Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
PHUSHI --- 8:22:56 27.6.2012
Pri "talirovem testu" stejne tak jako na sberacce atd. To tuhy bylo (ale to je jen maly mnozstvi). Cukr jsem uz nepridavala zadnej, bylo ho tam asi 950gr na 2300gr ovoce (+ neco malo v tom pektogelu)...
Jako neni to uplne tekuty, taky uvidim, az to za par dnu otevru (coz bude nutny, pac plneni do sklenic taky bohuzel neprobehlo uplne bez chybicek ;), ale predstavovala jsem si to preci jen tuzsi. Kysely to bylo dost, tak uz jsem nechtela nic pridavat...
ZEMINO --- 8:17:00 27.6.2012
PHUSHI: já teda zatím všechny letošní marmelády dala s více ovoce než kolik bylo napsané a ztuhly všechny.
jediné kde jsem dala přesnou váhu byla rebarbora s pomerančem a na taliřku ztuhla,ale ve skleničce se to pořád hýbe,tak nevím!
??? --- 7:36:52 27.6.2012
PHUSHI: pro optimální výsledky musíš dávkovat opravdu přesně jak ovoce, tak cukr, a kontrolovat talířovým testem a když není tuhé, přidat tu kyselinu citronovou.
SANTAL --- 7:31:45 27.6.2012
PHUSHI: Jedlé to je, použij například na zmrzlinový pohár - stačí ti pak čistá obyč vanilková zmrzka (já pár sklenic "tekutých" dělávám jen kvůli tomu, naschvál).

Těch 300gr může mít svůj vliv stejně jako cukr (přidalas víc, vzhledem k víc ovoce?) - ale jinak bych doporučila přidat kyselinu citronovou, pokud zjistíš, že to netuhle (na malé kapce kápnuté na talíř, aby to rychlo chladlo).
PHUSHI --- 7:18:27 27.6.2012
Tak jsem vcera dokoupila rybiz a jahody, prvni pokus dala do hrnce, rozmixovala, pridala na maly kousky nakrajeny novy ovoce, ktery jsem jeste trochu pomackala mackadlem na brambory. To vse jsem dle navodu svarila se dvema balenimi pektogelu a myslite, ze to ztuhlo? ;) nikolivek...
Tak fakt nevim, jediny, co me napada je, ze toho ovoce bylo tak o 300gr vic nez na kolik byl pektogel (na dve kila), ale jinak uz fakt netusim, asi nejaky prokleti... Nebo me nekdo vyvedete z omylu?
MAR_TINA --- 14:23:40 22.6.2012
Ale nic proti pektogelu, je dobrý. Jen se mi párkrát před lety stalo, že marmeláda měla takovou výraznější pachuť po uvaření, ale po pár týdnech, kdžy jsme je začli jíst, to už bylo ok.
MAR_TINA --- 14:21:43 22.6.2012
Já si myslím, že hlavním nedostatkem kupovaných džemů je málo ovoce, nejistota kvality ovoce a moc cukru. Vyjímka jsou super kvalitní dražší džemy, já si třeba nechávám vozit některé chuťovky z Francie. Obvykle ty, na které nemám dostupné ovoce.

Odpěňovač mi nevadí, je to kapka /vločka nějakého esteru mastných kyselin, nic děsnýho.
XAJA --- 12:31:27 22.6.2012
no, už si to moc nepamätám, ale práve len pektín a kyselina citrónová je myslím v tom pektogeli, ktorý nie všade dostať. tie bežne dostupné - od oetkera, a tak, tie obsahujú aj ďalšie látky, a fakt nevidím dôvod, prečo si do domáceho džemu sypať napríklad odpeňovač, či čo som v tom gelfixe a spol. videla napísané v zložení. síce neviem, čo to je a určite si nemyslím, že mi to nejako uškodí, ale tak to už si môžem ten džem rovno kúpiť hotový. takže aj ja dávam prednosť pektogelu pred ostatnými.
??? --- 6:19:19 22.6.2012
PHUSHI: pektogelu podle návodu na obale :-)
jsou tři druhy, 1:1, 2:1 a 3:1.
Kyselinu citronovou taky podle návodu, když nehoustne, přidávám.

A džemy teda dělám v pekárně, abych se s tím nemusela míchat.
PHUSHI --- 20:51:38 21.6.2012
tak jeste je moznost, ze na zahrade oberu dalsi rybiz a jahody a promicham to s puvodni davkou ;) nejak se porad nechci vzdat toho prvniho pokusu :)

muzete jeste sebrat posledni davku trpelivosti a napsat mi, kolik davate cukru, kyseliny citronove, pektogelu, prip. cehokoli dalsiho na kg ovoce? (prip. jeste nejaka ta doba vareni ;)