Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
XAJA --- 21:24:16 2.12.2011
MAR_TINA: áno, normálne v špajze.

no, čo sa týka vývaru, tam ja osobne zostávam verná mraziaku, takže neporadím:)
MAR_TINA --- 13:21:48 27.11.2011
XAJA: a ty sklenice skladuje někde ve špajzu?
taky by se mi to někdy hodilo.

myslíte, že by šel zavařit hodně hustý vývar ve skleničkách?
mám malý mrazák a hodně masa i zeleniny.
XAJA --- 12:59:26 27.11.2011
???: čo si pamätám z detstva, zo zabíjačiek u starkých, tak sa mäso zaváralo dosť. napríklad, keď sa robili klobásy, tak časť tej zmesi sa nedala do nich a vyúdiť, ale práve sa zavarila - používali to potom na naplnenie trebárs panenky, alebo nejaké iné mäsové rolády. a potom niečo ako rillettes, proste nejaké bravčové mäso a bôčik, tiež sa to predpripravilo a potom zavarilo. a asi ak sa dodržia nejaké tie technologické postupy (asi záleží hlavne na dodržaní dlhšieho času pri sterilizácii), tak by sa nič nemalo stať. aspoň teda si žiadnu otravu botulotoxínom v rodine nepamätám:DD
??? --- 12:39:04 27.11.2011
XAJA: guláš mě zavařovat nenapadlo... ale to hlavně kvůli velikosti lahví, 0.3l je pro dva málo a 0.7l zase moc, porce pro dva je akorát do krabičky od půlkilové Ramy :-)

ale 0.7l boloňky by mohlo vyjít na pekáč lasagní tak akorát. Tak vyzkouším a dám pak vědět, a víc než 3 měsíce to určitě nevydrží :-)
XAJA --- 12:36:39 27.11.2011
???: chápem. ona to tiež robí z dôvodu časovej úspory. a rozmanitosti. predsa len, navariť guláš pre jedného akosi nejde a jesť to x-krát za sebou to človeku nechutí. no a práve tieto jedlá teda navarí vo veľkom, zavarí a podľa chuti vyťahuje. plus také niečo, kde sú zemiaky, a tak, z mraziaka ani moc chutné nie sú. a tvrdí, že celkovo jej hotové jedlá prídu chutnejšie zavarené než zmrazené.

čas som opravila - hodinu hovorila. a plus ešte to, že dlhšie ako tri-štyri mesiace to ešte skladovať neskúšala, ale po túto dobu dobré.
??? --- 12:33:36 27.11.2011
XAJA: díky! Já si pak ty časy (budu to dávat do sedmiček) najdu v knížce o zavařování, šlo mi o to, jestli s tím má někdo zkušenosti...

mám malý miminko a časově náročná jídla, jako jsou třeba lasagne, jsou s ním fakt utopie :-)
XAJA --- 12:33:05 27.11.2011
???: tak som sa jej pýtala - vraj hotové mäsové jedlá sterilizuje cca hodinu - používa malé poháre (3 dcl - vždy na jednu porciu).
XAJA --- 12:06:06 27.11.2011
???: mno, ja síce mäso nejem, tak ani nezaváram, ale mama áno. a práve tiež rôzne hotové jedlá a polotovary. napríklad plnenú papriku. a vraj je to vo výsledku "jedlejšie", alebo teda chutnejšie než mrazené.

a práve tiež preto, že keď sa s niečím takýmto varí, tak sa jej neoplatí robiť to v malom (varí len pre seba), takže navarí viac a postupne konzumuje.
??? --- 12:01:11 27.11.2011
zavařujete někdo maso?
Když už dělám boloňskou omáčku, tak jí většinou dělám aspoň 4 litry - normálně to mrazím, jenže teď mám mrazák plný vývarů... tak jsem si říkala, jestli by se neoplatilo to dát do zavařovaček. Zkoušeli jste to někdo?
ZEMINO --- 19:07:55 16.11.2011
NIKK: já dávám víčkem nahoru.. bych to nechtěla riskovat.a zatím vše v pohdoě..máma tahle zavařuje celý život..
XAJA: možná jsem přidala i teplotu,jen jsem koukla do receptu.. moje máma říká,jak jdou bublinky nahoru,tak pak počítat čas..ale ted si nejsem jistá jak jsem zavařovala já :)

jinak mi teda ještě měknou hrušky na balkoně..některé na kompot josu,ale u nás kompoty nkdo nejí..takže budou hrušková povidla..podle mě to jde použit na ten frgál..