Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Ájurvéda
CONTINUITY
Informace, zkusenosti a odkazy tykajici se tradicni indicke mediciny. Byliny, techniky, masaze, oleje, vyvazovani konstituce, knihy a texty, lekari a odbornici a dalsi :)

Ajurveda.cz - je tam i prehled dalsich odkazu:)
Ayurveda.cz, ajurvedske centrum Dr. Freje
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
FIDO_LETI_DOMU --- 16:28:30 12.9.2015
KLUZAU: přidávám, že http://www.govinda.cz/ a že mě tuhle jejich motivátor na ulici říkal, že snad každou středu je to tam zdarma v určitou hodinu navečer? Jako nějaká ochutnávková akce. Nevím jistě.
KLUZAU --- 19:19:21 11.9.2015
Ahoj, napsal jsem spíš pro pobavení.



Praha je město drsné, trochu sešlé, a jen málo alternativní. Více a více lidí by rádo zdravě jedlo, ale jde to jen omezeně. A často jen za hodně peněz.
Pokud bydlíte a pracujete na Vinohradech nebo v Holešovicích, a máte vysoké příjmy (z nějaké té kreativní práce), můžete mimo domov přežívat na vegan sendvičích, vege guláších, raw dortech a salátech, občas nějaká pohanka na studeno nebo tofu v těstíčku.
Možná máte ještě chuť na horký nápoj (zásadní součást městského života, a podstatně zdravější než jakýkoliv soft nebo energy drink). Pokud máte méně než průměrný příjem, dostanete se při konzumaci do tématu knih, které různí američtí autoři v posledních letech popisují už i pro výše postavený hráče (typu „Jak ušetřit na vysokou školu tím, že nebudu chodit do Starbucks“).
Jde ale ještě o něco jiného. Možná nejste modelka, a zajímáte se o zdraví více než jen rozvažováním, zdali je lepší jíst pořád syrové maso a nebo naopak jen zeleninové šťávy. Možná jste narazili na přístupy, které řeší harmonii, celistvost a mají určitou praxi – nebo dokonce klinickou zkušenost. Ať už jde o makrobiotiku, čínskou medicínu, ajurvédské stravování, nebo jen návrat k řecké medicíně či staročeskému stravování, Vaším cílem bude nejen neskončit v padesáti na kapačkách, ale také naplňovat svůj potenciál (případně léčit závažnou chorobu)
Pak je situace z hlediska peněz podobná, ne-li horší. Tušíte, že to co potřebujete, je hlavně jídlo čerstvé, co nejvíc bio, a s co nejméně extrémními zabijáky (např. průmyslové mléko a maso, nebo ten děsivý rohlík). . Staroevropské hospody v Praze nenajdete, a tak se rozhlížíte.
Nejdříve zkusíte neutrální zdravé jídelny (např. country life), některá jídla z Kebabu, pak jídelny vegetariánské typu Beas nebo Loving hut, ale tady už narážíme na problém peněz. V Beasu, pokud se chcete opravdu najíst, dáte za jídlo klidně 200Kč. Napadne Vás, jestli není skoro lepší jít do indické restaurace – a skutečně jdete. Ale mimo polední menu se zde najíte ještě za víc.
Nastupují různé alternativnější restaurace (indonéská, africká) – kterých ovšem moc není a často se také setkáte s nemocí vyhublých hipstrů – malými porcemi. Nakonec zkoušíte vietnamské – pokud jíte maso, jsou dobré, ale těžko se vyhnete glutamátu, který je zabiják asi největší, a tak skončíte v Loving hutu. Kde to také není nejlevnější.
Možná jste radikální jako já a napadne Vás, že to co potřebujete pro denní fungování, je něco, co se příčí evropským regulacím, rozmazlené chuti Evropanů a globálně-kapitalistické logice – chcete stánek, kde bude čočka (snad i jedno jestli ndická nebo ukrajinská), něco zeleniny nebo jogurtu, a k tomu miska rýže nebo celozrnná rychlo placka. – řekněme za 40kč? A voda z veřejné fontány, samozřejmě.
Jako hodně lidí si následně uvědomíte, čirou pravdu – nejkvalitnější, nejzdravější a nejlevnější jídlo opatříte vždy doma. S tím se asi nic nenadělá. Ale než se odstěhujete na venkov, potřebujete občas v městě jíst (máte ještě nedodělaný projekt, například zachránit uprchlíky nebo žalovat Agrofert).
Za tím účelem jsem udělal tento malý seznam. Vím, že když si připlatíte, můžete jíst mnohem lépe. Ale vím, že často nemůžete – nestyďte se. Vybíral jsem jídla, která spíše než že by je šlo jíst každý den, Vám alespoň neudělají špatně, budete se cítit jakž takž – nebo dobře. Zároveň jsou vegetariánská (další zdražovač, paradoxně) protože etické výzvy současnosti jsou nemilosrdné. A, dají Vám alespoň trochu energie – ve městě to asi úplně hlavní.

