Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
??? --- 14:06:20 22.6.2017
nezkoušel jste někdo tymianový sirup? Jestli to stojí za tu práci :)
AIJA --- 12:45:13 22.6.2017
WERKA:
Taky sirupy dělám. Na mátový a meduňkvový se chystám v sobotu. Ještě zlikviduju oregano, ale to asi udělám sirup i s chilli, aby bylo na dochucování jídel.
WERKA --- 22:19:32 11.6.2017
Zkoušela jsem mátový sirup - základ receptu z přílohy MfDnes, mírně upraveno, navíc jsem dala citron a upravila dobu varu. Jinak není špatný - mírně jím dochucuji vodu s citronem. Trvanlivost uvidím, dělala jsem dvě pididávky, jednu mám v lednici, druhou jsem zasterilizovala do sklenice od kompotu s víčkem twist-off. Úspěšnost ukáže čas.
Upravený recept tady - http://werka13.blog.cz/1706/matovy-sirup.

[//i.nyx.cz/files/00/00/17/18/1718080_bd69dfd5bbce00f973f2.jpg?name=7cdf7f3495_104265616_o2.jpg]
MVEK --- 9:53:25 11.6.2017
MAR_TINA: Naopak já chtěl poradit, když se nám bio citróny nepovedlo sehnat. Předpokládal bych, že někdo to už zkoušel bez kůry. Ale ano, díky použití odpovědi tobě to už stejně asi nikdo jiný nečetl.
MAR_TINA --- 8:28:31 11.6.2017
MVEK: a myslíš, že si od tebe nechám radit?
já jsem s receptem spokojená.
MVEK --- 0:00:41 11.6.2017
MAR_TINA: Vykašlat se na kůru, ne na ten zbytek citrónů. Jak to nakonec dopadnout musí, protože bio se nepodařilo sehnat.
ZEMINO --- 23:00:51 7.6.2017
MVEK: ja dělám takto.. 2,5litru převařene zchladle vody,30-40 květu bezu nechám 1-2 dny naložene. ..přecedím přes plinu, přidám 1 dcl šťávy z citronu - taky přes plinu, 1,5kg cukru, 20g kyseliny citrónove. .začnu zahřívat, nemělo by vařit. .plnim do lahví.
Letos jsem nechávala vodu chladnout tak hodinu,začinala jsem v noci po práci, ráno jsem dala hrnce do ledničky kvůli vedra po zbytek času. Zatím nám doma nevydržely dyl než rok, bo je vypijeme. Jo a dávám cele ty trsy.
MAR_TINA --- 22:58:50 7.6.2017
MVEK: celý květenství do kýble, žádný mazání s tím. citronu jsem asi dávala víc, kvůli chuti. v čem bys to jako chtěl louhovat?
Konzervaci zastane svaření a cukr a dobré lahve s uzávěrem.
MVEK --- 22:55:26 7.6.2017
MAR_TINA: Jako jo, něco jiného je to mít 24 hodin, a něco jiného 72, navíc ještě s asi malým množstvím citrónu. Ale trochu mě pořád to louhování jen ve vodě, popř. vodě s citrónem odrazuje:-). Ale uvidíme, když se neozve nikdo jiný.
Další tedy věc je sehnat bio citrón, kdyby tam těch 12 hodin nebyl jen ten, tak bych řekl, že na kůru je možné se vykašlat, když tam pak přijde stejně kyselina citrónová, že to je asi jen na chuť.

A dáváš tam celé kosmatice, prostě hned pod prvním větvením, nebo z každého květenství odtrháváš menší kusy?
MAR_TINA --- 22:44:40 7.6.2017
MVEK: já úspěšně vyrobila tento, blog je snad i někoho z nyxu. Od sběru do lahve ti stačí cca 26 hodin http://cervenyrendlik.blogspot.cz/2013/06/pred-bezem-klekni.html
A je zavařený pár let ve spíži a nijak se nekazí.