Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
MAR_TINA --- 10:25:55 4.12.2013
SQUZZA: řeknu to takto : čím déle, tím lepší, čím nižší teplota, tím lepší. (Naši předci to vařili tři dny ve třech kotlích ;))
SQUZZA --- 10:20:39 4.12.2013
koukam tady na recept na povidla od NATHAELEN a pecou se pri 50° dlouho
na internetu jsem nekde nasla recept na povidla co se pecou pri nejakych 150°-180° vzrayne kratsi dobu... reakce na to byly spis kladne, ale taky se nasli taci, kterym se to spalilo...

nemate zkusenost? potrebuju je dnes udelat bud v troube nebo na sporaku a stravit u toho samozrejme co nejmin casu :] muzu to taky udelat pul na pul, nejsem si jista, jestli jen hrnec nebo jen pekac pojmou to mnozstvi hrusek co tu mam....
MAR_TINA --- 12:23:13 3.11.2013
máte někdo zkušenosti se zpracováním kdoulí?
Chci se pustit do marmelády, pak nějaké povařit a použít na sladké pečení a možná spáchat želé a kdoulový sýr http://myfrenchcountryhome.blogspot.cz/2012/10/in-autumn-making-quince-jelly.html
Ale zajímají mě záludnosti a že určitě budou. přinejmenším, že jsou ty kdoule děsně tvrdé a špatně se krájí.
SANTAL --- 19:19:39 17.10.2013
TABBY: Mám za to, že pro chuť. Já dávám lžíci na kg. Jednou jsem zkoušela jiný recept, bylo ho tam hodně a fakt to nechutnalo.
MAR_TINA --- 17:07:36 17.10.2013
TABBY: 1) nevím, nedávám. Loni ani citron a ni ocet
2) citron jsem dala letos cca 1/2 hod před koncem kus kůry povařit a šťávu z jednoho malého na jeden velký hrnec. Hezky to ovonělo a vypíchlo chuť.

Na tuhnutí a konzervaci to nemá účel, povidla jsou tuhá a samokonzervační.
TABBY --- 15:53:46 17.10.2013
Dotaz: proc se dava do povidel ocet?
Dotaz c. 2: lze ho nahradit citronem?
ANNNA --- 18:38:27 15.10.2013
SANTAL: Já bych uvažovala. Máme relativně novou a dost pidi kuchyň, takže myčka by znamenala větší přestavbu. Krom toho muž je poměrně výrazně proti, a fakt se snaží a meje :)

Ale až dojde na rozšíření kuchyně, tak o myčku bojovat budu, to zase jo...
SANTAL --- 17:45:13 15.10.2013
ANNNA: A neuvažuješ? Hned si napíšeš slevu 1600,- za hrnec :-)
??? --- 8:52:07 15.10.2013
MAR_TINA: ono se to dá (roztopit obyčejný zavařovací hrnec na běžném sporáku), ale hodně blbě se reguluje teplota, dost často překáží mřížka na desce (já používala dvoukruhovou zónu), manipulovat s teploměrem pod digestoří je oser... nakonec člověk stejně akorát odhaduje ty teploty podle množství a velikosti bublin a všechno dělá tak nějak na cca 90C.
MAR_TINA --- 8:31:37 15.10.2013
ANNNA: to ano, hodil. Jednak u ovoce jsou sterilizace a přesné zavaření fakt nutné. A obyč hrnec obtížně roztopíš na běžném sporáku. Bude stát přes víc ploten? Já mám pořád v oku tu naši bývalou obří zrůdu - ale ten byl nějaký plechový a dával se v dílně na kamna na dřevo.