Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
VERONIKA22 --- 23:12:42 30.6.2011
SANTAL: a vše jinak zůstane při starém když to v té troubě zkusím - asi těch 80°C a 20min v dobře nahřáté troubě?
SANTAL --- 22:58:41 30.6.2011
Trouba - horkovzduch nebo obyč, to je jedno - vemeš plech, na něj položíš utěrku, látkovou plínku... nebo alespoň několik reklamních novin :-), na to naliješ tak 2-3 cm vody a do toho postavíš flašky, co chceš zavařovat.

Ta myčka je snazší - prostě tam nakladeš flašky s okurkama - taky se jich vejde fakt hodně :-) a pustíš na maximální teplotu (obvykle program A), nechám dojet celý cyklus.

Když je těch okurek málo - třeba nějaké 2-3 zbytkové flašky, tak tam mám navíc i normální talíře a tak na mytí. I tabletu... Takže myju A zavařuju. Je to ekononomické... a pohodlné ;-) Flašky jsou, samozřejmě, naprosto utažené.
MAR_TINA --- 22:05:50 30.6.2011
já zavařuju ve staré pračce miniromo :D
VERONIKA22 --- 21:56:17 30.6.2011
známá takhle zavařovala vždy obrovské množství nakládaných okurek ve velkých lahvích v horkovzdušné troubě.
no dodnes nevím jak na to :o( - myslím, že na pekáč nalila trochu vody a pak asi ta pára udělala svoje či co.
SANTAL --- 21:49:24 30.6.2011
Inspirace: Nepoužívám zavařovací hrnec. Zavařuju v myčce. 3 roky. Naprostá spokojenost (a to nepoužívám chemické konzervanty).
XFLARE --- 12:57:03 27.6.2011
ahoj nemate nekdo recept na hrasek v slanem nalevu? na netu jsem nasla jen tohle:

Hrášek ve slaném nálevu:
1 kg vyloupaného hrášku
250 - 300 g soli
1 dl vody
Hrášek 7 - 8 minut povaříme, scedíme a ochladíme studenou vodou. Promícháme jej se solí, nasypeme do zavařovacích skleniček a zalijeme převařenou vodou. Uzavřeme víčky a uložíme na chladném místě.
TESSS --- 12:25:09 7.6.2011
???: dik :-)
??? --- 12:21:12 7.6.2011
TESSS: to pochybuju, vzhledem k tomu, že zavařovací návody jsou formulované stylem "sterilujte 15 minut při teplotě 85C".
Jedině že možná ten elektrický hrnec se rychleji dostane na tu provozní teplotu, ale to se bavíme o minutě nebo dvou na jednu várku.
TESSS --- 12:17:10 7.6.2011
???: je treba rozdil v rychlosti zavarovani?
??? --- 12:01:22 7.6.2011
TESSS: klasický je levný, hůř regulovatelný, nemusí se dobře vejít na plotnu (třeba u sklokeramické desky s rámečkem to může být trochu složitější), a taky je víceúčelový (kupříkladu se v něm dá barvit prádlo, případně vyvařovat plínky :-))

elektrický je jednoúčelový, dobře regulovatelný, drahý. Pokud zavařuješ hodně, asi ho užiješ - teta ho má a má ho ráda.
Velmi doporučuju ten typ, co má dole výpustný ventil - nevím, jestli ho mají všechny. Vlastně, ten se dá použít ještě v zimě, pokud máš hodně velkou návštěvu a vaříš svařák :-)