Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Vitarianstvi aneb raw food (life food)
PUFFY
Zkusenosti, nazory, rady,..... - proste cokoliv vas napadne
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
PEEDIA --- 17:21:29 30.9.2015
ma nekdo prosim tip na sladke raw kulicky s makem? (mak jako hlavni ingredience) diky moc!
KALICOR --- 19:32:48 9.9.2015
HORST_FUCHS: telo se rysuje podstatne lip na raw, s pribiranim tezko rict, mam stable 65kg od dob masa, vegetarianstvi i veganstvi :)
KUBIS_IN --- 11:06:17 9.9.2015
HORST_FUCHS: ne ze bych chodil do posilovny, ale kazde rano cvicim jogu, delam kliky a svaly i vaha mi rostou pekne na ciste Raw strave, skoro jako kdyz jsem driv chodil do posilovny a jedl klasiku.

Klicem k uspechu jsou u mne denni smothicka ze zelenych listu, hlavne divokych(pampelisky, koprivy, bodlaky atd).
CAMPANELLA --- 19:43:06 2.9.2015
AIM_FREEMAN: no to by sedělo - ne že na to moc věřim - ale jsem blíženec a i tak mám ploblém s tim se nějak dát do cajku natož s něčim tak lehkym
AIM_FREEMAN --- 11:30:47 31.8.2015
CAMPANELLA: Taky mi na tom intelektuálně-sedavý aktivity nejdou. Raw hodně podle ajurvedskyho systému budí vátu (vítr) a kort pro lidi který už jí maj i tak dost vysokou a jsou pak rozbzíkaný to pak neni vhodný. 100 pro raw fakt imho neni pausalne vhodny pro kazdyho v kazdy rocni dobe ani v kazdem podnebnem pasmu. To ze na tom nekdo zazracne prosperuje a jede jak turbo holt neznamena, ze to takhle pojede kazdymu.)
CAMPANELLA --- 11:34:31 27.8.2015
Prosim Vás.. jak to máte s raw a učením?? Já prostě musim ulovit něco, co mě uzemní (houska, tofu..) a pak jsem teprve schopná se soustředit - platí to i pro psaní seminárek.. Na raw jsem prostě šíleně neproduktivní, už mě to nebaví furt střídat - jak to máte vy? možná... trochu... pomáhaj ty raw dorty - ale jinak nic - po melounu prostě nic nenapíšu - koukám z okna žádná dispiclína
PUFFY --- 10:33:58 26.8.2015
JAYBEE: Velmi souhlasím. Jednak ty hogo fogo ceny ve spoustě podniků nebo to vytrácení principu jednoduchosti, souladu s přírodou a mnoho dalších věcí. Nejhorší je dopad od těch oslů co mají iPhone, který vyrábí v Číně otroci, oblečení mají z přírodního materiálu, které vyrábí otroci v jiné zemi a suroviny pro jejich jídlo jim denně dováží letadla přes celou zeměkouli a mají plnou papulu řečí o tom jak jsou ekologičtí a pro svobodu všech lidí a rasovou rovnost :-)
AIM_FREEMAN --- 18:06:15 24.8.2015
JAYBEE: Já vcelku souhlasím, ale ty gourmet vyfikundace vnímám prostě jako otevřenou vstupní bránu..aby o tom lidi vubec zacali uvazovat..:)
JAYBEE --- 16:04:18 24.8.2015
PHUSHI: Naprostý souhlas. Když dnes před někým vyřkneš "raw" tak ti hnedle řekne "jooo, to jsou ty dortíky a sušený burgry a cuketový špagety a bla bla bla bla a to bylo v televizi". Když se s takovým člověkem dám do řeči a osvětlím mu že vitariánství může být hlavně o jednoduchosti stravování a že mnohdy můj jídelníček vypadal "ráno dvě jablka, v poledne salát, odpoledně hrst ořechů, večer hlávka salátu, nebo šťáva z něj" tak mi bylo odpovězeno, že co jsem prý jedl, že jsem z toho nemohl být živ, že to je blbost, že si přece nebudou upírat ty chutě. Když jim na to člověk řekne, že s vitariánstvím, přichází i zmenšení objemu potravy i větší jednoduchost a v mém případě i příklon k jednodruhovosti pokrmů a postupen času příklon k pravidelným půstům, tak jejich zájem o další pokračování v rozhovoru spíše mizí, protože to už zavání sluníčkářstvím. Když se nemluví o úžasných dortech z hromady ořechů a datlí a o jídlech jejichž příprava trvá třeba dva dny, tak to pro mnohé není zajímavé, vždyt jídlo se musí "zprocesovat" než se dá jíst.
Na to, že má vitariánství v Česku vcelku už mnoho let pevné kořeny, mnohdy právě mezi těmi “divnáky” všeho alternativního druhu, je vývoj v té populární rovině, opravdu nezáživný a pro mě fakt smutný. Místo podstaty zdraví, se lidé ženou za recepty, chutí a barvičkami. Místo jednoduchosti, se ženou za jedinečností. Místo prostou chutí čerstvé plodiny, se ženou za multichutí kombinvaných poživatin dovezených přes půl světa.

