Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 20:01:15 30.6.2015
???: nakonec mi bylo líto ty třešně mrazit a uvařila jsem je samotné. Měla jsem mix hodně tmavých a normálně červených, marmeláda je dobrá a má krásnou barvu :)
???: v sobotu vyrážím do trhu pro další třešně, tu musím vyzkoušet ;)
MAR_TINA --- 11:25:39 30.6.2015
BONEMINA: tak to asi vyjde :), navíc ta želíruje sama
BONEMINA --- 11:22:35 30.6.2015
Myrobalánovou s 3:1 určitě budu dělat i letos, byla naprosto výtečná do vánočního lineckého. Ale tohle by měla být speciální kyseloangreštová. Pro člověka, který rád chroupe polonezralé angrešty, syrovou rebarboru nebo citrony, takže každý gram cukru navíc je nežádoucí.
MAR_TINA --- 11:19:13 30.6.2015
BONEMINA: ostře kyselá a boží mi vyšla špendlíková teda mirabelková nebo co to je :) v poměru 3:1. Navíc může regulovat abrvu pomocí výběru plodů od žluté po temně červenou.
BONEMINA --- 11:17:30 30.6.2015
MAR_TINA: Právě pořádně kyselé marmelády bych chtěla docílit :)
MAR_TINA --- 11:13:02 30.6.2015
BONEMINA: jo, funguje. Ale u kyselých druhů ovoce bude výsledkem kyselá marmeláda, překvapivě :) Na sladké - třesně třeba funguje dobře.
BONEMINA --- 10:59:09 30.6.2015
Máte někdo zkušenosti s tímhle želírovacím cukrem? 4:1 jsem zatím nepoužívala. http://www.labeta.cz/zelirovaci-cukr-4-1-64
TABBY --- 10:38:23 30.6.2015
???: To zni dobre. S badyanem delam ostruzinovou...

Jinak teda - rybizu nemajic - jsem spachala s tresnema:
ciste tresne
tresne a jahody
tresne a jablko
tresne, jablko a vanilka
tresne, jablko, jahody a vanilka

Tak jsem na to zvedava, jestli neco z toho bude uspesna kombinace :)
(Ta jablka jsem tam davala na vylepseni konzistence. Najak kdyz to clovek nedusi do mrtva, tak jsou tam i po dukladnem propracovani tycakem spis kousky, chybi takovy ten jemny zaklad.)
??? --- 10:33:21 30.6.2015
TABBY: ja delala vcera, jednodruhovou a pridala jsem "sladke koreni" - jen kousek badyanu, "cejlonske" skorice (meli tu na trhu pred vanoci, chutna trochu jinak nez klasicka a je dost aromaticka, vanilkovy lusk a par hrebicku. mene cukru a dve lzicky citronovky (citron nebyl) a zatim vypada, ze ma uspech, takze jdu shanet lidi s prebytkem ovoce :D
MRNOUS --- 23:03:31 29.6.2015
WERKA: podle Balastika (knizka o konzervaci ovoce) by to mělo jít, za dodržení určitých podmínek, viz příloha .. ale nemám chut experimentovat, ani prolézat půdu a hledat prádelní hrnec a teploměr (babi to někde má, když před mnoha a mnoha lety zavařovala) a nemám žádné zkušenosti , tak snad mi tu někdo poradí jak na to třeba v té troubě .. a nebo bude babi bez třešnovýho kompotu :)

[//i.nyx.cz/files/00/00/13/97/1397960_962f200c8dad1ac54693.jpg?name=kompot.jpg]