Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Vitarianstvi aneb raw food (life food)
PUFFY
Zkusenosti, nazory, rady,..... - proste cokoliv vas napadne
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
GAF --- 19:12:45 25.6.2011
Tak mě tak napadá, dost možná v souvislosti s tím Septeragram #4

Když se tak zamýšlím, proč teda vůbec jí lidi jídlo tepelně upravované, napadá mě jediný a vlastně i nejjednodusší důvod: prostě protože nám to tak chutná.

Takže asi někdo někdy kdysi, když ještě vařit jídlo nebylo in zjistil, že tepelně upravený jídlo chutná líp - lepší chuť - lepší... vyhovění tělu? A právě o potřebách těla mluví ten zmiňovaný i jiné další příspěvky.

Otázka pak je, jestli už tenkrát ten "někdo" dělal blbě stejně, jako kdyby někdo zdůvodňoval denní konzumaci 500g brambůrků tím, že energie jako energie...

Na závěr svýho zamyšlení bych tu rád řekl ještě ale, že jsem se tady u Vás setkal hlavně s přístupem: zkusila jsem to, funguje mi to - nejspíš kvůli tomu a tomu a tomu... dělá mi to dobře, klidně si to vyzkoušej a řekni. Což je DOBREJ přístup. A taky napovídá o rozpoložení lidí na rawu. (narozdíl od jiného častého přístupu typu "musíš to tak dělat nebo tě kuchnu za bezvěrectví-a-drž-hubu-a-nezjišťuj")
URZA --- 19:16:52 21.6.2011
BAHNIX: "paveda" je oznaceni pro nauku/metodologii, ktera nepouziva vedeckou metodu, ale cerpa z kreditu vedy tim, ze se snazi pouzivat cizi slova, teoreticke zaklady a zduvodneni. Cimz v "prostych lidech" muze vzbuzovat dojem ze to ci ono je "vedecky podlozeno", cili ma podobny potencial funkcnosti a spravnosti jako jine vedecke vysledky. (Ymladris)
BAHNIX --- 10:57:33 20.6.2011
Ahoj, snažím se právě přejít na syrovou stravu, takže teď čerpám informace, kde se dá a chci se s vámi podělit (filtr mlčí) o tato videa..a především o toto jedno
Septegram #4
http://vimeo.com/13429998

já teda přispívám:)
??? --- 19:52:35 9.6.2011
JARU: pri zavarovani nemusis pouzivat cukr, natoz pak rafinovanej;)
IRO --- 22:15:11 7.6.2011
tak jsem dneska udělal něco jako avokádovou pomazánku, kterým jsem ale snědl samotnou, byla moc dobrá :-)
přibližný recept:
1 větší avokádo
1 menší cibule
3-5 stroužků česneku
2 rajčata
pepř, sůl - jak kdo chce, kdo nechce nemusí
šťáva z půlky citrónů
mleté lněné semínko
arašídy
-> promíchat lžičkou a sníst :)
URZA --- 13:41:36 7.6.2011
Leto je tady, tak ja jdu zase do vitarianstvi :) Predbezny plan je zustat na raw do zari.
JARU --- 16:15:39 3.6.2011
Já zeleninu uskladňuju jen v ledničce :-))) Jím ji jen čerstvou, jako salát, nebo jako šťávu - maximálně ji suším a pak přidávám jako koření do salátu.

A jasně - dej na svůj instinkt - to je to nejlepší, co můžeš udělat. Já jím vlastně celý den a je mi úplně jedno, jak se stravuje kolegyně vedle mě...:-)) Já jsem svěží a ona po obědě sotva drží oči...kdo je na tom líp?
GAF --- 12:38:35 3.6.2011
Jak se dá vlastně v souvislosti s Vitariánskou filozofií uskladňovat zelenina?

Mimochodem včera jsem měl zaseklý žaludek a pak vždycky po ránu musim dávat hrozně pozor co jím a vůbec přes den, jestli si chci užít normálního stavu. Tak jsem dal na instinkt a snědl defakto jenom hodně strouhaného kokosu (defakto, protože ještě hodně tvrdý kus vyschlého chleba a čaj). A v pohodě. Ten chleba s máslem a hermelín mi zhořkly v puse, tak jsem to nejedl. Začíná mě to bavit. Co je mi po tom, co by mi kdo řekl o pravidelné výživě nebo teplém obědu dle tradice, když můžu jíst to, co mi prostě dělá dobře sám od sebe.
JARU --- 12:26:33 3.6.2011
S tímhle naprosto souhlasím - zavařováním se ovoce zabije, nehledě na to kolik rafinovaného cukru se tam nacpe. :-) Ale sušené ovoce je mňamka. Je jasné, že v zimě není takový výběr, ale dá se to, mívám v zimě jiné chutě než v létě. Jím více zeleniny.
JARU --- 12:23:46 3.6.2011
Taky tě zdravím :-) ... já jsem na to nepřišla hned, ani jsem se to nikde nedočetla - tohle mám vypozorované na sobě. Jen prostě předávám dál SVÉ zkušenosti, jak to působí na mě. Každý jsme jiný a na někoho jiného tohle kombinování nemusí mít vůbec žádný vliv. Za chvilku začne melounové období - meloun já nikdy nekombinuju s ničím - taky se to v knížkách radí. Ale vím, že jiní vitariáni ho jedí v ovocném míchaném salátu s ovocem a nic se neděje.