A přesně jak jsi sama viděla na raw festu, tak i já si všímám, kdekoli se syrová strava objeví, jakoby šla proti podstatě jednoduchosti syrového stravování. V zemi kde se vítalo chlebem se solí, jakoby prostý natrhaný hlávkový salát zakápnutý citronem byl něčím nevhodným k nabízení k jídlu. Já si tedy na takovém salátu dokážu pochutnat jako dříve nad svíčkovou od maminky.

Podobného si všímám i u veganství, kde se nálepka "vegan" užívá jako jakési zaříkávadlo. Jako by vše s nálepkou vegan, bylo požehnáno dokonalostí… ovšem spíše tomu tak není, jak se poslední roky přesvědčuji. Sice se bandy cácorek, co pečou jednu veganskou buchtu za druhou a tu cupcake a tady brownie a tadyhle vegan pizza a tuhle vegan to a tam zas tohle, snaží a baví je to, ale dělat z toho takovou vědu, co mnohdy předvádějí… no nevim. Básnit o jedinečných ingrediencích podporující to či tamto, když po snědení jednoho kousnu člověk nepozná víc než to, že právě snědl kus buchty, mi přijde směšný. Místo aby se z veganství utvářelo něco naprosto snadného, co se dá bezproblémů provozovat v našich podmínkách a netřeba k tomu tučné platy,něco čim si člověk může zjednodušit život, tak se furt hraje na jedinečnost a v podání některých prodejců i domnělou složitost. Ano beru, jedinečnost prodává, kéžby ale mnozí z těch “jedinečných” aspon opravdu uměli péct a vařit a pracovat se surovinami a když už mají vynikající výtvor, tak jej aspon umět naservírovat. Ne že mi naservírují jedinečný oschlý koláč, co doslova volá “zab mě, zab mě”, nebo super poloprázdný wrap s pochybným sosem za nehorázný peníz, kterýžto, po prvním kousnutí,mám chut vmést do tváře té, která mi jej, mezi čučenim do displeje mobilu a čučenim do displeje mobilu, donesla (má zkušenost z Momentu, z kterého jsme s přítelkyní odcházeli opravdu znechuceni a otráveni jako snad nikdy odnikud jinud :D Slečna sice uměla básničky o tom co tam mají, ale to co přinesla bych nedal ani psovi )
Přijde mi, že se hraje na “vega”, “raw” , prostě proto, že to přitáhne zraky jedinečnosti chtivých čtenářů, kuchaříků a jedlíků. Neupírám této vlně, že přitáhne mnoho lidí, kteří změní své návyky, to je super… Chybí mi ale nutná umírněnost, kterou naše společnsot tak moc potřebuje. Měl jsem za to že s čistotou jídla přichází I rozjasnění myslů, tak jak jsem to sám pocítil, ale jak se přesvědčuji, záře jedinečnosti je silnější než uvědomění si potřeby skromnosti.
Mám svůj vyhraněnej názor a tak prostě hejtuju, navíc mám i takové období hejtu…asi po té co se objevilo dalších nekolik prodejců jedoucích na vegeraw vlně….a asi ze mě mluví I kus závisti, že to nejsem já kdo se veze, když jsem před lety měl takový záměr, ale v té době mě okolí dokonale odradilo, protože tu vegeraw nebylo ještě v televizi, tudíž to nebylo nic dobrého…a ted to dělá každej druhej, co si ještě před půl rokem dával k večeři čtyři párky a rohlik. No berte to tak že jsem se tu chtěl asi jen vykecat… pobrečet :D