Budějovická, metro C:
-velký socialistický Hotel Ilf. Od polikliniky zahnete na hlavní doleva podél hnusného nákupního centra kde je i výstup z metra. V hotelu je prapodivná restaurace s povětšinou staršími hosty. K jídlu si můžete dát bramboráčky + hermelín (moje častá, téměř staročeská záchranná kombinace v masitých českých restauracích) nebo provensálské rizoto, oboje za 90Kč. Že nechcete pít vysvětlíte.
Národní třída a okolí:
-Chez Amis, pověstný pražský obchod alžírského imigranta pana Alího. Přes hromady nejlevnějších, přitom kvalitních světových produktů – včetně kešu, rýže gi-noa a všeho dalšího (pan Ali říká:“ Je dobré prodávat věci levně, lidé si je pak pořád kupují“) se proboxujete ke vytríně a řeknete: „něco vegetariánského“, pan Ali řekne ať se posadíte, a přinese Vám to nejlepší co má. Pokud budete hodní, dostanete bonbón nebo datli. Cca 90Kč, podle známosti.
Náměstí míru: Vedle arcibiskupského gymnázia, bývalého sekulárního elitního gymnázia, naleznete kavárnu pro starší zřízenou církví. Koukněte na menu, nemají li něco bez masa.
Strossmayrovo náměstí: přímo na zastávce je skvělé indické bistro, kde podle nejdéle usazených indických imigrantů najdete „nejlepší samosy v ČR“ + samozřejmě i zdravější, cenově dostupná jídla.
Náměstí republiky, Revoluční, Bistro Himalaya: pokud si dnes odpustíte menší množství bílé mouky, zde naleznete bezkonkurenčně nejlevnější normální jídlo v centru. Kolem dvacky (až 10Kč!!) si vyberete samosu, sarvang nebo pakoru (ta je bez mouky tuším), necháte si dát do papírového sáčku a za 60kč jste najezení. Pokud přidáte čtyři pětky, dostanete standardní indické jídlo.
Vyšehrad: Ta kavárna se skrývá cestou na hrad v jedné z ulic. Vedle různých alternativních aktivit zde naleznete levné veganské koláče, v rámci sociálního podniku. Velice dobré! Pokud nebude stačit, můžete si k tomu dát mošt nebo přesnídávku.
Staroměstská: Kromě už proslavené slevy Beas po 19:00 – což znamená 90kč(pokud na Vás vůbec něco zbyde ovšem), můžete zkusit městskou knihovnu. Vegetariánský quich za na lokalitu velmi nízkou cenu, nebo si trochu pohřešit bábovkou za 18Kč (alespoň pro uklidnění) – můžete zapít Vitaminátorem za dvacku.
Malostranská: Asi se Vám nechce do té posh veganské restaurace s výhledem na turisty. A říkáte si, že vedle parlamentu těžko najdete místo, kde by se dalo najíst? Pokud Vám glutamát nepůsobí zástavu oběhu, vězte, že hned za náměstím směrem na újezd je standardní vietnamec, tofu za 80kč.
Muzeum , Hlavní nádraží. Na Hlaváku se, jako na správném moderním nádraží, prakticky nedá jíst. Ale v okolí je hodně kebabů. Pokud už máte nicméně po krk čočkové polévky s kebab chlebem, můžete zkusit Halal pakistánskou restauraci v Růžové. Extra levná kombinace - chapati 20 + raita Vám možná projde, a pokud máte více peněz, dělají teď menu chana dál, korma apod. s chapati za 90Kč. Pálivé jako v Lahore.
Náměstí republiky: Kebab u tramvajové zastávky – pokud řeknete, že jste vegetarián, dostanete trochu rýže se zeleninou, velice dobré, za 70Kč.
Nádraží Holešovice: možná nemáte rádi junkee culture, nicméně v Cross club se najíte, dobře a levně.
Hradčanská: vydejte se směrem na Dejvickou a naleznete nejlepší veganskou jídelnu v Praze VEGETKA, s mnoha letou tradicí a vymeditovanou obsluhou. Můžete si prohlédnout také čajový porcelán. Čaj k jídlu z termosky závodních jídelen za pár korun.
Letná: VEGETRIA – ryze hipsterská restaurace, ale za punkové ceny
Źižkov, Vinohrady: pokud hledáte Kršnu, a v Góvindě se Vám ho nedaří potkat, zkuste Balaramu. Dejte si malé menu, dostanete ve skutečnosti normální (90Kč). Dáte li si velké, můžete si přidávat jak chcete. Bylinný nápoj k jídlu zdarma.
A pokud jste v Brně, navštivte racionální jídelnu OASA. Prodavačky připomínají rok 93, ale ucítíte budoucnost lidstva – sojový guláš za 50kč a jako dezert sojový pohár za 12Kč. Jí se ve stoje – bistro je obvykle přecpané brněnskými seniory.


