Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
NÁDRAŽNÍ GASTRONOMIE - restaurace, pajzly, hospody, bistra, okénka, stánky
LALINA
NÁDRAŽNÍ restaurace, hospody, pajzly, kavárny, bistra, okénka, stánky atd.
"Nádražní restaurace jsou stejně staré jako dráhy. V současné době samozřejmě ta tradice pokračuje, i když jejich úroveň je velmi rozdílná.
Nejvyšší úroveň si držely v dobách svého vzniku, to znamená většinou v 19. století. Dobrou úroveň měly i během první republiky.
Určitý úpadek můžeme sledovat až po 2. světové válce - ani ne snad v 50. nebo 60. letech, ale až od 70. let.
V 80. létech žily nádražní restaurace z podstaty a po roce 1989 můžeme sledovat další úpadek.
Souvisí to s celospolečenským postavením nádražních restaurací a vůbec železnice jako takové a přistupují k tomu další vlivy jako je úbytek cestujících a také nové hygienické normy, které velmi omezují vaření v nádražních restauracích.
Bohužel zlaté časy nádražek už pominuly. Můžeme ale hledat stopy jejich slávy a pádů, můžeme vstoupit do světa, kde platí jiné fyzikální zákony a něco z toho přinést sem a podělit se s ostatními :-)"
Specielně si budeme všímat vývoje tohoto fenoménu na území České republiky a porovnávat ji s minulostí, s plány do budoucnosti a také se zahraničím. Nevyhneme se asi prolínání hlavního tématu - nádražní gastronomie - s tématy nádražní architektury, kultury a tak dále, takže to sem patří taky, ale hlavní téma je jasné.

Zvláště oceníme:
*VLASTNÍ ZKUŠENOSTI- doporučení, varování, tipy, zážitky, vzpomínky ...
REPORTY Z NÁDRAŽEK- uveďte je vždy slovem "report" aby si lidi mohli tyto reportáže vyfiltrovat.
Používejte prosím bodování 0-10 od nejhoršího po nejlepší formou např. 7/10.


*VLASTNÍ FOTKY - Foťte hodně, protože nádraží a nádražky jsou takovou rezervací starých dob, místem, kde se asi nejvíce zastavil čas a mají ještě svého genia loci a asi těchto míst začne brzy ubývat....Fotku upravte na snesitelnou velikost, někomu to jde tak, že za .jpg napíše "height=400" nebo jiné číslo-dá se to doladit.

*KONKRÉTNOST - při uvádění lokalit nebo příkladů pro vaše tvrzení

*** VAGUS.CZ - stránky nejaktivnějšího zdejšího přispěvatele ID NPYRIN, kde si můžete KOUPIT JEHO KNIHU recenzí nádražek
***Seznam nádražek
***Seriály o nádražkách v časopisu Železničář

SPŘÍZNĚNÉ KLUBY:
[ Blues starejch kolejí ]
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
NPYRIN --- 20:21:44 8.2.2017
Na vágusu nám začíná nová série reportů, v níž starý mistr provází nezkušeného novice nádražkami střední a jižní Indie.

Dádar: Cvičení pro diabetiky | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=9125
NPYRIN --- 10:50:12 1.2.2017
Druhý report z polského miniseriálu.

Wrócław Glówny: Goraco polecam? | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=9108
NPYRIN --- 13:31:50 25.1.2017
Od tohoto týdne bude na Vágusu opět každou středu nový report. Tak přísaháme!

Lvov: Halucinace z podvýživy | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=9089
NOVISEK --- 4:51:10 15.1.2017
srdcovka:
Jako v Chalupářích. Ve vesnické hospodě vyhrává orchestrion - iDNES.cz
http://jihlava.idnes.cz/...y-orchestrion-fr4-/jihlava-zpravy.aspx?c=A150828_143711_jihlava-zpravy_mv
SAMMAEL --- 21:11:25 14.12.2016
YARRDESH: Nemám v úmyslu klanět se minipivovarům, ale Corgoň je pro mě ještě o stupeň níže, než Starápromiň.
Ale je fakt, že jsem už asi zmlsanej, většinu nádražek obcházím obloukem, a chodím sem jen z nostalgie, páč nesvatá trojice G+K+S už by mi asi rozežrala vnitřnosti :-)
YARRDESH --- 20:59:06 14.12.2016
funguje jeste v blave na hlavne stanici takovy to minibistro venku, tak 30m nalevo pri pohledu z hlavniho vchodu, kdyz se jde k taxikarum, ve stene nadrazni budovy samotne? tam je to taky poctivy, vevnitr se nezavisle na sobe zlejvali do nemoty a super stavu lidi z ruznejch protichudnejch spolecenskejch trid, a zvali se navzajem podle nejakyho neznamyho alkoholickyho klice sympatie, pricemz prubezne tancovali, padali, a to pritom bylo poklidne pondelni odpoledne a bistro melo tak 3x3m + automaty tusim, a narvano. a jak byli po piticku bujari, tak rozhazovali, jsme nemeli dostatek lovaku na vlak, a tak jsme to utratili za pivo do kelimku a sli sbirat pred vchodem na obrubniku vajgly a dumali, co dal, a vejpitci v sackach i monterkach zevnitr nam chodili prubezne prispivat penezi, az jsme za par hodin mohli vyrazit alespon na hranice .. kde nas sice chytli fizlove, pac jsme si ten listek stejne nekoupli, ale to chce, nezapomeneme!
YARRDESH --- 20:39:30 14.12.2016
corgon se dal. nevis-li rano co s zivotem, ve vecerce ho jako kdyz najdes. cena mirna, ze na nej po predchozi noci drobny vyhrabes, ucinky zname, nikterak extra-vrazedne na skale odpornosti, a tak se nahle v cizim kraji citis celkem spokojen, ze jsi boj se svoji neznalosti a obludnou neschopnosti v zaplave cizokrajnych slovenskych lahvacu uplne neprohral. jinymi slovy : ac v praze stavis oltare malym domacim pivovarum, v tadzikistanu budes za nalez europiva nakonec rad. a prodavac se ti nevysmeje za zlatyho bazanta...
SAMMAEL --- 17:47:13 14.12.2016
NPYRIN: Pivo Corgoň. Brr. To dokonale vystihuje rčení, že chlastat, když ti to chutná, není žádné umění. To opravdu není pivo pro amatéry, ale pro vyšší ligu :-)
NPYRIN --- 10:02:29 14.12.2016
Hlavním slovenským železničním uzlem se určitě nevyplatí projet bez povšimnutí. Tady je report.

Bratislava hlavná stanica: Poklidná šotoušská svatyně | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=9018