Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
ZEMINO --- 22:39:07 23.10.2015
TABBY: já teda na švestková povidla dávám půl kila cukru a 3dcl octu na 5kg švestek..a tou směsí ocet + cukr proliju pokrájené švestky den předem
na hruškové mám psané v notesu cukr podle potřeby,ale spíš jen koření.. nedělám je ale v tom pomalém hrnci
WERKA --- 23:54:41 16.10.2015
TABBY: Já do povidel přidávám cukr, až když jsou skoro hotová. Dělám povidla v troubě pomalým pečením, dodělávám na sporáku za častějšího míchání, ale to tak posledních 20 - 30 min. Cukr přidávám právě v této etapě a ochutnávám... Jinak oproti uvedenému receptu dávám do povidel ještě velkého panáka (nebo dva) octa a větší špetku soli (oboje hned na začátku). Švestková povidla máme dobrá, jablečná jsem letos dělala poprvé, tak uvidím.
TABBY --- 22:23:48 15.10.2015
Rada bych v pomalem hrnci vyrobila hruskova povidla. Zatim se odrazim od prispevku Trissie. Akorat tapu, jak s cukrem. Pridavat? Kolik?
KAERI --- 15:28:53 7.10.2015
Děkuji všem! :)
TABBY --- 12:12:29 7.10.2015
Platkujeme, pechujeme, stavu slevame. Pouzivame celou zimu na strudly a zemlovku.
(A ta slita stava - mnam!)
RAHANUR --- 11:34:25 7.10.2015
taky je dobré ty jablka zalít moštem pokud máte..a nahoru trochu skořice. Jednou jsem zalila karamelovým sirupem..jen slabým..to je ne moc sladkým a taky to bylo výborné

BALAENA --- 10:42:40 7.10.2015
KAERI: zavařuju plátkovaná jablka, jen naplátkovat a upěchovat do sklenic, vodní lázeň a nad víčko. při tom zavařování to pustí šťávu, ze sušších odrůd jablek jde pak dělat i štrůdl, z těch šťavnatějších je po tomhle zavaření skvělá náplň do žemlovky, štrůdl by ale už asi moc protékal
??? --- 9:29:07 7.10.2015
KAERI: 2) bez cukru; s nahříváním sklenic se rozhodně neobtěžuju; zavařím ve vodní lázni, která sahá nad víčko (není tam žádný nálev ani nic, čím bys mohla potom dosterilizovat víko)

1) a jde zavařit i jen jablečný rozvar bez cukru, jako náplň do koláčů.

Jo a letos jsem zjistila, že když náhodou při rozvařování ty jablka trochu chytnou, tak to není ztraceno, moje se jen zkaramelizovaly a byly sice tmavší, zato o to lepší :)
KAERI --- 9:25:02 7.10.2015
???: 1) Super! To jsem chtěla slyšet! :)

2) Takže, chápou správně? - Nakrouhám, nacpu studené do sklenic, (bez cukru, bez ničeho?), sleju nebo nesleju šťávu, zavřu sklenice (nahřáté předem v troubě?) a zavařím ve vodní lázni?

Omlouvám se za případnou stupiditu dotazů, ale jsem de facto zavařovací panna :)
??? --- 9:20:59 7.10.2015
KAERI: 1) ano, je to skvělé! teda já bez rozinek a trvanlivost neznám, protože nejpozději do půl roku to sežeru sama :-)

2) ano, jde to, naše rodinná tradice velí při pěchování slívat šťávu a zavařovat na sucho, ovšem Balaštík nic takového neuvádí, tak jsem letos byla líná a zavařila prostě upěchovaná neslitá. Čas si nepamatuju, musela bych se ti doma podívat.