Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
XAJA --- 20:36:20 29.9.2012
KRKA: práve sme urobili prvých 120 l čerstvého muštu. ešte tak 200 l budeme robiť:))

ad konzervácia. niekto robí tak, že priamo v hrnci zahreje na 80 st. a drží 20 min, preleje do sklenených fliaš, zabalí do deky a nechá pomaly vychladnúť. potvrdzujem trvanlivosť do nasledujúcej jesene, sused tak robí a ochutnávala som. niekto sterilizuje priamo v 7dcl pohároch, ako kompót.

pravda, vitamínov tam moc nezostane. takže mi už roky rokúce robíme zásadne s chrenom.

na dno nádoby cca 0,5 cm vrstvu strúhaného chrenu, naliať čerstvo vylisovanú šťavu až úplne povrch (aby pretekala), zatvoriť uzáver. vydrží bezpečne do veľkej noci - možno aj dlhšie, ale vždy ju stihneme vypiť:) uskladňujeme v chladnej komore.

používame buď klasické sklenené fľaše, alebo 5 l demižóny, ten keď sa otvorí, tak preliať do fliaš a uskladniť v chladničke.
LILY --- 20:17:57 29.9.2012
KRKA: to je lepší dát do skla, máte-li. Z plastových flašek, které nejsou přímo určené k zahřívání, se může uvolňovat nějaký sajrajt.
KRKA --- 20:02:15 29.9.2012
diky za rady, nakonec mama nekde sehnala velikej mrazak, takze to zkusime zamrazit a uvidime :-)
MAR_TINA --- 12:58:13 29.9.2012
Nemáte někdo nadbytečné bedny na úrodu? Narostla nám jablka, dýně a řípa a další plody a došly bedničky.
[ LOOKING FORSHÁNÍM: bedna na ovoce / zeleninu / Praha, Mělník / 40 CZK ]
KRKA --- 11:20:50 29.9.2012
VODOMERKA: no to mi prave radil ten znamej, ze prej dat do petek a na 85 stupnu zavarit, s flaskou se pry nic nestane a vydrzi to celou zimu. Alkohol tam dat nemuzu, chci to i pro maly dite :-) mozna by mu to teda chutnalo, ale nebudu to riskovat :D

???: zmrazeni me taky napadlo, ale z tech padavek co tu je to bude fakt tak 50 litru, takze tak velky mrazak nemame bohuzel.
VODOMERKA --- 10:56:43 29.9.2012
???: kamaradi taky skladujou sterilizovanej jablecnej most v PET. jak to delaj nevim, ale funguje to :). nebo co tam cmrndnout trochu alkoholu pred zavickovanim?
??? --- 10:37:11 29.9.2012
KRKA: zmrazit a nebo vykvasit a vypálit. To s tím nalitím by fungovalo, kdyby jaksi to byly vysterlizované lahve a víčka a lila si tam vroucí šťávu. Ovšem jaksi u petek je poněkud problém s tím, že je taví i jen horká, natož vroucí voda. takže možná do vyvařenýho demižonu.
KRKA --- 10:27:50 29.9.2012
prosim o radu.. nasi maji na zahrade asi 14 jabloni a na kazdy je asi 100kg jablek :-) a delame si z toho cerstvy most, ktery ihned spotrebujeme. Chtela jsem se zeptat, jak jde konzervovat/zavarovat tu stavu, aby vydrzela co nejdele? Vubec s tim nemame zkusenosti, tak bych byla vdecna za kazdou radu.. dekuji!

jo a jedna znama mi trvdila, ze pry staci tu stavu nalit horkou do petek a ze pry vydrzela celou zimu?! To mi prijde divny, nevite nekdo?
??? --- 21:44:47 28.9.2012
VERONIKA22: ked sa tam da kvalitny alkohol a len troska (mala lyzicka), tak to fakt nie je citit... moj chlap je abstinent, vsima si take veci... raz mi trochu usla ruka a do malej sklenicky som dala rovnake mnozstvo brandy ako do ostatnych, velkych sklenic, a vsimol si to... takze ak sa to s tym alkoholom neprezenie, on v tej teplej marmelade zmizne a po otvoreni nie je poznat... :)
VERONIKA22 --- 20:32:27 28.9.2012
???: já vím, že to je dobrá pojistka ale jako abstinent mi alkohol smrdí a marmeláda tím pádem též.