Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Zapomenuté dovednosti našich předků / recepty, návody, technologické postupy
VESNACH
[http://www.encyklopedie.ckrumlov.cz/img/2955.jpg]
Tradiční výroba, tradiční kuchyně, výroba součástek, výroba nástrojů, účinné náhražky a alternativy s minimální průmyslovou invencí. Jak zajistit chod domácnosti mimo civilizaci, civilizovaně?
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 11:02:29 17.3.2013
Povinná literatura - M. Úlehlová Tilschová - Česká strava lidová.
Česká strava lidová - Marie Úlehlová-Tilschová | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
http://www.kosmas.cz/knihy/160761/ceska-strava-lidova/

Buď staré vydání po antikvariátech a nebo reedici. Obojí vás vyjde na zhruba stejnou cenu.

Je fakt báječná. Jednak se moc pěkne čte, i když i na 40. léta má trošku archaizující jazyk a hlavně teda to má postavené na celkem poctivém etnografickém výzkumu v době kdy přeci jen ještě na vesnicích se tradice držely.
VESNACH --- 16:32:10 7.3.2013
REDSNAKE: hezký obrázek...
REDSNAKE --- 16:07:52 7.3.2013
VESNACH: no...nevim...Todle mi přijde jako takovej dost teoretickej tip..
ERREG --- 16:33:10 3.3.2013
to je zvláštní, já žil s tím že vepřový je jedna z nejlevnějších kupovaných obživ
EXCITE --- 0:33:49 3.3.2013
VXP: to s těma čínama, který jedí víc vepřovýho a proto je dražší u nás, to nežeru.. v Evropě spíše jde o zemědělský trh pokřivený různýma subvencema. Speciálně V ČR se chová prasat každý rok méně než ten předchozí.
WAMP_ELF --- 13:26:28 1.3.2013
VXP: no snad tu nezačnem rozebírat co je nadbytek a co bída, na slovíčkaření je tu spousta jinejch klubů..

VESNACH: myslíš spaření drůběže v domácích podmínkách? Vezmeš velkej hrnec a v něm ohřeješ vodu těsně pod bod varu, když ti to omylem zevře tak tam naleješ trochu studený vody abys to srazil, a ponoříš zvíře až po pařáty na 4-5 vteřin, pak zkusíš ocasní brka a pera na perutích, každopádně způsobů je víc, každá drůbež jde jinak škubat, na internetu je to celkem prokecaný téma..
Já spařuju v brutaru protože děláme vždy víc kusů naráz a když vodní drůbež tak svážu pařátky provázkem za kterej si to držim a dřevěnou tyčkou ho potápim aby se voda dostala co nejhloubš, u takový pižmovky je ale jedno jak jí spaříš stejně se škube půl hodiny do čista. Kalafunu jsem zkoušel ale asi jsem to dělal špatně každopádně po ponoření se mi na kachně udělala krusta ze smůly a peří a pořádně se to ani nespařilo..
VXP --- 10:35:05 1.3.2013
VESNACH: doba nadbytku? :-) v nadbytku zije jenom "zapadni svet" ... na vychode zijou v bide...

... kdyby chteli zit v "nadbytku" vsichni, tak nas Zeme neuzivi... staci se podivat na lonsky rok co udelalo s cenou veproveho to, ze se cinanum zvedla zivotni uroven a zacali ho vice jist...
VESNACH --- 10:34:32 1.3.2013
REDSNAKE: určitě. Odstřel škodné nepočítám, i v rámci regulace a lovných sezón dovedu přivřít oko, jde mi spíš o lov na zkušenou u pravidelných lovců, kterému v 21. století, v našich podmínkách, prostě nerozumím. Pointa je pro mě ale správné stahování kůže a spařování drůbeže, což mě jako dovednost zajímá a hledám dobře provedená videa. Taková jenom ocením.