Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
NÁDRAŽNÍ GASTRONOMIE - restaurace, pajzly, hospody, bistra, okénka, stánky
LALINA
NÁDRAŽNÍ restaurace, hospody, pajzly, kavárny, bistra, okénka, stánky atd.
"Nádražní restaurace jsou stejně staré jako dráhy. V současné době samozřejmě ta tradice pokračuje, i když jejich úroveň je velmi rozdílná.
Nejvyšší úroveň si držely v dobách svého vzniku, to znamená většinou v 19. století. Dobrou úroveň měly i během první republiky.
Určitý úpadek můžeme sledovat až po 2. světové válce - ani ne snad v 50. nebo 60. letech, ale až od 70. let.
V 80. létech žily nádražní restaurace z podstaty a po roce 1989 můžeme sledovat další úpadek.
Souvisí to s celospolečenským postavením nádražních restaurací a vůbec železnice jako takové a přistupují k tomu další vlivy jako je úbytek cestujících a také nové hygienické normy, které velmi omezují vaření v nádražních restauracích.
Bohužel zlaté časy nádražek už pominuly. Můžeme ale hledat stopy jejich slávy a pádů, můžeme vstoupit do světa, kde platí jiné fyzikální zákony a něco z toho přinést sem a podělit se s ostatními :-)"
Specielně si budeme všímat vývoje tohoto fenoménu na území České republiky a porovnávat ji s minulostí, s plány do budoucnosti a také se zahraničím. Nevyhneme se asi prolínání hlavního tématu - nádražní gastronomie - s tématy nádražní architektury, kultury a tak dále, takže to sem patří taky, ale hlavní téma je jasné.

Zvláště oceníme:
*VLASTNÍ ZKUŠENOSTI- doporučení, varování, tipy, zážitky, vzpomínky ...
REPORTY Z NÁDRAŽEK- uveďte je vždy slovem "report" aby si lidi mohli tyto reportáže vyfiltrovat.
Používejte prosím bodování 0-10 od nejhoršího po nejlepší formou např. 7/10.


*VLASTNÍ FOTKY - Foťte hodně, protože nádraží a nádražky jsou takovou rezervací starých dob, místem, kde se asi nejvíce zastavil čas a mají ještě svého genia loci a asi těchto míst začne brzy ubývat....Fotku upravte na snesitelnou velikost, někomu to jde tak, že za .jpg napíše "height=400" nebo jiné číslo-dá se to doladit.

*KONKRÉTNOST - při uvádění lokalit nebo příkladů pro vaše tvrzení

*** VAGUS.CZ - stránky nejaktivnějšího zdejšího přispěvatele ID NPYRIN, kde si můžete KOUPIT JEHO KNIHU recenzí nádražek
***Seznam nádražek
***Seriály o nádražkách v časopisu Železničář

SPŘÍZNĚNÉ KLUBY:
[ Blues starejch kolejí ]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
NPYRIN --- 18:22:35 25.11.2012
V kterépak nádražce to dnes byla zabijačka? Kdopak ví?

Ubíjení Bivoje | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=3730
NPYRIN --- 16:12:04 7.11.2012
REPORT: Zhalyho vzpomínky na Indii. Nádražka 4/10, zábava 11/10.

Hazrat Nizámuddín, Dillí: Po kuchtících potopa (Cestopis s hvězdičkou) | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=3520
NPYRIN --- 10:56:45 1.11.2012
ENPE: Paroubek došel, budu se pro něj muset vypravit. Ale nejspíš bude figurovat v další recenzi.
ENPE --- 10:16:30 1.11.2012
NPYRIN: My chceme Paroubka :)
LALINA --- 21:56:36 31.10.2012
NPYRIN: taky hodně lákavé... tedko na podzim je cestování vlakem docela príma, co?
NPYRIN --- 20:58:23 31.10.2012
REPORT: Strakonice 6/10

Strakonice: Než bys trpěl žízní, pivo rumem řízni! | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=3470

Jinak teď máme na vágusu takovou soutěž: autoři prvních dvou recenzí získají odměnu v podobě balíčku indických bídýsek.
LALINA --- 10:15:14 19.10.2012
NPYRIN: Sammael psal zase z vlastní zkušenosti :-)
S velkými zkušenostmi lze i zapékané brambory skazit :-))))
NPYRIN --- 10:00:21 19.10.2012
SAMMAEL: Oj, pane, naopak. Zapékané brambory tvoří základ mého zimního jídelníčku a z vlastní zkušenosti vím, že se do nich dá vrazit takřka cokoliv, aniž by tím kvalita výrazně utrpěla.
SAMMAEL --- 21:43:25 17.10.2012
NPYRIN: Zato u zapékaných brambor jsem si chrochtal jako prasátko – snad proto, že tento pokrm se prakticky nedá zkazit ani ošidit. : Je vidět, že autor má jen minimální kuchařské zkušenosti :-)
NPYRIN --- 15:54:42 17.10.2012
REPORT: Česká Třebová po rekonstrukci 6,5/10

Česká Třebová: Pojď stoupat jak dým | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=3405