Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Ájurvéda
CONTINUITY
Informace, zkusenosti a odkazy tykajici se tradicni indicke mediciny. Byliny, techniky, masaze, oleje, vyvazovani konstituce, knihy a texty, lekari a odbornici a dalsi :)

Ajurveda.cz - je tam i prehled dalsich odkazu:)
Ayurveda.cz, ajurvedske centrum Dr. Freje
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
SAKJA_PANDITA --- 17:49:54 12.3.2015
GRETKA: mne pomaha Kosmin k regeneraci rtu a davam si ho na noc silnou vrstvu, klido si i budik naridim, abych to behem spanku zopakovala a za den ci dva popraskani zmizi.
CONTINUITY --- 11:33:24 8.3.2015
HIFI:

Jj, některý tyhlety raw chlebíčky jsou dobrý, viz. http://www.lifefood.cz/. Třeba jejich nová pizza :) Akorát teda ano, jsou absurdně drahý, a druhá věc, pro mě (s vysokou pittou), jsou často příliš slaný. Díky tobě jsem proklikla jejich web, a objevila, že mají jeden model bez soli, hurá :)) http://www.lifefood.cz/vita-placky-zeleninove-nesolene.html
Mám k tomu teda pár výhrad, kromě té ceny hlavně to, že na celou tu raw ideologii (že nemáme jíst tepleně upravenou stravu) nevěřím...a když už, tak nevěřím na tyhlety náhražky, které jsou "technicky raw" ;-D (tedy "dáme si placku uplácanou a usušenou do 42C, aby to bylo jakože pořád nevařené, protože věříme, že vařené nesmíme," hihi ;)
Ale každopádně vypadá to, že tihle lidi to myslí dobře, a ty jejich produkty jsou kvalitní, a právě proto, že i tohle je fastfood, i když ten nejlepší, ta cena vlastně není problém, protože to stejně nejde jíst nějak denně....

Pizzerie http://www.dipietro.cz/
Ale pokud nejsi z Modřan, je trochu z ruky :)

MamaCoffee je super :)), tam chodím už léta, a rozhodně věřím, že pojímají jak kafe, tak kuchyni, tak třeba i náladu obsluhy, což má taky velkej vliv, tak dobře, jak to jde...:)
HIFI --- 14:22:57 6.3.2015
CONTINUITY: jsem s tebou zajedno, na tyhle zdravý alá polotovary moc nevěřím a hlavně vím, jak se po nich cítím (blbě! :) ) croissanty bych si nejraději pekla sama, ale já toho pečiva sním naprosto minimálně, tak to moc nemá smysl. Co se týče těch zdravých chlebíčků, tak jsem našla jen dvoje, který můžu - jednak od alnatury krekry se sýrem a dýňovými semínky (složení celozrnná špaldová mouka, špaldové kousky, sýr ementál a gouda, ovesné celozrnné vločky, dýňová semena, sezam, lněné semínko, slunečnicový olej, rýžová celozrnná mouka, mořská sůl, droždí, rýžová moučka a sláadká syrovátka v prášku) - vím, že to taky není ideál, ale aspoň vím, co to obsahuje a když se to namaže třeba dýňovou pomazánkou a zakápne olivovým olejem, tak to je určitě lepší alternativa než bílej rohlík z alberta :) pak prodávali v našem jogacentru chlebíčky rozmarýnové, ve kterých byla i strouhaná mrkev, česnek, rozmarýn, mořská sůl, základ špaldová mouka a ty mi teda sedly (ale cena bohužel dost vysoká, 72 Kč za balení), no ale když toho člověk sní jeden chlebíček za dva dny jako já, tak se to dá :)
odkaz jsem našla tady: http://www.ziva-strava-obchod.cz/ziva-strava/eshop/65-1-Slane-krekry-placky-chipsy

ta knížka vypadá zajímavě, něco na tom bude - pšeničný pečivo jím teda minimálně, ale někdy taky není zbytí... ideálně ten nedostatek pečiva nahrazuju ovesnou kaší - dá se dělat i na slano, ale zatím jsem to spíš dělala jen s mlíkem a skořicí a brusinkama apod. Zkusím sem pak hodit i nějaký recepty naslano až to osobně vyzkouším. Pro Vátu je oves jako mana - pohlazení po žaludku.

