Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
NATHAELEN --- 22:40:55 28.9.2011
VERONIKA22: aha, vodu jsem tam neměla skoro vůbec, v leču ani v ratatui není. A tedy když vytekla rpvní sklenka, pátrala jsem, kde kdo nechal obsah žaludku vrchem... fakt strašný smrad, funguje na něj jen ocet, a ani ten 100% :o(

díky za rady, příště se asi vykašlu na zavařování zeleniny
VERONIKA22 --- 18:45:56 28.9.2011
NATHAELEN: moje letošní zkušenost - vařila jsem zeleninu na lečo a tak aby v ní zůstala voda co nejmíň takže jsem do sklenic nandavala opravdu hustou hmotu.
nyní je to asi 1,5měs po a po zkontrolování obsahu jsem zjistila - že v těch sklenicích kde v zelenině nějaká voda zůstala ( nyní hmota sedla na dno a voda je na povrchu ) tak obsah zavařené sklenice je na jedničku.
a ve sklenicích kde voda moc není a zelenina jakoby čouhá nad hladinu tak obsah sklenice zešednul a po otevření smrdí jako blázen.
takže příští rok doleju 1cm vody
MAR_TINA --- 15:53:37 28.9.2011
DIXIE: :) jo jasně. počítala jsem s delším popisem, ale dopoledne jsem nestíhala.

my to děláme jen u šroubavacích sklenic s marmeládou. horký obsah sjede na víčko a pak za těch 5-10 minut trochu zchladne. tím se zmenší objem náplně ve sklenici a vznikne trochu podtlak. otočíš sklenici, obsah sjede dolů ke dnu a nahoře nad tím se díky tomu podtlaku se "přicucne" víčko.

když se pak sklenice otvírají, jde to špatně, často se musí zarýpnout pod okraj a pustit tam vzduch. a při otevření to "lupne".

a sklenic omnia - nasazovací víčka a hlava jsme to neotáčeli. tam by k tomu přicucnutí mělo dojít samotnýmh chladnutím obsahu. když se zavařují, roztáhne se obsah sklenice a nadbytek vzduch unikne ven. a jak chladnou, podtlak zase přicucne víčko.
DIXIE --- 15:43:42 28.9.2011
MAR_TINA: ok, spatne polozena otazka.. ;)
popsala bys ho tu prosim?
MAR_TINA --- 10:07:44 28.9.2011
já ano :)

DIXIE --- 10:06:28 28.9.2011
Zna nekdo skutecny smysl otaceni lahvi dnem vzhuru po zavareni?
NATHAELEN --- 23:48:40 27.9.2011
ZEMINO: ano, otočila. Nevím, proč se to dělá, ale vím, že se to má, tak to dělám :o)
ZEMINO --- 21:04:54 27.9.2011
NATHAELEN: nevím jestli to pomáhá,ale otočila jsi sklenice po vytažení z trouby/hrnce dnem vzhůru?moje máma tak točí všechno a nepamatuju,že by se něco kazilo
NATHAELEN --- 14:42:39 27.9.2011
Ahoj, zavařila jsem zeleninu (něco mezi lečem a ratatui - lilek, cuketa, papriky, rajčata, česnek), až na jedno se všechna víčka chytla, náplň byla cca 1 cm pod okrajem. Po měsíci se to začalo kazit a kvasit tak, že se dokonce povolila víčka. Kde jsem udělala chybu? Díky
LEPEK --- 12:42:44 27.9.2011
SKRITEKB: napis prosim presny recept a navod na zavarovani...jake sklenicky pouzivas, jak moc je plnis atd.
diiik