Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 15:37:31 30.9.2013
TABBY: dýně tam dodá barvu a trochu to zjemní. Moc dobrá je. Jinak klasická marmeláda se dělá stejně, jen bez dýně a zázvor je volitelný :-)
TABBY --- 15:35:55 30.9.2013
???: A chutna to jak? Pomerancovou marmeladu mam rada, ta dyne mne tam drobet znepokojuje...
??? --- 14:28:29 30.9.2013
Marmeláda s dýní

1 díl pomerančů
1 díl citronů
1 díl muškátové dýně a nebo hokaida
cukr
zázvor


Upéct dýni celou ve šlupce, dokud se na šlupce nezačnou objevovat hnědé plošky. Muškátová je aromatičtější. Určitě tam ale patří nějaká hodně oranžová. Rozříznout, vydlabat semínka, vydlabat dužinu od slupky a rozmělnit ji na jemné pyré.

Pokud nemáte chemicky neošetřené citrusy, tak je natřít olejem, odrbat kartáčkem a pak omýt mýdlovou vodou, nebo něčím takovým. Škrabkou oloupat tenké plátky barevné kůry, nakrájet je na jemno. Dužinu s bílou kůrou nakrájet na kusy s nastrouhaným zázvorem (tak 30-40 minut). Rozmixovat na kaši, případně propasírovat, pokud to chcete hladké, zamíchat do toho dýňové pyré a slupky nakrájené na tenoučké nudličky. Přidat tolik cukru, aby vám to chutnalo a rozvařit - testovat želírování.
??? --- 13:42:06 30.9.2013
jo, cukety...
nakonec jsem dělala cuketový kompot podle tohohle receptu: http://recepty.vareni.cz/cuketovy-kompot/

Za mě - dobré, kyselé tak akorát, jen má trochu ocas po tom octu (příště zkusím experimentovat s kyselinou citronovou/citronovou šťávou), ovšem mladej se po tom může utlouct. A kdo jsem já, abych rozporovala způsob, jakým batole hodlá konzumovat vyšší dávky zeleniny :-)
Pomerančová tresť v tom není cítit vůbec, takže buď nedávat vůbec, nebo zkusit svařit s pomerančovou kůrou.
KACHNIK --- 13:20:46 30.9.2013
ZABITULKA: Já je zalila vodou, promačkala, nechala stát do druhého dne. Pak povařila s nějakou skořicí atd. Následně propasírovala a šťávu svařila s cukrem (1:1) a trochou kyseliny citronové. Někdo přidává ještě rum (1:1 a máme likér), vanilku, skořici...
KACHNIK --- 13:14:53 30.9.2013
FRENNET: Sousedka s cuketou dělá "směs na topinky", chutná to jako něco mezi domácí čalamádou a lečem. Základ jsou cuketa, rajčata, paprika a přidává houby + nějaké koření, uvaří, zavaří. Takže já bych šla asi tímto směrem. Jinak ve sklepě/lednici vydrží celá cuketa celkem dlouho.
FRENNET --- 20:09:19 29.9.2013
prosím Vás, dá se nejak zavařit cuketa? zamrazit ji nemůžu, páč mám mikromražák, takže tak to nepůjde
ZABITULKA --- 20:00:30 29.9.2013
prosim prosim, nekdo osvedceny recept na bezinkovou stavu? privezla jsem si z vyletu kosik bezinek...
MAR_TINA --- 15:31:41 26.9.2013
???: to taky. A zachová barvu. Jahodové džemy jsou bez ní hnědočervené hned, s ní sytě červené půl roku a hnědnout začnou až po roce.
??? --- 15:30:06 26.9.2013
MAR_TINA: tak ona ta citronovka zlepší želírování, pektin nějak líp funguje při nižším PH.