CONTINUITY --- 12:44:35 4.9.2015
REK11: Je mi úplně jasný, že může být spousta dobrých chovů, kde se dělá všechno správně, ale bio certifikát nemají, protože je to drahý, byrokratický a kdovíco všechno....

Ale jak to mám jako běžnej spotřebitel poznat? Pokud nemám informace o konkrétní farmě, nekupuju přímo od nich, tak bio je alespoň nějakou zárukou něčeho. Pokud vím, stanovují jeho pravidla nějaké alespoň minimální snesitelnější a přirozenější podmínky chovu zvířat. Tedy, že musí mít nějaký výběh a nemohou být krmena totální chemií.
Je mi jasné, že to mohou být podmínky opravdu minimální, že to rozhodně nemusí dosahovat ájurvédských představ o kvalitním mléce, ale každopádně jako spotřebitel vnímám v nebio a bio mléku opravdu zásadní rozdíl.
Běžné nebio mléko v supermarketu (nemluvím o tom z té vaší farmy:) považuju za naprosto nepoživatelný sliz, už na pohled (jemné odstíny divných barev, divná konzistence), z požití i malého množství se mi zvedá žaludek, už ani kafe s trochou toho nemůžu vypít...když jsem si to posledně několikrát dala v masale na festivalu (překecala jsem se, že mi stojí za to dostat do sebe to zahřívající koření, i za cenu požití "mléka"....), bylo mi z toho divně ještě asi 24 hodin....není to podle mě vůbec potravina a dobrovolně už to do sebe nedám...
Čerstvé bio mléko mívá alespoň konzistenci-vůni-vzhled-chuť připomínající jídlo a takovéto efekty nezpůsobuje....

Samozřejmě další problém je homogenizace, homogenzivoané bio mléko taky považuju za nepoživatelné i v malém množství :(( (na tento problém mě rovněž poprvé upozornil Prashanti, a moje zkušenost přesně potvrzuje to, co řekl, že homogenizací se z mléka stává nestravitelná podivnost....)
Stejně tak nepovažuju za poživatelná žádná mléka ošetřená UHT z Tetrapacku, bio nebo nebio, jedno, tento způsob zpracování prostě potraviny ničí.

Co se týče "farmářského" mléka, k tomu budu mít důvěru právě jen, pokud budu znát konkrétní farmu a budu vědět, že to na ní je třeba tak, jak píšeš ty. Protože, co si pomůžu, pokud je mléko "přímo z farmy" a ta farma je nějaký klasický velkochov (tuhle jsem překládala manuál k dojicímu zařízení pro takový velkochov, kde obšírně vysvětlovali, proč je nejekonomičtější, aby krávy hlavně nikam nechodily, děs a hrůza, produkty tohoto systému prostě požívat nechci a vůbec mě nepřekvapuje, že je mi z toho zle....)...

