Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Kvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
ZUZKAOU
Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
http://zkvaseno.blogspot.cz/


http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

Spřízněné kluby
[ Domácí pekárna ]
[ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
[ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
[ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 1:17:50 23.3.2015
GHOSTDOGG: chlor mi v ničem nevadí, pokud převařuju, tak koření - to v sobě má hodně spor plísní a tak je převařením hubím. Plus to zesiluje chuť láku.

Převařování bez koření má smysl jedině v případě, že jde o nepitnou vodu a tu bych stejně spíš nepoužívala...
GHOSTDOGG --- 0:33:59 23.3.2015
Prosím vás, jak je obecně důležité u kvašení všeho druhu převařovat vodu? A má nějaký vliv chlor ve vodě, resp. konkrétně pražská voda?
??? --- 16:43:12 22.3.2015
FITH: no cukr ti tam nezůstane, ten se změní na alkohol a posléze ocet...
FITH --- 16:38:49 22.3.2015
???: Do jedné sklenice jsem přilila cca 1 dcl jablečného octa, údajně je bez siřidel, a nechala jsem to stát, doufám, že to skutečně časem dojde. To by mělo, doufám, stačit. Nějak se mi nechce do toho přidávat ten cukr (jedu paleo) :o), díky za analýzu...

VIKY_K: Zbylý ocet jsem v lahvích přesunula do špajzu, nějak jsem neměla to srdce to vylít a počkám si :o).

Vaše odpovědi mi vlily naději do žil :o)
XAJA --- 9:15:17 22.3.2015
tak mame doma stav ohrozenia. asi nas zozeru kvasinky.

vo stvrtok mi prisli objednane krystaly ginger beer plant. 15 g, na pol litra. nechala som ich najskor v naleve len jeden den, no a vytiahla som ich 52 g. po druhom, uz dvojdnovom nalozeni ich mam 157 g. skoro sa mi nezmestili do sitka. a to som ich oklamala a dala im trochu menej melasy, nez sa uvadza.

tak neviem, vsade pisu, ze sa mnozia pomalsie nez klasicky vodny kefir, tak mi asi dorazili nejake divotvorne mutanty.
VIKY_K --- 9:25:29 21.3.2015
FITH: Náš ocet začal být dobrý až po roce ve špajzu (kam byl odložen na technické použití), teď po třech letech je vynikající. Octy potřebují čas, víc času než víno.
EXCITE --- 17:27:23 20.3.2015
???: je to mírně alkoholické..
??? --- 16:36:40 20.3.2015
EXCITE: jestli je v tom alkohol, tak z toho půjde ocet.
EXCITE --- 16:05:11 20.3.2015
Mám doma asi 30l něčeho z jablek,co měl být cider,ale nějak se to zvrhlo kvůli křísu,aspoň myslím a nechutná to dobře.. Co se s tím dá udělat, šel by ten ocet?
??? --- 13:39:58 20.3.2015
FITH: ta blanka jsou bakterie octového kvašení a potřebuješ aby ti tam vznikla.

Jinak soudruzi udělali chybu v trpělivosti - obecně ten recept je hodně rychlej. Ocet chce čas. Octové bakterie potřebují alkohol, který nejdřív musí vyrobit kvasinky alkoholového kvašení z cukru.

Jestli ti věc ještě máš, tak do toho nasyp kilo cukru a pytlík droždí. Dej to pod kvasnou zátku a nebo pod balónech a nech to probublat alespoń 2 týdny. Pak to přelij do něčeho dostatečně širokého - octové bakterie jsou aerobní a potřebují vzduch a než se ti začne na povrchu tvořit ta blána, tak tím pravidelně míchej. Pak to ještě nech stát klidně měsíc a teprve pak slij. Je možné že i tak to nebude moc dobré, ale nech to odležet, časem se ta chuť pročistí.

A nebo do toho nalej vodku a nech to zoctovatět ;-)