Přesně - v Praze se dá už najít restaurace která se zaměřuje na zdravou stravu -teď jsme byli třeba v mama coffee na cheesecakeu - je fakt, že byl takovej až moc jemnej, někdo by řekl, že mdlej (základ asi nebyl ze sušenek, ale tipovala bych to na pohankovou nebo špaldovou mouku), ale zase mi po něm bylo příjemně, nebylo mi těžko a tam bych věřila že byly zdravý ingredience
Čerstvě pražená fair trade bio káva mamacoffee - mamacoffee.cz
http://www.mamacoffee.cz/
(jo a přítel tam měl skvělej výběr předkrmů - např. výbornej hummus)

btw dej link na tu restauračku s minestrone- miluju italskou kuchyni, tak ať si zase rozšířím obzory (naoplátku doporučím třeba pastakrusta, což je spíš takový bistro, ale dělaj si tam ty těstoviny sami a před očima ti připraví tu omáčku z čerstvých ingrediencí
CONTINUITY --- 11:38:19 6.3.2015
HIFI: jinak, polívky jsou super :o))

smířila jsem se s tím, že v restauraci nemám jistotu, co tam bude, akorát se snažím vybírat slušný restaurace, kde to nebude z prášku ;-D...a raději se už u každý ptám, jestli tam není nějaký velkochovný maso, abych předešla překvapením....ale teĎ jsem měla třeba minestrone polévku u nás v pizzerii a luxusní záležitost :)
CONTINUITY --- 11:34:57 6.3.2015
HIFI: Ty supersuchý kukuřičný a rýžový chlebíčky mi přijdou jako něco totálně extrémního, pro vátu naprostý ne-e, po pravdě ale nevěřím, že je to vhodný vůbec pro někoho. Tak suchá potravina není přirozenýma metodama výroby vůbec možná, a tělo z toho musí mít chaos, minimálně ztrácí vodu, aby to vůbec strávilo.....
"Polystyrén" pocit ale mám i ze spousty standardního pečiva. Jednou jsem měla uprostřed noci takovou malou vizi, že mi v žaludku leží kus starý pneumatiky...věc asi tak stravitelná.... Byl to standardní bílej chleba ze supermarketu ve španělsku, taková ta veka, co vypadá docela lákavě a chutná docela dobře, když je čerstvá a křupavá....
Celozrnný pečivo dobře chutná, ale přijde mi těžko stravitelný (váta trávení, samozřejmě velmi pitta člověk to bude vnímat jinak...:)
U spousty "zdravějšího" pečiva vidím problém, když se kouknu do složení, naprosto nesmyslně do toho dávají třeba mouku ze 4-5 různých druhů obilnin. Zrovna o tom čtu knihu, a každá ta obilnina obsahuje samozřejmě trochu jiný sacharidy a proteiny, a kdo to pak má trávit?
Úplně tě chápu s tím croissantem, právě že to je alespoň měkký a mastný, takže je to stravitelnější a nepoškrábe to vnitřek...
Ale teda, když jsem teď byla v Německu, kde se povinně uvádí i v obchoddech složení všeho pečiva, na většinu podobných měkkých pochoutek, které jsem mívala ráda, jsem ztratila chuť, když jsem si přečetla ten seznam několika éček, palmovej tuk a další ztužený tuky, cukr, divný škroby, atd atd...

Osobně už pár let pozoruju, že pečivo je celkově divný, a teď čtu tuhle knihu http://www.amazon.com/Wheat-Belly-Lose-Weight-Health/dp/1609614798, která moje podezření potvrzuje....v zásadě mi přijde, že pečivo je víc droga pro radost, než jídlo, který bysme potřebovali (samozřejmě pochutiny pro radost mají svoje místo, jen si tuhle do budoucna už nebudu plést s jídlem...a budu vědět, co dělá ;))
HIFI --- 10:39:26 6.3.2015
P.S. ta značka brusinek SEEBERGER
http://www.seeberger.de/ a vypadá to takhle: http://www.kupi.cz/sleva/susene-brusinky-seeberger
zatím jsem na lepší nenarazila a samotný přírodní nedoslazovaný brusinky čerstvý byly na mě dost trpký, takže s tím už neexperimentuju
HIFI --- 10:33:03 6.3.2015
CONTINUITY: přesně tak, jinak mě napadlo, kde se dá ta syrová cibule ještě zasyrova zkonzumovat - dávala jsem asi třetinku červené malé cibule + 2 avokáda + větší rajče a mořskou sůl do domácího guacamole a byl to balzám na žaludek (mám za to, že to souvisí s tím, že avokádo obsahuje i dost tuků (zdravých), tak to na sebe tu cibuli jakoby naváže a navíc jsem jí tam dala fakt málo :) jinak taky když za syrova, tak lepší cibuli odleželou a nevím proč, ta červená mi přijde chuťově lepší a stravitelnější

ještě jsem taky zapomněla dodat, že úžasný pro kombinaci váta/pitta jsou taky různé polévky, nebo spíš krémy (řepný, mrkvový, bramborový, dýňový, klasika tomatová apod.) - je to teplé (ale dá se vlastně v létě i za studena), výživné, plné vitamínů a minerálů a nepodráždí žaludek - u mě je akorát problém, že nemám moc času na vaření, tak na ně chodím dost po restauracích a tam člověk nemá jistotu, co tam nacpou - docela jsem si oblíbila mangaloo - tedy teď se to myslím jmenuje UGOva čerstvá salaterie a tam si dávám i ty čerstvý saláty - mají tam například i tu grilovanou zeleninu, ale tu jsem tam nezkoušela, protože k tomu dávají vejce a to se mi k tomu nehodí, pak tam mají s kozím sýrem (ale na můj vkus to moc zasypou těma sladkejma brusinkama a ostružiny jsou pochopitelně ne uplně zralý) ale dělají zajímavý salátový kombinace (momentálně třeba thajský s mangem, ale je tam kuřecí maso - chuťově dobrý, kde berou maso jsem bohužel nezjišťovala) nicméně když člověk chce něco lehkýho, rychlýho a cenově dostupnýho, tak to je za mě docela dobrá volba a mají tam právě i ty krémové polívky...