TORUVIEL:
Ono to “jít proti proudu” mi dříve zaručilo klídek, nikdo mě neobtěžoval zcestnými dotazy na raw dorty a sušešný burgry, který mě naprosto nezajímaly. Být ten “divnej” týpek co pije jen šťávy a jí jen saláty a do toho sem tam nejí vůbec, odrazovalo ty, kterým rozvoj osobnosti ve smyslu poznávání vlastní duše a hledání klidu skrze jednoduchost stravování a poznávání proudění energií v těle, nic neříká, a zároven to přitahovalo ty, kteří naopak rozuměli tomu co dělám a měli zájem o sdílení vzájemných zkušeností. Od vegan/raw boomu, se situace změnila. Dotazy na dorty a hloupý dotazy typu “když spařím brokolici tak je furt raw?” a “jsou tyhle pražený mandle raw?”, mě už začaly doháněk k vnitřnímu šílenství z poznání, že lidé kolem mě, nemají ani základní znalosti o poživatinách se kterými přijdou do styku. S většim množstvím těch co se ptali na blbiny se snížilo množství těch, kteří chtěli sdílet zkušenosti, jakoby se ukryli, a to samé jsem udělal i já. Nemám zájem o sdílení s člověkem, který nemá zájem se vzdělat v základech o plodinách, které mu přicházejí na stůl, koho zajímá jen výsledný raw dort, bez znalostí odkud pochází ingredience a jestli náhodou takový raw dort není eko obdobou hovězího stejku. Hovory s těmito lidmi jsou velice vysilující, jelikož jasně cítíš, že jim nejde o myšlenku, ale o produkt, kterým by ukojili své chutě, o nic víc ve většině nejde a málokdo v syrové stravě nakonec nalezne i cestu jak se závislosti na chutích zbavit, přitom právě syrová strava k tomu dává nejlepší možný základ.
Poznal jsem jak jsou lidé líní cokoli zjištovat na vlastní pěst, jak jsou líní poznávat na vlastní tělo co která substance, kterou s potravou přijímáme, dělá. Chtěj to hned, na stříbrném podnose nejlépe. Proto jsem odbočil z té cesty, šel si po své. Poslední dva roky, jsem použil své, syrovou stravou, pročištěné tělo, jako testovací polygon a poznával jsem jak co na mě působí, at už je to živé, nebo mrtvé, vegan či nevegan. Dělám co mě baví, poznávám sám sebe, své vrcholy i dno. Osobně se nepotřebuji vyčlěnovat abych byl jedinečný, ale spíš aby si mě nikdo moc nevšímal. V průběhu svého života poznávám, jak vše čeho se dotkne kouzelná “hip/pop/cool/in” hůlka, pomalu (někdy hodně rychle)ztrácí svou podstatu, která je znásilnována davem prahnoucím po nečem novém a jedinečném, z čehož se jedinečnost postupně vytrácí. To se dá pozorovat jak u směrů stravování, tak v hudbě, umění, filmu, životním stylu (hit posledních několika let “náplavka” – dlouhý roky jsem tam chodil pro kus kvalitního klidu uprostřed Prahy, dneska je to místo kterému se vyhýbám, jelikož nemám zájem chodit ve střepech, chcankách, zvratkách, mezi potácejícíma se holkama, keré ztratili svou přitažlivost dvě lahve vína nazpět.) … Takže ne, nepřestal jsem proto že bych už nemohl být ten jedinečnej, ale proto, že chci mít klid a spíš nechci být spojován s boomem který, dle mého, má neštastný směr, směr do zdi. Silnej proud neni pro mě, mám radši malý bystřiny :D


ROSADKO:
Kéž by za tou vlnou “in” bylo i hlubší poznání než dorty a cuketový špagety. Ale souhlasím, aspon něco. Asi opravdu nejsme ještě na vnitřní změnu připraveni, a proto mě to asi i tak štve, ale to je můj osobní vnitřní boj. Stejně, nejvíc co mi chybí na téhle vlně, je jednoduchost, která se v syrové stravě skrývá. Drásá mě, že ze syrové stravy si někteří její “prducenti” dělají téměř “know how”. Já jsem prostě nenapravitelný sdíleč a když někdo dělá z cuketových špaget něco tajuplého, tak je pro mě k smíchu a že takových vtipálků mě už rozesmálo. Znáš ty motivační foto cinty - foto hromady ovoce a pod tim "original fast food" ? Na netu to lajkne každý druhý. Když jim ale řekneš že to je ta podstata syrovosti, tak řeknou že to by je asi nebavilo, nebo že z toho přece nejde být živ....



Sám jsem lump hejterskej, nebrat mě moc vážně ;)
UV_CAT --- 11:45:52 21.8.2015
23.8., 11-22H, KOKOSOVÝ MEJDLO NA VYŠEHRADĚ, PŘI ČAJOMÍR FESTU
Kokosový mejdlo — High Vibe Tribe
http://www.highvibetribe.eu/kokosovy-mejdlo/
https://www.facebook.com/events/702617663201644/

Ve skrytu zeleně pražského Vyšehradu se těšte na další vědomý mejdlo, tentokrát v rytmu mladých kokosů! Proběhne v návaznosti na Čajomír fest ve velkém šapitó stanu uprostřed louky a zažijete tady zábavné aktivity pro děti i dospělé, bubnování, skvělou taneční hudbu v podání DJ Madam Lily a dalších třech DJs, ochutnáte výborné jídlo a pití od Missue, dáte si raw zmrzlinu, čeká na Vás křest kokosové knížky a závod na kokoběžkách. Necháte si nakreslit si na obličej nový obličej a hlavně potkáte krásné lidi! A máte-li děti, tak pro ně máme taky program!

Celodenní vstupné je 200 Kč.