Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Kvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
ZUZKAOU
Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
http://zkvaseno.blogspot.cz/


http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

Spřízněné kluby
[ Domácí pekárna ]
[ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
[ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
[ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 11:32:40 28.9.2014
chcípl mi v létě kefír a kamarádce na kterou jsem spoléhala co by na záložní zdroj taky.

I ptám se - máte někdo v Praze navíc zrna mléčného kefíru?
BEBERA --- 14:21:10 27.9.2014
LEPEK: Pokud nemáš oblíbený recept, doporučuju nejdřív vyzkoušet v malém množství ve sklenici, abys vychytala, co ti chutná... Každý recept vede na jinou chuť, miluju kvašené zelí, mám ráda cibuli, ale jak je zelí s cibulí, vůbec to nemůžu jíst...
??? --- 11:15:09 26.9.2014
A pro dva lidi mame mensi, 7litrovej zelak:

Zelák 7L - pouze osobní odběr (křehké zboží) 40307650 - eShop velkoobchodni-ceny.cz
http://velkoobchodni-ceny.cz/zelak-7l-pouze-osobni-odber-krehke-zbozi-40307650-p-63896

Bohate staci, delame v nem i kimči...
??? --- 11:13:43 26.9.2014
LEPEK: Cus, u nas delame zeli takhle. Postup je rodinnym pokladem, dedenym uz cca po sestou generaci :)

Zakladem je krome zeli velky mnozstvi cibule, bez ni to neni ono. Cibule fakt klidne az jednu tretinu. Dale potrebujes kren, kmin, sul, kopr (ten jedinej nemusi bejt, ale co je to za zivot bez kopru?) a jablko ze zahradky, klidně pláně utrhnutý někde v aleji.

Zeli nakrouhas, cibuli oloupes a taky nakrouhas. Ve velkym lavoru vzdy smicham 2/3 zeli s 1/3 cibule, pridam trochu soli a zakminuju. Nasledne napechuju do zeláku s tím, ze uplne na dno dam jako starter kvaseni rozkrojeny jablko, pridam trochu oloupanyho krenu a snitku kopru, na to pridavam pripravenou smes zeli, cibule a zeli a notne udusavam. Kdyz mam prvni varku v zelaku, udelam si v lavoru dalsi atd. atd. Mezi vrstvy vzdy kren a snitku kopru.

Po par tydnech zeli prendam do zavarovacek, ktery po uzavreni obratim dnem vzhuru a supnu do lednice. Kvaseni se chladem zastavi a zeli tak vydrzi mrte dlouho...

Otazka za 5 korun - proc davam kren?
GALE --- 9:29:35 26.9.2014
LEPEK: Nakládali jsme tak 10-15 kg.
Dávali jsme do silnostěnného skleněného "akvária" (v x š x h - 100 x 40 x 40 cm), zatíženo nerezovou děrovanou deskou a sametově-revoluční dlažební kostkou.
Zelí jsme krouhali nejdřív ručně, pak v mixéru s nástavcem na krouhání, protože ručně se to fakt ve dvou lidech fakt nedalo.
Postup byl jednoduchý: 5 cm vrstva zelí, zasolit, pokmínovat, promíchat, udusat, 5 cm vrstva zelí...
Pak zatížit deskou a kostkou, akvárko přegumičkovat igeliťákem a nechat 3,5 týdne v komoře na chodbě v paneláku (cca. 15° C?). Zelí jsme vyndali a sterilizovali v běžných sklenicích. Půlení týdnů jsme zavedli, protože máme rádi zelí kyselé, ale křupavé. Po 3 týdnech bylo málo kyselé a po 4 moc měkké.

Jediná rada, která mě napadá, že zelí musí nad sebou mít vrstvu tekutiny, jinak se zkazí.
LEPEK --- 0:14:28 26.9.2014
ahoj, delate nekdo doma kysane zeli ve vetsim mnozstvi, jako zasobu vitaminu na zimu,jaro?
zajimaji mne zkusenosti, rady cemu se vyhnout, jakou nadobu pouzivate, kde nechavate kvasit, kam ukladate, pripadne moznost pujceni velkeho struhadla..

piste sem nebo klidne do posty, diky.
??? --- 10:10:05 24.9.2014
???: dobre, ja se teda odvazim) taky jsem zvedava. ... nalev nabral lehke pachove charakteristiky okeny))
??? --- 21:58:50 23.9.2014
???: musíš ochutnat. Nikdy jsem to nezkoušela, fíky přidávám maximálně sušené vodnímu kefír a ty jsou na konci procesu dost hmota bez valné chuti.

Jsem zvědavá jak to to bude chutnat.
??? --- 20:55:33 23.9.2014
... tak uz asi vim, co je kris .) je to takova plovouci placata mazlava desticka variabilniho tvaru... ? neni ale uplne uplne 2D..?

dalsi pokusy zahrnuji pridani cibule a salotky (male dobrodruzstvi). ale predevsim tu mam, ehm, jeden fik. zbyl mi hodne slany nalev + jeden zbyly fik a mala nadoba, tak jsem to tam hodila. nevite, co mam? .) (je to ca pet dnu, nalev se obarvil do ruzova ze slupky, voni jako fikova desinfekce.)) zadna plisen nebo cokoli.) muzu s tim neco delat?))

da se to jist? oficialni recepty jsem samozrejme hledala, nasla jen kvasenou fikovou pastu. silny roztok - inspirovaly mne marocky citrony. diky za nazory .))
??? --- 22:58:48 17.9.2014
MRMNK: hm, tak se mi to samé stalo s perskou směsí s lilkem :-( Vždycky když do něčeho strčím lilek, tak to špatně dopadne.