Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Zapomenuté dovednosti našich předků / recepty, návody, technologické postupy
VESNACH
[http://www.encyklopedie.ckrumlov.cz/img/2955.jpg]
Tradiční výroba, tradiční kuchyně, výroba součástek, výroba nástrojů, účinné náhražky a alternativy s minimální průmyslovou invencí. Jak zajistit chod domácnosti mimo civilizaci, civilizovaně?
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 14:23:48 30.9.2014
XCIDER: ne - normální sekání.
XCIDER --- 14:23:17 30.9.2014
???: hmmm, moje susicka dava na treti stupen kolem 65°C, predtim to muzu na chvili ohrat v troube. premyslim jestli to taky namelu nebo budu susit v celku, mleti je opruz, ale zase se to bude lip extrahovat do tinktury... asi si hodim korunou :)
btw. na robotu si pouzila mlynek na maso?
??? --- 13:54:27 30.9.2014
XCIDER: hele - hložinky potřebujou tepelně opracovat, takže ideálně sušit v teple. Na mouku jsem to hrubě pomlela v robotu, pak hodinu v troubě na 90 stupňů, pak dosušit do sucha na 60 stupňů, pomlýt najemno v mlýnku na kafe a přesít... Do čaje by se neměly vylouhovávat a s alkoholem dělat tinkturu a neužívat jí moc.
XCIDER --- 13:43:28 30.9.2014
???: super, pujdu o vikendu na sipky, tak to rovnou vezmu kolem hlozi...
asi je ususim tak jak jsou a pak muzu zkusit mouku, popr. caj nebo nalozit do nejakeho alkoholu.
??? --- 11:41:15 30.9.2014
XCIDER: teď je tak akorát čas na sběr.
XCIDER --- 11:39:26 30.9.2014
no na srdce by mel byt hloh velice dobry. jak to vypada aktualne na stromech, jeste tam nejake bobule jsou nebo uz je po sklizni? ze bych doplnil zasoby prirodnin na zimu...
??? --- 11:27:20 30.9.2014
XCIDER: je to docela dobrý (takový nasládlý) a původně jsem hledala nějaký lokální způsob jak nahradit avokádo (když v tom je i olej ze semene, tak to má velmi podobný nutriční profil). Plus to je zdraví prospěšné (zejména kardiovaskulární systém).

No a když jsem zjistila, že se to používalo, tak to chci vyzkoušet.
Wild Food Guide: Hawthorn, (Crataegus monogyna), Including Recipes
http://www.celtnet.org.uk/recipes/ancient/wild-food-entry.php?term=Hawthorn

HLOH OBECNÝ - PLOD (Fructus crataegi oxyacantha)
http://www.ipavelvana.eu/product.php?id_product=75
XCIDER --- 11:22:31 30.9.2014
???: k cemu je dobra hlohova mouka? ma to mit nejakou specifickou chut, nebo je to ciste kvuli zdravotni prospesnosti?
??? --- 22:50:30 29.9.2014
???: ehm - tak řešení je prosté - jemné stíko. No to jsem taky mohla vymyslet vlastní hlavou....

Wild Harvests: Chokecherries- from the dry side of the mountain
http://arcadianabe.blogspot.cz/2012/10/chokecherry-from-dry-side-of-mountain.html
CHLEMSD --- 18:09:56 22.9.2014
???: Hlohů je vícero druhů u Hlohu jednosemenného by asi neměl být problém to před sušením vyndat.
Počítám že byl použit Hloh obecný. Na čem to bylo pomleto?
Podle mně by mělo stačit dobře na jemno pomlít. Do klasické mouky se taky občas dostane kámen a nikdo o něm neví když se pomele.