Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Feferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
APPU

[http://www.seminka-chilli.cz/fotografie/max/chilly-chili-215-3.jpg][http://www.seminka-chilli.cz/fotografie/max/congo-red-trinidad-166-0.jpg]
Vše o pěstování i konzumaci feferonek. Jak správně pěstovat, fotky, co se sklizní atd.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
AIJA --- 10:08:40 5.12.2017
DUDEL:
Mívám v práci na okně...čili pod tím radiátor a světlo normálně.
Obvykle po Novém roce začne růst a nakvítat.
DUDEL --- 11:04:04 4.12.2017
riesili ste niekto prezimovanie chilli v byte?
mam dve rastlinky s ktorymi to chcem skusit. mam tento navod - https://www.chilli-forum.cz/pokrocile-techniky-pestovani-chilli/topic1174.html
staci to teda zastrihnut a nechat tak? nebude tomu v byte moc teplo a nebude to idealne hibernovat?
mam to dat na parapet nech ma svetlo alebo radsej niekde mimo priameho slnka?
chybaju mi taketo detaily... :)
PALEONTOLOG --- 15:32:20 25.11.2017
ROMANICAK: Tmave zelenou jsem ochutnal v cervenci, haba coko, po ranu na balkone, protoze nejak upadla na zem. A takovou rozcvicku jsem si dlouho nedal a dlouho nedam. Asi jako zrala. Ale to byl jen jeden plod.
WYCLEFF --- 17:11:50 24.11.2017
V létě jsem narazil na zajímavou majdu z nedozrálých:
Chilli pyré Žabí hlen 40 ml - Chillimat
http://www.chillimat.cz/extremne-palive-omacky/chilli-omacka-zabi-hlen-40-ml/

Chutnalo to dost podobně, jak je to nazváno :D
MCKIDNEY --- 20:50:10 22.11.2017
Jinak ja jsem to nemyslel tak, ze na omacky budete sbirat driv. Papriky sbiram jenom pokud je vetev zlomena, nebo je uz zrala.

Nicmene jsem ti chtel rict, pro papriku je vyzuiti v ruznych stavech. Zrala, Nedozrala, Prezrala, Zmrazena atd.
ROMANICAK --- 10:24:31 22.11.2017
QUIP:
To nevim, v lete jsem je trhat nezkousel. Ale ani to zkouset nebudu, nema to smysl.
AIJA --- 9:46:15 22.11.2017
QUIP:
V létě nedozrálá paprika je taková jako moučná nebo co. Neumím to popsat. Sice pálí, ale je nepříjemná na chuť.
QUIP --- 16:22:33 21.11.2017
ROMANICAK: a nemuze byt rozdil jeste v tom, proc nedozrala? Myslim tim, ze ta zelena, utrzena v lete, muze byt neco jineho, nez zelena, ktera je zelena uz dlouho, ale nedozraje, protoze je na ni malo svetla / tepla.
Sice se v tomhle nijak nevyznam, ale kdyz jsem sklizel naposledy zelene papricky (na podzim), protoze by uz venku nedozraly, tak palily celkem dost, temer srovnatelne se zralejma (fialove).
ROMANICAK --- 12:20:16 21.11.2017
MCKIDNEY:
To s tou palivost behem zrani jsem si taky myslel, ale neni to pravda. Ochutnavali jsme v praci ruzna stadia zralosti, a palivost se zcela jiste zvysuje. testovana Carolina Reaper a Bhut Ghost Jolokia Red.


1. Vubec nepali plody ktere jeste nedorostly plne velikosti, vetsinou jsou syte zelene.
2. Jakmile dorostou plne velikosti a jsou jeste syte zelene, zacnou uz palit, ale jen minimalne.
3. Pri prechodu ze syte zelene do svetle zelene se palivost zvysuje. Pro neznale uz je to neco, co nepozrou.
4. Pri prechodu do zlute se palivost opet zvysuje.
5. Pri prechodu ze zlute do oranzove se palivost opet zvysuje. Vetsina lidi ochutna pouze kousicek (3x3mm) a skyta, slzi a proklina stridave me i sebe.
6. Pri prechodu z oranzove do cervene se palivost opet zvysuje. Carolina uz je i pro me skoro nesnesitelna.
7. Nemel jsem zralejsi papricky na test, ale palivost dosahla urovne, nad kterou uz pro me nema smysl jit.

Toliko empiricky test. Metodika byla samozrejme s nejakymi pauzami, prokladanim syrem - proste aby bylo vubec mozne subjektivne posoudit co pali vic.
MCKIDNEY --- 20:48:36 20.11.2017
RAM_VON_SEE: Cerstve obrane papriky (Reaper pro palivost a sladsi chut, Serrano a Ancho pro Horkou chut a nakonec bhut jolokia pro co neuzrala).
Vysledek jsem namlel v mlynku a na kazdych 500g pridal 2 vrchovate lzice soli.
Vysledny mash jsem dal do kvasneho hrnce a demizonu (Hrnec byl lepsi.)
Hladinu doplnil syrovatkou a nechal kvasit.

Vysledek jsem prohnal 85° a pridal lzici medu na kazdych cca 250ml.
rozdelil na stavu a hruby mash. Mash jsem ve sklenicich zalil troskou stavy a zbytek dal do lekovek s kapatkem.