Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
BONEMINA --- 19:00:47 17.12.2014
SANTAL: Skener tu nemám, ale zkusím to s foťákem. Nebo jestli je někdo pražský ochotný to naskenovat, půjčím.
MIST --- 15:52:57 17.12.2014
ZEMINO: tak ja neznala ten peceny caj, ted uz chapu a otevrel se mi svet dalsich moznosti, diky
SANTAL --- 9:09:49 17.12.2014
BONEMINA: A nešlo by to naskenovat jako dárek pro nás všechny? Prosím...
ZEMINO --- 8:52:38 17.12.2014
MIST: no myslela jsem,že k němu přidáš nějaké ovoce..stačily by jablka..když jsi psala,že cukr zesklovnatěl,tak by mohl při zahřívání se rozpustit a pak tě už nic "nepořeže".
BONEMINA --- 23:37:39 15.12.2014
Jo a ještě je tu poznámka, že na varenje se dá použít jak cukr, tak med, ve stejném poměru jako cukr.
BONEMINA --- 23:35:45 15.12.2014
Jasné :) Je to 99 receptů a za každým receptem je i nějaký cvik s kuchyňským náčiním, aby člověk ty kalorie ze sebe taky trochu dostal.
A recepty tu jsou, dokonce na jahodové, višňové, malinové, meruňkové, melounové, hruškové, pomerančové a citronové.
Zrovna višňový recept je ale poněkud odbytý:
1 kg višní, 1,5 kg cukru, 150 ml vody
Višně přebereme, omyjeme ve studené vodě a odpeckujeme. Do hrnce vsypeme cukr, přidáme vodu, zamícháme a přivedeme do varu. Do vařícího sirupu dáme višně a vaříme, až je "vareňje" hotovo.

Podle jahodového receptu: Že je vareňje hotové poznáme, jestliže kápneme sirup na misku a kapka se nerozteče, nýbrž si uchová tvar. Kromě toho ovoce nevystupuje na povrch, ale je rovnoměrně rozloženo v sirupu a je průzračné (to bude asi platit jen pro ty jahody, pro višně ne). U jahod se píše i o tom odstání. Jsou-li zahradní jahody velmi šťavnaté, dáme je před zavařováním na mísu, zasypeme polovinou cukru připraveného k zavařování a necháme 5-6 hodin stát na chladném místě. Potom vyluhovanou šťávu slejeme, přidáme do ní zbylý cukr a uvaříme sirup, aniž přidáme vodu.
RANDOM_NIGHT --- 23:24:32 15.12.2014
BONEMINA: Já jsem byla letos strašně hodná, můžu si ji prosím okopírovat?
BONEMINA --- 23:12:37 15.12.2014
Mám tu nějakou knížku receptů sladkostí ze Sovětského svazu, vydal to svého času klub přátel SSSR jako neprodejný vzorek, jsou tam celkem zajímavé recepty od pobaltských po dálný východ, nějaké varenje tam určitě taky bude. (Z hlavy si vybavuju jen křenový kvas a to je spíš do jiného vlákna :) )
MAR_TINA --- 22:18:00 15.12.2014
se zavařováním višní mám bohaté zkušenosti, výborně nám plodí strom celá léta.
Obecně chtějí ovoce a cukr v poměru 1:1 - 2:1, při klasickém postupu jen s cukrem tečou, ale jsou výborné, na tuhou mazací marmeládu chtějí silný želírovací přípravek.
SHADOWALKER --- 22:15:20 15.12.2014
MIST: Pokud si to dobře pamatuji, tak to višňové se dělalo v poměru 1:1 višně cukr. Višně se v hlubokém plechu zasypaly polovinou cukru a nechaly se několik hodin "prosladit". Pak se zbytek cukru svařil se sklenkou vody na sirup a do horkého sirupu se vmíchaly višně i s puštěnou šťávou a celé se to chvilku převařilo. Ale upozorňuji, že postup tahám z dětské paměti, kdy jsem jednou sledovala tetu jak to dělá. Pokud bude někdo chtít opravdu recept, tak zkusím od tety vyzjistit.