Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Kvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
ZUZKAOU
Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
http://zkvaseno.blogspot.cz/


http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

Spřízněné kluby
[ Domácí pekárna ]
[ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
[ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
[ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
BEBERA --- 22:14:23 29.12.2013
???: diky...
??? --- 22:11:03 29.12.2013
BEBERA: dej ho do ledničky, třeba v sáčku. A přípaně ho klidně zalej čerstvým nálevem. Jde taky zmrazit bez větších ztrát na mikroorganismech.
BEBERA --- 19:44:51 29.12.2013
A bohuzel jsem tu zpatky s dalším dotazem :(. Omylem jsem kopla do uz hotoveho kvetaku v nalevu s curry, zázvorem a rybi omackou a 80% nalevu se vylilo. Kvetaku je celkem dost, v nejbližších dnech ho urcite nezvladnu snist, da se to nejak uchovat?
BEBERA --- 21:44:11 22.12.2013
???: dik, presunu ho teda do lednice...
??? --- 19:26:12 22.12.2013
BEBERA: dej to ještě alespoň na dva týdny do chladu dozrát.
BEBERA --- 20:09:51 21.12.2013
Tak oprava. Kvetak JE kysely. To, co jsem prvne ochutnala, byl kousek celeru, ten kupodivu není skoro kysely. Uplne jsem zapomněla, ze jsem ho tam pridala. Kazdopadne hodnoceni "divny" sedi, zkusim to jeste par dni nechat, třeba to jeste není hotove...
BEBERA --- 19:58:22 21.12.2013
Zkusila jsem kvasit platky cervene repy a ruzicky kvetaku, oboji ve stejny den, tak před 10 dny. Do repy jsem nasypala synovy laktobacily, do kvetaku jsem dala syrovatku z vykapaneho jogurtu. Obe sklenice radne bublaly, ted uz je klid. Dnes jsem ochutnala, repa je vynikajici, kvetak je takovy divny. Není prakticky vůbec kysely, není ani moc slany, spis ma jakoby mýdlovou pachut, po ochutnani jsem to vyplivla. Nemá to plisen, nesmrdi to, ale je to proste divny. Ma cenu jeste cekat, popr. s nim jeste něco delat, nebo je to na vyhozeni?
??? --- 21:35:28 10.12.2013
FRONEMA: pokud si to nezařívala nad 60 stupňů, tak nechat ještě pár dní stát, domnoží se tam očkovací kultura a bude to fungovat buď jako startér pro další kvašení, půjde s tím zadělat kynutý těsto a nebo jako ještě zdravější pití. Taky je to pak dobrý na pleť či vlasy.

Ta vrzavost/moučnatost je způsobená čerstvostí sýra. Kdybys ho nechávala dozrát (jako alespoň týdny), tak by zmizela. Případně pokud byla sýřenina zahřívaná, tak ta v tom taky hraje roli.
BONEMINA --- 17:00:45 10.12.2013
FRONEMA: Pokud ti chutná, vypít (případně vypít půl napůl smíchanou s ovocnou šťávou), pokud se ti chce hrát si s tím, tak ricottu (dost malá výtěžnost), pokud se chceš zkrásnit, nalej to do vany. Případně se inspiruj tu http://uvarim.blogspot.cz/2012/03/syrovatkova-buchta.html
FRONEMA --- 16:18:10 10.12.2013
tak jsem zkousela vyrobit svuj prvni domaci syr ze setu ze sklizeno a dopadlo to nad ocekavani dobre.

mam dve otazky
zbylo mi z toho spoustu sytovatky, co se s ni da dobreho udelat?
syr je chutove vybornej, jen ma takovou malinko jakoby mouncnivou soucast, nevite cim to je?