrtek do Ostravy. Jinak muj sef minuly rok kvasil jablecnej most a pomalu mu to prokvaselo snad mesic nebo dva. Rozhodne nic rychleho.
DRON --- 10:58:07 18.10.2016
DRON: jinak rano hlava dobry, streva dobry, jen sem zaspal... :-)
DRON --- 10:56:27 18.10.2016
JAVOR: no ja meril cukr vcera tlamou a sladky to bylo jeste dost. hlavne to je porad svetle kalny a winepunk popisuje, ze po dokvaseni se cider vycisti a zpruhledni (sorry, sem cider panic :-)
JAVOR --- 7:44:37 18.10.2016
DRON: za 14 dnu to uz muze byt klidne prokvaseny, tak zmer cukr jestli mas cim a poznas hned.:)
DRON --- 0:48:11 18.10.2016
Cau. Letos zkousim poprve 10+5l, ten 10l demizon uplne nadivoko, 5l sem nastartoval burcakem, co sel zrovna kolem. 5l pekne bubla (ale je opletenej, tak do nej moc nevidim), ale ten 10l mi dela starosti. Asi dvakrat na chvilku docela penil, ale ted je podezrele klidnej. Trosku sumi, ale ani bublinu v zatce neprotlaci. Tak nevim, jestli sem netrpelivej, nebo je neco spatne. Ted sem zrovna doleval most at to je po vrch a zbytecne to neoxiduje a pri te prilezitosti sem si trosku stahl a popijim to a ze zacatku se mi zdalo, ze to ma takovej trosku horkej ocas a vune ma jakesi sirove podtony (nesiril jsem). Nicmene jak to tak usrkavam, tak uz mi to neprijde tak hrozny. Uvidim jak rano ;-) Jo a teplota kolem 15°C a je to tam prave 14 dnu...