Můžeš rozvést, co je tedy v nepořádku s těmi bio chovy? Ráda se poučím?

Osobně mi z mléka dostupného na CZ trhu momentálně přijde nejlepší BioVavřinec, to je opravdu dobré a mám z něj dobrý pocit, že snad má dokonce i nějaké ty pozitivní vlastnosti, které mléku přisuzuje ta ájurvéda :)
Dobré je taky nehomogenizované bio mléko, které mají v Bille, i když Vavřinec je o třídu lepší :)
REK11 --- 12:38:36 30.8.2015
CONTINUITY: musim ti oponovat. Meli jsme kravin, kravy mely vybeh, kdy v rozumnem pocasi mohly byt venku. Nijak rozhodne netrpely, ale bio znacku jsme nemeli. Ostatne ani hodne jinych podobnych zarizenich. Jinak o bio si myslim svoje od prednasek na VS-zemedelka. Radsi farmare. Ted jsem si donesla od kamaradcina otce krasnou mrkev, cibuli a cesky cesnek....
CONTINUITY --- 9:49:59 3.6.2015
Nabízím knihy:

Vasant Lad: Ayurveda: The Science of Self-Healing 200,-
David Frej: Ájurvéda 150,-

Pošlu poštou kamkoliv, což je asi nejjednodušší, jinak si je můžete taky vyzvednout večer na Vinohradech
KLUZAU --- 10:53:59 19.5.2015
ahoj, prodám Ayurveda and the mind, dr. Frawly, za 150 Kč. Sešli se mi doma dva kusy.
HORA --- 13:54:01 8.4.2015
CONTINUITY: Jj, to máš pravdu, že pokud by to měl brát všechno člověk doslova bude pořád akorát přemýšlet nad jídlem, což se mi právě poslední dobou dost stává..
Nějak se právě snažím najít balanc mezi tím na co mám chuť a co "by se mělo".
Je to asi tím, že jsem teď načetl nějaký knížky, a tak to pomalu vstřebávám.
Bohužel se právě občas nevyhnu extrémům, ale to je asi normální.
Taky si ale myslím, že intuitivní přístup je fajn. Já si vždycky jakoby vizualizuju to jídlo, který budu vařit a vnímám co na to moje tělo :)
S tím melounem to byl jen takovej příklad :) Taky by mě nenapadlo jíst meloun a zapíjet ho mlíkem :)
Na druhou stranu udělat si banánovej koktej by mě v létě napadlo a tahle kombinace taky není doporučená kvůli rozdílné vípace obou potravin.

Asi to nebudu hrotit a půjdu zlatou střední cestou ;)









CONTINUITY --- 13:01:09 8.4.2015
JANITA: tentokrát bohužel nejdu, ale velmi doporučuju :))
CONTINUITY --- 11:18:14 8.4.2015
HORA: Kdybych měla dodržovat úplně všechna ta jemná pravidla z knih co s čím, to by si člověk nemohl dát skoro žádné jídlo ;)) ...myslím že rozvíjení intuitivního přístupu je základ....

Na druhou stranu, s tím melounem a mlékem možná trochu cítím o čem to je, nějakej smysl mi to dává.. Meloun se pokud vím doporučuje jen samotnej, s ničím..... Bude to mít důvody.
Ale potom stejně záleží na konstituci, a na stavu agni, někteří to spálí bez problémů :) Fakt bych se dívala na to, jak to cítíš v břiše, jak se pak cítíš a co pak vylučuješ, a rozhodla se podle toho....
Je pro tebe tahle kombinace nějak důležitá?
Osobně si neumím představit, že by mě to napadlo jíst víc než 1x za rok, a takto málo je přijatelná prakticky jakákoliv kombinace ;-D, takže bych se tím vůbec netrápila, akorát bych si to asi dala před jakýmkoliv dalším jídlem, rozhodně ne po slaném jídle...

Ale pokud cítíš potřebu jíst mléko s melounem každej týden, tak pak jistě má smysl to řešit....a pokud bys to jedl každej den, tak to bych to doporučení nebo spíš nedoporučení brala docela vážně....
JANITA --- 7:24:32 8.4.2015
CONTINUITY: jdeš? Mě to hodně láká!