Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 10:43:55 31.12.2012
jojo, přesně tak. Trvanlivost nevím, myslím, že maximálně jsem našla jednu sklenici asi po osmi letech a byla použitelná :-)
KAROLKA --- 10:31:35 31.12.2012
aha, to je zajímavý, takže prostě napěchovat suché plátky jablek do sklenice a zavařit...
??? --- 10:20:19 31.12.2012
KAROLKA: nene, právě nasucho, žádná šťáva vevnitř. Pokud si dobře pamatuju, tak pak sterilovat 15-20 minut ve vodní lázni na 95C.

Moje "zavařovací bible" od Balaštíka uvádí ještě jeden recept (ale to bude spíš na "hutnější moučníky" než na štrůdl, kde potřebuješ suchá jablka, co nepustí šťávu):
na dno 0,7l sklenice 3 lžíce vody, jablka (nastrouhaná na hrubší kousky) utláčit 10mm pod okraj sklenice, přidat lžíci cukru. Sterilovat ve vodní lázni ohřáté na 90-95C 15-20 minut. Používá se k přípavě moučníků.
KAROLKA --- 10:16:13 31.12.2012
???: bezva, a jak se to zavařuje? Když jablka napěchuju do sklenice, musím to zalít nějakým lákem?
??? --- 10:14:16 31.12.2012
KAROLKA: ono to půjde i s těmi plátky, ale polámou se ti při pěchování. Pokud ti to nevadí, tak žádná křeč...
zavařujeme (teda spíš zavařovali jsme, jabloním už je 50 let a neplodí tak zuřivě, jako dřív, kdy se sbíraly tuny jablek) klasické kompoty, strouhaná jablka, jablečnou přesnídávku, sterilizované mošty... děda taky experimentoval s jablečným vínem, ale to byla jeho doména, to vůbec nevím, jak dělal...
KAROLKA --- 9:58:49 31.12.2012
???: Tak se poděl? Taky mám hodně jablek, a už mě nenapadá, co s nimi :)
já mám právě jablka na plátky, z tohoto strojku (mimochodem doporučuji :)
EZIDRI kráječ a loupač jablek od 575 Kč - Heureka.cz
http://kuchynske-krajece.heureka.cz/ezidri-krajec-a-loupac-jablek/
no a potřebovala bych to nějak zavařit....
??? --- 9:30:53 31.12.2012
KAROLKA: plátky taky nevím, u nás se vždycky zavařovaly strouhaný jablka. Základ je, pořádně napěchovat do sklenice a slít šťávu (nevděčná práce, otočíš sklenici vzhůru nohama, vrazíš tam pěst a slíváš do skleničky).
Pak ani nebudeš mít štrůdl rozmočený.
S babiččinými 50 jabloněmi máme spoustu zkušeností, co se dá s jablkama na zimu dělat :-)
VODOMERKA --- 8:18:15 31.12.2012
KAROLKA: platky nevim. ale do "prumyslovych" strudlu se davaji strouhany, zavareny jablka standardne :). takze to jde
KAROLKA --- 22:55:29 30.12.2012
nevíte někdo, jak (nebo jestli vůbec) se dají zavařit plátky jablek, abych je mohla později použít na štrůdl?
??? --- 16:02:19 26.12.2012
SAN_IN_DA_SOUL: imho v té troubě nebyla dostatečná teplota/čas na to, aby se dýně vysterilovala + víčka, která jaksi moc nefungovala.

A teda 30 minut na 180 je fakt málo - potřebuješ aby ve středu sklenice bylo alespoň 10 minut víc jak 70 stupňů. To podle mého bude trvat daleko dýl.