Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
KOCOURR --- 16:08:51 6.5.2016
ZORB: já udím hlavně kapra, ale už jsem udil i amura, tolstolobika a lína, všechno je super, udím tak 4-6h v závislosti na tom, jak velká je uzená ryba a jak moc pod tím topím, v průběhu uzení to 2-3x potřu rostliným olejem s kořením (česnek, červená paprika, pepř), udím to naporcované na podkovy, lín je menší, takže celého (nabodnout za páteř, ne za hlavu - ta se po ohřátí ryby rozrthne/utrhne)
KROTITEL --- 11:16:55 6.5.2016
trochu. většinou udim makrely a zrusil jsem pár pstruhů. taky super.
studenym kouřem udim asi 8 - 10h pak to ke konci více rozehřeju cca 100stp. na hodinu aby se to udělalo.
nakládám na 12h do soli
ZORB --- 9:10:03 6.5.2016
Ahoj vsem, ma tu nekdo zkusenosti s uzenim ryb?
KATTENNE --- 11:33:35 4.6.2015
Diky za reakce! Jen pro zajimavost a informaci: nakonec jsem koupila tuhle http://www.udirny.cz/...dirna-impuls_stolni_udirna_1041_nerez-793743775-695244831-elektricke-udirny/

udili jsme v ni sunku a syr. Syr jsem nakrajela na kousky treba 4x2x1 cm a dala do udirny v misce, kdyby se nahodou roztekl. Cekala jsem katastrofu, ale meli jsme nadherne vyuzeno behem nekolika minut!!! Sunka i syr ziskaly uzasnou uzenou barvu i chut a syr byl sice teply, ale neroztekl se! Takze dokonalost:)
KRSA --- 9:55:00 26.5.2015
U sýrů je důležitá teplota kouře. Udírny o kterých uvažuješ mají v drtivé většině uzenou teplým kouřem, což pro sýr moc vhodné není, protože se ti rozteče, takže musíš najít udírnu, která umí uzení i studeným kouřem. V rychlosti jsem ten web udirny.cz proletěl a až ta nejdražší má regulaci na teplotu kouře, takže tak.
Já jsem zatím udil jen v klasické zděné udírně na teplém kouři a sýr, i když byl v zdvojené punčoše mi protekl a dost ho vykapalo na zem, takže je nutno mít studený kouř :) hodně stěstí! :)
SNUPAK --- 12:12:47 8.4.2015
KATTENNE: bohužel. Na to se necítím. Nikdy jsem nedělal sýr a s uzením mám zkušenosti začátečníka...nechávám si to na střední věk spolu s rybolovem, ještě před houpacím křeslem a dýmkou :)
KATTENNE --- 11:43:30 8.4.2015
SNUPAK: Ze jo?:) Poradis mi? Ktera je podle tebe nejlepsi na obcasny uzeni syru?
SNUPAK --- 19:55:12 7.4.2015
KATTENNE: Ty jo, to je za hubičku. A já tím strávil tolik času :)
KATTENNE --- 19:36:19 7.4.2015
Rada bych koupila udirnu jako darek. Chci nejakou s moznosti studeneho uzeni, aby se v ni daly udit syry. Nejakou klidne mensi, bude to jen na nasi zahrade a pro uzeni dobrutek pro rodinu. Muzete mi poradit s vyberem? Chci neco, co nebude vyzadovat moc prace okolo:) Co treba tohle?

Fumoir / four fumé - avec vitre - en fer zingué + fumage set: Amazon.fr: Jardin
http://www.amazon.fr/.../B005BAD4B6/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1428400652&sr=8-1&keywords=fumoir+poisson

nebo neco odsud??
Přenosné udírny | Udirny.cz
http://www.udirny.cz/prenosne-udirny/


Diky!!!
KOCOURR --- 11:13:20 29.3.2015
Zdravím, nakládáme s otcem maso na uzení a tatík to trochu přehnal se solí (nakládáme na 3 dny na sucho a pak na 3 týdny do láku), no a recepty říkají, že by na 100% masa mělo při nakládání na sucho přijít 3% soli, jenže tatík si nějak blbě přečet recept a v pátek naložil 10kg masa do 1 kg soli... takže tý soli je tam víc než trojnásobek...nějaký rady co s tím, aby to nebylo zbytečně přesolený?
Mě napadlo tu přebytečnou sůl z těch kousků odrbat a dát to do láku už dnes, myslíte že to pak bude ok?