Tento web používá soubory cookie. Dalším používáním webu s tímto souhlasíte.
jméno
heslo
přihlásit
zaregistrujte se
zapomněli jste heslo?
Ájurvéda
CONTINUITY
Informace, zkusenosti a odkazy tykajici se tradicni indicke mediciny. Byliny, techniky, masaze, oleje, vyvazovani konstituce, knihy a texty, lekari a odbornici a dalsi :)

Ajurveda.cz - je tam i prehled dalsich odkazu:)
Ayurveda.cz, ajurvedske centrum Dr. Freje
Máte k tomu co říct? Vložte se do diskuze.
KLUZAU --- 18:39:46 2.12.2013
KUATO: mudrce to ze mě neučinilo, a myslím, že to ani není smysl ajurvédy. Měl jsem prostě na všechno o 30pc více energie. Thats it.
CONTINUITY --- 12:20:09 2.12.2013
KLUZAU: Přijde mi, že tohle stejný není problém jíst u nás...akorát rýže nebude tak čerstvá....holt můžeš dát čerstvější pohanku nebo něco :)
Ale myslím si, že je tisíc dalších faktorů, které ovlivňují proudění a sílu prány v tobě, a ty hlavní jsou stejně psychické a duchovní povahy, ne před kolika dny byla sklizena tvoje rýže :)
??? --- 19:44:06 1.12.2013
KUATO: a cim lepsi ma pastvu tim je pak to hovezi lepsi, zejo ;0)
KUATO --- 19:41:21 1.12.2013
KLUZAU: a? ucinilo to z tebe mudrce? krava na pastve ji take zdrave jidlo..
KLUZAU --- 19:30:18 1.12.2013
nojo, je to o kompromisech. když si vzpomenu na Indii - ráno snídaně čerstvý chapati, vpoledne velký oběd, večer čerstvá rýže mungo a cibule, myslím že mi tehdy prána lítala z uší :))
KLUZAU --- 19:29:13 1.12.2013
CONTINUITY: no já chtěl právě vědět před tím, než si termosku koupím :) Ale zdá se mi to nejlepší, tak nějak instinktivně. Jde taky o to, že v práci je jen mikrovlnka, takže jí se vyhnout je taky pro mě důvodem.
REK11 --- 11:28:13 1.12.2013
CONTINUITY: kdyz si udelam do prace jidlo..delam ho vecer, druhy den v poledne je to dobre. Kdyz se pokusim to snist den na to, uz beham a je jedno, co to je. Poznamka delam v prumyslove zone, k jidlu mam slozity pristup. Spis se ridim tim, co mi rika telo.
CONTINUITY --- 10:31:34 1.12.2013
Kdyžtak mě prosím opravte :)¨
Ájurvédské knihy většinou říkají, že jídlo se prostě má jíst zásadně čerstvé, to je jasná věc, ale tohle už je takovej pokus o nalezení nejmenšího zla v situaci, kdy si prostě v našem světě pokaždé čerstvě uvařit nemůžeme.
To o té zelenině mám taky z ájurvédy, zbytek je spíš osobní pozorování :) A teda, na množství prány v jídle jsem hodně citlivá, když tam není, tělo to někdy vyloženě odmítne jíst, jakože co se s tím bude trávit ;D...což se stává třeba právě u skladovaných věcí po uplynutí doby x...kouknu na to, a ať je to sebevětší dobrota, jde to do kompostu :)
Sama teda co můžu dávám co nejdřív do ledničky a ohřeju, pokud je to možné, takové jídlo mi chutná víc než cokoli, co čekalo několik hodin v teple. Ale zas, druhá tepelná úprava zničí další pránu, takže je to sporné, nakonec to z té termosky může vyjít na stejno :)
CONTINUITY --- 10:22:14 1.12.2013
KLUZAU: :) Sněz to jídlo a poznáš to sám :)
Všichni poznáme, jestli v něčem je čerstvá prána nebo není, je to ten samý rozdíl jako mezi zatuchlo místností a svěže vyvětranou :)
Odpověď podle mě je, že nějaké procento prány se ztratí, jako u každého skladování potravin. Různé zdroje se rozchází v tom, jak moc to bude. Některé ortodoxní prameny ti řeknou, že jakmile jídlo nesníš do půl hodiny, můžeš ho vyhodit ;-D, jiné jsou tolerantnější.

Osobně si myslím, že pokud si uděláš zdravý oběd z kvalitních surovin, může i po několika hodinách v termosce obsahovat daleko víc prány než to, co ti dají na talíř v průměrné restauraci :), čerstvé jídlo to nebude, ale může to být nejlepší možnost.
A pak ještě, prána ubývá různě rychle z různých druhů jídla.
Nejrychleji ze zeleniny. Pokud chceš živou zeleninu, optimální je vzít si ji s sebou celou, a bezprostředně před jídlem si ji nakrájet, nastrouhat, promíchat, dochutit... Jakmile se poruší struktura, zelenina rychle oxiduje a ztrácí pránu.
S vařenou zeleninou to není o moc lepší, ale to se holt nedá nic dělat, prostě v tom dobrém jídle už nebude mít takové kvality jako ráno, ale pořád mu dodá nějakou chuť, bude obsahovat nějaké minerály, atd., viz. výše, pořád to může být nejlepší věc, co sníst :)
S obilninami je to lepší, tam podle mě zůstane základní energie za pár hodin ještě docela dost.
Makrobiotici třeba říkají, že rýži můžeš mít klidně uvařenou v lednici den, dva a brát si z ní porce na ohřátí....ájurvédici by asi nesouhlasili, ale z přímé zkušenosti mi přijde, že opravdu obilniny uvařené před x hodinami jsou pořád velice přijatelné :) Samozřejmě, ztratíš pránu, desítky procent, ale pořád je to jídlo, narozdíl od většiny věcí, co si můžeš koupit na rohu.
KLUZAU --- 15:40:32 30.11.2013
ahoj, mám praktickou otázku, kterou se mi nedaří googlovat. Udrží se prana v nerez eko termosce na jídlo? Tedy když si ráno uvařím a dám do termosky na jídlo oběd, v poledne tam prána ještě bude? Neprozkoušel jste to někdo?