Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Existuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
SPIRITMEDITATOR
Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
YMP --- 14:28:32 30.10.2013
STENNY: Za me zkusim odpoveded takhle. Venuju se vytrvalostnim sportum, posledni tri roky zejmena ultramaratonum (coz je pro me osobne takovy sportovni vrchol, co se zateze tyce). Treninku venuju cca 10-15hod tydne.
2011 bastim tak nejak vsechno, at uz zivocisneho nebo rostlinneho puvodu (rozumej ale, ze ne "junk food")
2012 jsem maso nejedl vubec a z hlediska vykonnosti jsem problemy nemel. Horsi pro me bylo, ze jsem zacal prilis ztracet na vaze a to ve spojeni s velkou zatezi pri zavodech (10-20hod nonstop beh) vedlo ke zranenim. Celkove jsem se ale citil vitalnejsi, hlavne po psychicke strance.
Letos jsem se rozhodl k masu vratit, ale velmi stridme. Takovou tu klasickou ceskou nabidku kure/vepr/krava porad odmitam, ale cas od casu nepohrdnu rybou, zverinou nebo husickou domaci produkce. Tohle se mne osobne jevi zatim jako nejlepsi varianta.


D1RABBIT --- 10:13:43 30.10.2013
STENNY: Musíš do sebe narvat tunu chemickejch sraček (testovaných na zvířatech), pak to bude dobrý.
PUPEK --- 7:43:34 30.10.2013
STENNY: no já jsem vždycky těžko nabíral váhu, zato když chci shodit, tak stačí lusknout prsty, prostě jsem takovej typ. Sportoval jsem týdně: 2x posilka, fotbal, beach a beďas nebo tenis. takhle jsem to držel ještě asi půl roku poté, co jsem přestal jíst maso. ve všech sportech teď ničim kámoše hlavně psychicky, protože když oni už skoro zvrací vyčerpáním, tak já jsem uplně v pohodě a jel bych dál, ale v posilce, tam jsem začal pociťovat, jak mě ta silová část drtí a přestože mi trenér říkal, že zvládám pořád v pohodě, tak já cejtil, že ne, tak jsem se na to vykašlal. Ale musim přiznat, že nejim proto, abych nabíral, ale jim jen to, co cítím, že potřebuju. Takže pokud bych chtěl chodit do posilky, tak bych prostě musel jíst víc a jinak a to mi za to nestojí.
ECLECTICA --- 18:00:15 29.10.2013
FNUKII: mně se to kdysi spojilo při pohledu na konzervu s drůbežím masem. Na obale byla vyobrazená jakási vesele působící drůbež, a mně to v tom okamžiku začalo připadat strašně zvrhlé, protože jsem věděla, že ta slepice či co to je uvnitř, nemá radost ze života, ale je mrtvá.
Od té doby jsem měla s jedením masa problémy.
TESSS --- 16:38:01 29.10.2013
???: tak uroven vareni ve skolnich jidelnach je kapitola sama pro sebe, myslim, ze kazdy z nas ma nejake jidlo, u ktrereho az v dospelosti zjistil, ze se da pripravit pozivatelne...
??? --- 16:31:27 29.10.2013
TESSS: já tedy naopak musel schovávat zeleninu pod kusy té hmoty, které říkali maso... na druhou stranu, za to, co v jídelnách provádějí s výchozími surovinami (už beztak podřadné kvality) by si většina kuchařek zasloužila lámání v kole - pak není divu, že jsou lidé překvapení z toho, že jídlo má vlastní chuť, když ho někdo umí připravit
TESSS --- 16:23:37 29.10.2013
ICEMAN8241: vidis a u me to maso vzdycky na taliri zustavalo nejdyl a dodnes si vzpominam, jak sedim u stolu na taliri nakousany maso, ktery mi proste nechutna a brecim...rekla bych, ze kazdy jsme proste nastaveny trochu jinak :-)
KACHNIK: ano a casto, ale umim se s tim vyporadat
a takova skolni jidelna byla taky peklo, priloha nebo zelenina se vratit smela, ale maso nikdy, takze jsem maso ruzne maskovala a bala se, aby me nechytili a nevratili zpatky to dojist
OTZ --- 16:08:42 29.10.2013
STENNY: hledal bych spis tady http://www.vegan-fighter.com/
KACHNIK --- 15:39:03 29.10.2013
Na tom přímým styku s domácíma zabijačkama, jakožto přirozenou součástí života už od útlého dětství, asi něco bude. Doma jsem to neměla, od babičky/prababičky se vždycky jelo s čerstvě zabitym králíkem. Jediný trauma ze zabijačky prasete co si pamatuju, je že mě nedovolili být přímo u vraždění, což jsem nechápala. Teď už chápu, že jen nechtěli aby se jim pod nohy pletla děcka. Od nepaměti mám tedy rozděleny zvířata na užitková a mazlíčky.
Fakt nevim co by se mnou udělalo, kdybych od pěti let měla doma jako mazlíčka králíčka a jedinej styk s hospodářskejma zvířatama by byl v obrázkových knížkách a najednou by mě v patnácti došlo, kde se to maso bere... Asi bych dopadla takhle (min. 4.40): http://www.ceskatelevize.cz/...60050003/obsah/287553-kruta-plnena-bylinkami-s-fenyklem-a-bramborami/