Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
VERONIKA22 --- 11:36:17 17.11.2010
měla bych dotaz - nedělá někdo sladkej kompot z dýně? ráda bych ho udělala ale bojim se vzít si neznámej recept z kuchařky :o(

tak jestli by nebyl nějaký odzkoušený? mňam

předem děkuju :o)
VODOMERKA --- 9:25:05 9.9.2010
???: pres rok urcite. dyl ne uz jenom proto, ze je vsechny snime :)
??? --- 9:19:42 9.9.2010
VODOMERKA: tak ted jeste vedet jak dlouho vydrzi bez zkazeni no :)
VODOMERKA --- 9:17:48 9.9.2010
???: jj, urcite. cukr pomalu vytesnujeme z jidelnicku. kdyz uz, tak med (vlastni zdroj)
??? --- 8:58:21 9.9.2010
TRUCE: to Ti takhle nenapisou, v jakym mnozstvi to pusobi - zvlast kdyz to je primarne urceny jako doplnek vyzivy resp. prirodni lecivo. Asi to chce vyzkouset no - ale mne se moc nechce, bylo by mi lito vyhazovat ovoce, kt. navic kupuju neb nemame momentalne domaci zdroj. Kazdopadne na to "leceni" (napr. pri nachlazeni apod.) se toho extraktu co mam doporucuje 3x denne 10 kapek. A tech 10 kapek ve sklenici vody je horkych silene. Mozna by se dalo vyzkouset treba jedna kapka ve sklenici oslazeny vody. Otazka je, zda ta jedna kapka bude stacit jako konzervant no.

Jinak jestli myslis ciste esencialni oleje ze skorice a hrebicku, tak ty ja mam (tez pro lecebne ucely), ale to jsou taky velmi koncentrovane zalezitosti. S tou skorici obzvlast je treba zachazet opatrne, nejopatrneji ze vsech esenci, muze i poleptat (citlivejsi) kuzi. V kazdem pripade, proti plisnim funguji opravdu velmi spolehlive, to mam ozkousene. Pro pouziti do potravin bych se je ale bala doporucit.
Samotny hrebicek a skorici pouzivam tez pri nachlazeni, do horkeho dzusu se zazvorem (mimochodem, ten by taky mohl fungovat jako podpurny konzervant a zaroven chutove ozvlastnit nektere marmelady), taky ucinne. Tj. s temi bych si do marmelad urcite pohrala.


VODOMERKA: vida :) a davala toho cukru aspon min nez obvykle?
VODOMERKA --- 7:28:13 9.9.2010
PSYCHEE: par cm max. asi aby se ten plech nerozpalil moc a sklenice nepopraskaly. delava to tak nase mamka, tak jenom pokracuju v zabehnuty tradici :)
PSYCHEE --- 0:58:53 9.9.2010
TRUCE: aha, ja myslela, ze jsou to nejaky podomacky vypestovany ,)

TRUCE: jj fikovy dzem jsem mela tusim z turecka, genialni, a odtamtez i dzem prave z tech okvetnich listku ruzi, to bylo uzasne vonavy....

VODOMERKA: tohle je asi fakt nejelegantnejsi, priste to tak udelam....kolik cm ma byt hladinka vody?
VODOMERKA --- 20:46:40 8.9.2010
ja zavaruju na plechu s vodou v plynnovy troube (teplota kolem 85) a pohoda ;)
TRUCE --- 20:35:10 8.9.2010
tak vysledek :o)

jedna sklenice (od velkych oliv) s lecem mi chytla. druhou jsem chtela dotahnout ale omylem otevrela, a napodruhe lupla divne, kdyz jsem po ni poklepala, takze hadam ze nic.
dalsi dve maji vicko tuhe jak stolverk, ale tekly kdyz jsem je otocila vzhuru dnem..
vysvetli mi to nekdo prosim...? :))
??? --- 17:15:28 8.9.2010
TRUCE: když máš vodu do 3/4 sklenice a provozuješ pomalý var pod pokličkou někde kolem stupně 6-7 (kdy stejně musíš každou chvilku pokličku odendávat, aby neposkakovala a pára nestékala kolem), tak to taky produkuje tak těch 85C...