Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
SARKALINA --- 12:53:23 30.9.2014
MAR_TINA: tak uz mam po, hodila jsem je nakrajeny na pulky do hrnce s vodou, dala varit..po vystydnuti jsem odstranila jadrince, rozmixovala (i se slupkama), pridala cukr (na 1.5 kg kdouli asi 0.5 kg cukru), stavu z limetek, skorici, kardamom, hrebicek, muskatovej orisek, jeste kratce povarila a po naliti do sklenic jsem to zakapla tulamorkou..tak jsem zvedava, co tu za mesic najdu .-]]]

bohuzel jsem je spotrebovala vsechny, takze pradelnik zaplace. nicmene musim uznat, ze vune nadherna, octomilky a vosy se tu muzou zblaznit (jdu je vyhnat)

kazdopadne - tak tvrdy mi neprisly, mozna jsem dostala nejakou specialni odrudu? anebo dobre nabrousenej nuz?

dik a recept na ten syr urcite uvitam, to je ten z mandli?
AIJA --- 12:43:31 30.9.2014
MAR_TINA:
Mám dojem, že je známá dávala do mrazáku a pak teprve zpracovávala. Ale možná si to pletu s něčím jiným...
MAR_TINA --- 12:40:34 30.9.2014
AIJA: sklidit, jakmile začnou jít od stopky. Ony opadají a začnou hnít, nedají ti šanci čekat. Maj se prý sklidit a den dva nechat v teple dozrát, položené na lísce vedle sebe, stopkou dolů. Ale spíš se rozjede hnijtí u napíchaných plodů. Prostě jsou tvrdé a pracné.
AIJA --- 12:38:47 30.9.2014
MAR_TINA:
Nemají se nechat přemrznout, aby se líp zpracovávaly?
MAR_TINA --- 9:36:24 30.9.2014
SARKALINA: kdoule dozrávají, čekají mě koncem týdne. Budu teprve něco testovat, loňské pokusy nic moc. Jako výsledek dobrý, ale ta pracnost! Mám želé a marmeládu - má smysl méně sladit, přidat citron a vznikne tuhá velmi voňavá hmota i bez želírovacích přípravků, ale jsou strašlivě tvrdé, oloupat je a odšťavnit bylo peklo.
Letos zkusím kdoulový džem a sýr, zjednodušený recept vyšel v apetitu (snad září), kdyžtak může přes den vyfotit. Ale to loupání a ždímání, to je na dva dny.

Nadbytek doporučuju nakrájet na plátky (motorovou pilou...) a usušit a dát do prádelníku.
SARKALINA --- 8:34:35 30.9.2014
MAR_TINA: pristaly u me kdoule, tak jsem si rikala, ze urcite budes mit nejaky zkusenosti.. osvedcil se ti nejakej recept? idealne neco rychlyho/chutnyho. dik
WERKA --- 10:20:21 22.9.2014
???: Já vlastně jablečnou přesnídávku dávala místo tekutiny do nějakých pseudomuffinů
??? --- 6:01:49 22.9.2014
ANNNA: zamrazit do nanukových tvořítek - jablečné nanuky rulez!
použít na pečení místo oleje - třeba do banánového chleba.
SANTAL --- 23:41:44 21.9.2014
A ty piškoty omočit v rumu a navrch pořádnou čokoládu, mňam :-) Kromě dortu jsme dělávali i jako poháry...
BALAENA --- 23:31:06 21.9.2014
ANNNA: pokud by to bylo moc řídké na plnění buchty, dej to žávesově navrch ;)
kynutý těsto rozplacatíš na vymaštěnej plech, potřeš tím jakopovidlím a posypeš drobenkou (lépe skořicovou, ale ani bílá neurazí) ;)