Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Marmelády, džemy a jiné zavařování
MAR_TINA
Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
AIJA --- 14:13:03 2.8.2017
MAR_TINA:
Mrazím je běžně a třeba do knedlíků je pak balím ještě zmrzlé. Líp se to balí. A vlastně i na táč je dávám jen povolené a ne úplně rozmražené.
Do sáčků je dávkuju zhruba "na plech" táče.
MAR_TINA --- 22:27:17 30.7.2017
???: ptačí hovna jsou viditelná, takže tomu se snad vyhnu
??? --- 22:25:19 30.7.2017
MAR_TINA: manžel vzkazuje, že posrané ovoce je taky bio :-)
MAR_TINA --- 22:17:45 30.7.2017
???: tu jsem stejně chtěla koupit a zrovna dneska si na ní udělala místo :) Zítra se vydám do domácích potřeb.

Jo, vypadám trochu v módu prase, ale stále více zjišťuji, že čím méně mytí, tím lepší zachování ovoce a zeleniny. Ovšem musí to mít hranice, to zas jo.
??? --- 22:15:38 30.7.2017
MAR_TINA: mně teda i na čisté zahradě serou na ovoce ptáci, ale to je na vkusu každého soudruha :-)
jinak můj objev loňského léta je odstředivka na salát - asi ji tím odrovnám rychleji, než kdybych do ní dávala jen salátové listy, ale na základní osušení ovoce před zpracováním je super.
MAR_TINA --- 22:11:45 30.7.2017
???: vypeckovat neumyté a otřené. Jo a zahradu máme čisťoučkou :)
??? --- 22:09:13 30.7.2017
MAR_TINA: zas pak budeš vypeckovávat ty rozbředlé... nebo je chceš vypeckovat neumyté?
MAR_TINA --- 22:03:38 30.7.2017
???: pomůžu si tím, že je nemusím osušovat a nepřimrznou :)
budu je teda mrazit na táce potaženém folií a sesypávat do pytle až mražené
??? --- 21:53:55 30.7.2017
MAR_TINA: jak si tím pomůžeš? rozbřednou, protože voda v dužině při mrznutí zvětší objem a potrhá buněčnou strukturu.
ale jak říká BALAENA, who cares, když to stejně hodláš upéct? Mrazím meruňky i švestky, vypeckované a na půlky. Doporučuju po případném umytí dobře osušit/nechat uschnout, ať je potom dostaneš od sebe.

jen teda, NEdoporučuju dávat na koláč zmrzlé, ale naopak skoro rozmražené. Narozdíl od drobného bobulového ovoce, u nějž je to jedno, u těchhle větších kousků typu meruňky jsem udělala tu zkušenost, že jak drží v sobě chlad, tak těsto/náplň kolem se peče o hodně pomaleji než zbytek koláče, což vede ke značně suboptimálním výsledkům.
MAR_TINA --- 21:39:14 30.7.2017
BALAENA: ještě mě napadá je mrazit neumyté, max. otřené, aby na nich nebyla vlhkost. Stejně je ten strom čistej :)