jo jinak jak to máte třeba s pečivem? já jsem si zatím nenašla čas si vytipovat prodejny, kde by se daly koupit třeba malý celozrný chlebíčky, ale takový aby to byl fakt chleba a ne ty tvrdý placičky z oříšků a semínek (který jsou asi teda výživný, ale já si o to vždycky poškrábu patro a vlastně mi to moc ani nechutná (navíc s těma ořechama to může bejt i docela kalorická bomba)...jo a bez éček samozřejmě - musím se vám přiznat, že mě z pečiva vlastně kromě fakt čerstvě upečenýho tmavýho chleba chutná už jen croissant - ten je teda asi dost nezdravej, ale já miluju, když je to pečivo měkký a ještě je to takový trochu mastnější, takže se mi to dobře jí (a to jsem zkoušela různý" prej" zdravý kukuřičký a rýžový chlebíčky, ale myslim, že to zas tak zdravý nebude - jednak vyšší glykemický index a jednak mám pocit, že jím polystyrén a neudělá to nic jinýho než to zaplácne žaludek, ale požitek nula a to není dobře).

btw ještě k těm dezertům - pokud máte chuť na sladký večer a už nechcete jíst - buď redukční dieta nebo je zrovna jogínský půst atd. tak doporučuju koupit si dobrý brusinky (já kupuju jedině od německý značky v bille - v takových žlutých obalech a je na nich napsaný SOFT - jsou fakt šťavnatý, nenasekaný a doslazený jen lehce) a hodit si je do zelenýho nebo bílýho čaje - ony jakoby nabobtnají a jak víte, tak samotný ovoce máte strávený do 30 min. (pokud to tedy nezkombinujete s něčím dalším pochopitelně :) ) - to samý můžete provést s borůvkama nebo jsem to zkoušela i se švestkama - všechno kupovat ale nesířený!
CONTINUITY --- 12:27:23 5.3.2015
HIFI: Inspirativní a úplně mňam čtení :o)))

S tou cibulí, to je v ájurvédě úplně konkrétně definované, vlastnosti cibule se tepelnou úpravou dost zásadně mění. Vařená či jinak tepelně upravená cibule je vyloženě vhodná pro vátu, syrová je naprosto nevhodná (dráždí, nadýmá....). Syrová cibule zvyšuje vátu i pittu, a hodí se tedy jen pro Kaphu, tepelně upravenou mohou všichni....

Je mi to celkem líto, léta jsem syrovou cibuli milovala ;) (jsem váta-pitta) Ale faktem je, že jsem z ní měla spoustu potíží. Dneska alespoň už chápu proč jsem po ní tak toužila, i navzdory zažívacím potížím - syrová cibule odhleňuje, a jedla jsem ji k zahleňujícím jídlům nebo v zahleněných obdobích... Takže teď už si ji dám jen výjimečně vyloženě léčebně za tímhle účelem v malé dávce třeba při nachlazení (a jídla, která nemůžu bez cibule, radši už nejím ;D)
To je odbočka, každopádně raw dieta, kdy by člověk přikusoval syrovou cibuli k syrové mrkvi, bude asi opravdu jen pro málo lidí ;-DD....
CONTINUITY --- 12:16:36 5.3.2015
GRETKA: Díky za vysvětlení, vždycky zajímavý dozvědět se, jak to má další člověk, a taky jak je to v jiný zemi :))

Jasný, tak když tě mléko zahleňuje, tak není co řešit, tak to chápu...

Zajímavé, že v Paříži je taková nabídka a nejde tam koupit půl litru bio mléka... Tady v Praze naštěstí jednu značku, co dodává 1 l i 0,5l máme (a to navíc je upravováno jen nějakou velmi šetrnou nízkou pasterací jinak nic), a pak jedno nehomogenizované v 0,75l lahvích....
Jinak, z hlediska zdraví mi nepřipadá optimální snažit se něco zkonzumovat za každou cenu, jen aby se to nezkazilo, v takovém případě bych zbytek asi vylila na kompost ;-D.... Ale samozřejmě kdybych to měla dělat pravidelně, tak tu věc radši nebudu kupovat, byl by to divnej pocit.

To s tím přebytkem je pěkně řečeno, naprostej souhlas :)
Při posledním čištění jsem měla vhledy, že tělu vadí i přebytky super zdravých věcí a minerálů.
KLUZAU --- 19:31:24 4.3.2015
pro me je raw strava neco jako paleodieta :)