Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Vaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
THEO_PHIL
Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
HAUSNUMERO --- 12:32:56 28.12.2015
UZEL: jasne ze se to COckem nasyti az pri tom zrani v lahvich, ted ti to zralo v otevreny spilce a vsechen plyn ti utekl. Stim pridavanim cukru bych byl opatrnej, kdyz nevis kolik mas zbytkovej cukr. Daval bych max 2g na litr. Bude lepsi, kdyz to bude mit mensi riz, nez kdyz ti pobouchaj flasky a nebo to po otevreni vylitne vsechno ven s šampus efektem.
UZEL --- 11:58:30 28.12.2015
HAUSNUMERO: je to muj prvni var..4kg plzensky, 0.8 mnichovsky, 0.2 karamel...chmel jenom c90, 20g spodnich kvasnic....sacharometr zatim nemam...kdyz jsem to ochutnal, je to jeste malinko sladky, ale mdly.. penu to udela trosicku kdyz to promicham...snad to dozraje pekne v lahvich a nasiti se to
HAUSNUMERO --- 11:45:08 28.12.2015
UZEL: vypada to dobre a co si vlastne varil?
meril si zbytkovej cukr po prvnim kvaseni nebo proc myslis ze bude malo nasyceny?
UZEL --- 9:48:19 28.12.2015
UZEL: sry za velikost....mel jsem problemy s kvasenim, ale uz je vsechno v cajku, poprve jsem sundal penu a jeste to necham par dni..pivo je horky, ale uy ted mi prijde ze bude malo nasyceny...asi pridam do kazdy flasky lzicku cukru...varim poprve..co myslite?
HAUSNUMERO --- 15:10:47 1.12.2015
WENOUSH: jde pouzit, ale je to zbytecny a stejne ti budou nektery veci chybet a nektery z tohho nevyuzijes.
Na varku 25-28 litru ti staci dva tyhle kyble.
Prvni pouzijes jako scezovacku tim, ze mu rozvrtas celou plochu dna 1,5mm vrtakem cca 5mm od sebe.
Druhej nechas v celku a budes do nej zachytavat sladinu ze scezovacky a pak si z nej udelas i spilku. Taky ho muzes osadit stacecim kohoutem, ale jde to resit i bez nej pomoci hadicky na staceni. Vsechno to musi byt z potravinarsky nezavadneho plastu.
Dal teda budes potrebovat ten hrnec, teplomer 0-110°,gramovou vahu na chmel a poradnou varechu. Srotak bych asi ze zacatku neporizoval je to docela velka investice a slad ti za mirny poplatek namelou v krame. Casem dokoupis sladomer, refraktometr,deskovej chladic, zatkovacku, plnicku, mycku, picku a kdo vi co jeste budes potrebovat, aby sis to vareni zjednodusil.
Jo jeste kvasnou zatku, ale to jen v pripade ze budes kvasit svrchne v uzavrene spilce. Tu si pak prostouchnech do vika od kyble(spilky), ktery je soucasti baleni.
Na staceni a sekundarni zrani ti staci pouzite pivni petky a nebo koupit patentni pivni lahve od bernarda. Tim se vyhnes investici do zatkovacky a zatek.
Spoustu veci ma clovek doma staci prolizt sklep, pudu, komoru a zjistis, ze investice do zacatku nejsou tak velky jak se zdaji.
Snad jsem na nic podstatnyho nezapomel, kdyztak me doplnte.
THEO_PHIL --- 10:53:40 1.12.2015
WENOUSH: To je set na kvaseni. Takze na vareni potrebujes ten hrnec, srotovnik a tak.
WENOUSH --- 10:30:06 1.12.2015
Zdravím, rád bych pořídil mikropivovar coby dárek a rád bych se na něco zeptal.
U těchto http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/pivovary/ setů je uvedeno, že jsou na přípravu piva z mladinového koncentrátu...lze je použít i na přípravu piva ze standartních surovin, nebo je k tomu potřeba ještě další vybavení (krom pořádného hrnce)? Děkuji
ABSOLUTEPARADOX --- 20:20:03 30.11.2015
Zdravím pánové, máte někdo zkušenosti s kvasnicemi přímo z nějakého pivovaru? Přemýšlím, že na druhou várku bych použil právě pivovarské namísto sušených. Díky za info.
DEVIL --- 8:01:52 25.11.2015
tak sem dal prvni varku do flasek. vochutnal sem a 'ja nevim, ten vrchni, ten je takovej divnej'. je to dost tmavy a v obchode mi rekli, ze to ma bejt svetlejsi.
takhle vypada druha varka stejnyho typu

2 tydny rozhodnou! nasypal sem tam ten pytel cukru co rikaj v navodu... tak snad to chtyne naky bublinky, aby to bylo jak pivo!

[//i.nyx.cz/files/00/00/14/65/1465183_4229325a8fc571b9e725.jpg?name=2kvaseni.JPG]