Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Vaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
THEO_PHIL
Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
POUTTNIK --- 19:00:19 21.12.2012
Netvrdím, že je geniální, ale pro domácí využití ideální, levný a dostatečně účinný řešení. Mám plastovou zcezovačku, jako je na stránkách homebrewingu, ze dvou barelů. V začátcích jsem zkoušel cezení přes plenu či plátno a postupně jsem zjistil, že dvojitý dno mi vyhovuje nejlíp, stejně jako převážný většině domovarníků který znám. Jiný způsoby nijak nezavrhuju a netvrdím, že jsou na chuja, ať si to dělá každej po svým. Z mýho pohledu je tohle nejsnažší řešení za málo peněz na pořízení. Jaký jsou zcezovací nádoby v pivovarech vím a tyhle domácí kýblobarelový zcezovačky, jsou vpodstatě jejich chabou napodobeninou, která pro domácí malovýrobu bohatě stačí :-)
HYPNOGEN --- 10:57:51 21.12.2012
POUTTNIK: no ono asi něco lepšího vymyšleno bylo: http://www.homebrewing.cz/data/hb/storage/163.jpg .. tohle je řez "profi" scezovacím dnem. Ty obrácené V-profily jsou tuším důležité kvůli průtoku sladiny tak, aby se dírky neucpávaly.

jinak zdroj obrázku je z návodu k domácí výrobě toho scez.:
Výroba scezovačky - Homebrewing
http://www.homebrewing.cz/clanek/3133-Vyroba-scezovacky/index.htm

dále je ještě důležité regulovat průtok pro scezování, což se na varnách řeší (řešilo) scezovacími kohouty (a jejich postupným otevíráním).

V mých očích je to prostě věda, takže mi přijde stupidní říct od stolu: "tenhle (můj) způsob je genilální, a tamten druhý je na chuja"
POUTTNIK --- 1:30:01 21.12.2012
Jo dva barely v sobě, jeden s provrrrtaným dnem, dírku vedle dírky, nic lepšího na scezování asi vymyšleno není. Varný sáčky neznám, ale myslím, že to je jen k ochucení sladem a pak dodat cukr, jako to delají domavarníci za velkou louží. Není nic snažšího, než prolejt mláto horkou(ne vařící) vodou a "vytěžit" tak co nejvíc cukru. To co se léta dělá v pivovarech, se dá s trochou trpělivosti provést i v kuchyni a výsledek stojí za to ;-)
THEO_PHIL --- 17:17:35 20.12.2012
HYPNOGEN: Moc si to s tim pytlem prave nedokazu predstavit...
HYPNOGEN --- 15:45:12 20.12.2012
THEO_PHIL: však ano.. zcezovací proces je (fyzikálně) docela věda :)
ten sáček se přeci nepoužívá stylem "otevřu kohout, nechám honem odtéct sladinu a pak to mláto vyždímám jak hadr" :)
THEO_PHIL --- 15:39:31 20.12.2012
HYPNOGEN: Nicmene pri scezovani nejde jen o to, dostat slad ze sladiny, ale take dostat z nej cukry, co v nem zustanou. Proto take scezovani nejakou dobu trva...
??? --- 15:37:28 20.12.2012
HYPNOGEN: pouzivam je a nestezuji si na ne.. naopak velice chvalim
HYPNOGEN --- 14:47:06 20.12.2012
TOLI: můj zasvěcený kolega si docela pochvaloval tzv. varné sáčky...
Produkty | Zařízení k vaření piva | Potřeby k vaření ze sladů a sladových výtažků | Domácí Mikropivovary
http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/prislusenstvi/vareni-ze-sladu-a-sladovych-vytazku/

prý fungují tak, jak mají, a jsou na opakované použití.
THEO_PHIL --- 10:05:38 20.12.2012
TOLI: My mame plastovy zednicky kyble z OBI (pravda, nejsou z potravinarskeho plastu). Dole sme vrtackou navrtali diry a vzdycky je vlozime do normalnich kbeliku. Nejdriv udelame na dne tak 5 cm vysokou vrstvu mlata, kyblik dole vylejeme zpatky do kotle a pak uz cedime.... je to rychly a podle procenta cukru ve sladine i docela funkcni.
TOLI --- 22:04:32 19.12.2012
POUTTNIK: Přesně moje řeč.
OT: Jak řešíte scezovací káď??
U nás jsme měli barel, bokem odtok, nad odtokem bylo síto. Ovšem nevytvořil se filtrační koláč, a bylo to zdlouhavé a pracné.
Napadá Vás jiná varianta, scezovací kádě?
Někde jsem četl, provrtat ten barel a na dno dat platno aby se vytvořil (filtr) a filtrační koláč. Ale zatím netestováno.